Postavljanje gomile komposta: kako to učiniti ugodnim i produktivnim

Posuda za gomilu komposta

Otpad koji se sakuplja u kanti za smeće u kuhinji je skladište korisnih elemenata i minerala za stvaranje uravnoteženog gnojiva za naš vrt. Nema potrebe sve ovo bacati u komunalne kante za smeće, bolje je izgraditi gomilu komposta i za godinu dana obogatiti zemlju na kojoj će povrće i voće mnogo aktivnije rasti.

Posuda za gomilu komposta

Dizajn posude za kompost je vrlo jednostavan. To su dva ili tri odjeljka, ako želite, koji se mogu popuniti jedan po jedan i postupno. U svakom od njih, prehrambeni otpad pomiješan sa kosom travom ili slamom i malom količinom tla propadali su tijekom vremena, pretvarajući se u homogenu masu. Čim humus sazrije, može se miješati i postepeno unositi u zemlju, izlijevajući ga u rupe tijekom sadnje ili preko tla kako bi se hranile odrasle biljke.

Posuda za gomilu komposta

Posuda za gomilu kompostaOpcija spremnika sastavljenog s paleta

Materijal za spremnik je obično drvo. Ako je ovo daska od borova, tada uopće ne treba dodatnu obradu. Tvrdo drvo se može natopiti uljem, ali ne antisepticima, kako bi se struktura dulje zadržala. Vrlo je praktično koristiti stare drvene palete za izdržljiv i izdržljiv materijal. Važno je samo odabrati palete koje se nisu koristile u opasnoj proizvodnji ili za prijevoz kemijski opasnih tvari..

Posuda za gomilu komposta

Unutrašnjost spremnika je tapecirana polimernom mrežom koja zadržava sitne nečistoće i istovremeno slobodan protok zraka u kompost. Jednostavna profilna obloga od lima štiti kompost od ispiranja od kiše.

Posuda za gomilu komposta

Glavni trik spremnika su A-stupovi. Izrađeni su s utorima za prianjanje prednjih štitnih ploča. Postupno, kako se hrpa puni, dodaju se nove ploče i time se povećava visina gomile. Da biste ostavili razmak između dasaka, dovoljno je da s donje strane zavijte u njih dva ili tri samorezna vijka, tako da se glava izboči oko 3-4 mm.

Posuda za gomilu komposta

Posuda za gomilu komposta

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: