Jednostavni tuševi

Cijelog života sanjao sam o tome da u svojoj kupaonici imam tuš kabinu. Prijatelji i poznanici nisu mi odobravali moj san: zapanjeni ste, kod kuće imate divnu kupku od lijevanog željeza! Što je s tim novonastalim stvarima? I jedan se prijatelj požalio: Ovdje u mojoj kući – sitz kupka. Ne možete ni ležati u njemu, ni kupati djecu, niti ispirati posteljinu. Budi drago što ga imaš bez problema!

Jednostavni tuševi

Ali njihovi argumenti nisu uspjeli za mene. Perim posteljinu u rublje ili u perilici, djece još nema, a liječnik ne naređuje da se kupam – moje zdravlje ne dopušta. I dalje. Zamjenom svoje predimenzionirane kade s tušem za hodanje, konačno bih dao mjesta za perilicu rublja. Danas se ne uklapa u sićušnu kupaonicu. Zbog čega stoji u hodniku. Zamislite sliku: hodnik, kaput obješen na vješalicu, komoda s cipelama – a pokraj nje: perilica rublja. Ali što ako ni ona ne uđe u kuhinju? Oh, upoznao bih arhitekta koji je u četverosobnom stanu (iako malom) dizajnirao kuhinju veličine ormara – 5,9 četvornih metara … Naš ovaj ormar nije poput perilice rublja, već plinskog štednjaka s hladnjakom..

I moj muž i majka mogu večerati samo prvi put, prvi put posluženi, pa sam, nakon što sam malo razmislio, došao do konačnog zaključka da je tuš kabina idealna za mene. Ne, ne želim vrijeđati proizvođače, a još više vlasnike kade. Ovo je zaista izvanredan uređaj. Ali, nažalost, nije za sve nas jadno. Odmah ću reći: danas si svaki građanin može priuštiti takvu vodovodnu suptilnost. Naglašavam, točno svi. Gledajući unaprijed, reći ću da je raspon dizajna i cijena više nego širok. Ali, začudo, zbunio me je problem izbora. Između ostalih nepoznatih detalja ovog uređaja, nije mi bilo jasno koju kabinu kupiti, od koje početi. Ali snovi se moraju ostvariti.

I neustrašivo sam pojurio u potrazi. Bez dodatnog divljenja, najprije sam otišao u najbližu trgovinu hardvera. Tu su pronađene kabine. Ali postoje samo tri vrste. Osim toga, izvana nisu bili baš impresionirani. Na pitanje kako su uređene ove kabine, koja je bolja, a ako je bolja, kako onda točno, djevojka zvana prodajna pomoćnica samo je slegnula ramenima. I cijena! Ruka se nije dizala da daje takav novac, a nije jasno zašto. Pa, ako želite, idite u veće prodavaonice, – prodavačica je neumoljivo pokušala savjetovati i, nakon stanke, dodala nakon toga: Ili na sajam. – Aha! – Pokušao sam se razveseliti. – Moram pretražiti.

Bliže kući bila je izložba Expostroy o Nakhimovskom. Otišao sam tamo i ne mogu reći da je raspon tuš kabina koje sam tamo vidio nadmašio moja očekivanja. Ali čovjek se već mogao birati iz nečega. Osobno sam imao nekoliko želja. Prvo, kokpit ne bi trebao biti jako velik. No, kako se ispostavilo, neće se svaki model uklopiti u moju malenu kupaonicu. Na primjer, tuš kabine s ugrađenim saunama, kadama i hidromasažama potpuno su neprikladne za mene. Dakle, trebate potražiti nešto kompaktnije, jednostavnije i jeftinije. Ali dobra kvaliteta je poželjna. Dakle, prolazio sam izložbenom dvoranom i odjednom sam vidio: tu je kupka. Ali s preklopima. Evo ga! – Oduševila sam se. – Savršena opcija. A onda ne morate odustati od kupke. Nikad se ne zna, odjednom ti stvarno dobro dođe. A perilica, Bog joj blagoslovi, neka stoji u hodniku.

Pojurio sam prema prodavaču.

– Koliko košta ova kabina? – Pitao sam.

Namrštio se i zbunjeno me pogledao: – Što si ti, djevojko, ovo je obična kupka. Samo što se vrata prodaju u obliku harmonike umjesto uobičajene zavjese. A kabina je nešto u čemu se ne možete kupati dok ležite. “, Poučno je rekao moj sugovornik..

Pa što se događa? Ispada da prisutnost vrata još ne dokazuje da je riječ o tuš kabini pred vama. Onda idemo dalje.

Jednostavni tuševi
Ovaj dizajn ima ljuljačka vrata

Prodavači su vikali jedni s drugima da nude svoje proizvode, uvjeravajući me da su, kažu, njihovi tuševi najbolji. A njihova su vrata najudobnija, a palete su jednostavno divne. Međutim, na moj zahtjev: kažu, što ćete dokazati – nisu uslijedili uvjerljivi argumenti. Kako, dakle, možete prepoznati dobru kabinu iz lošeg? Nitko to nije znao. Pa, kao što je vođa komunizma jednom rekao, tada ćemo krenuti drugim putem..

Odlučio sam čvrsto razumjeti: kako odabrati pravu kabinu i koje su alternativne mogućnosti uređenja moje kupaonice u principu?

– Želim tuš, kupaonica je mala, ima još manje novca – izmakla sam svojom uobičajenom patter, pojavivši se u sljedećem salonu.

Odgovor je stigao odmah: – Ako je kupaonica mala, kupite tuš kabinu.

– Koji kutak? – Nisam razumio. I tek nakon toga pogledala je svog kolegu. Voditelj se pokazao kao vrlo lijep mladić. (Samo moj tip, visoka plavuša: ipak sam se odvratila.)

A onda je konačno postalo jasno da se stvarna tuš kabina zove gotov proizvod. U smislu da pored samih vrata ima bočni zid i stražnji zid. Takva se građevina može postaviti bilo gdje (pod uvjetom da postoji otvor za vodu), povezati i koristiti za slatku dušu. Ali jasno je da teško da će netko usaditi kabinu usred kupaonice. Ipak se obično instalira u kutu sobe. Stoga je sasvim moguće kupiti paletu s remenima, Dakle, ispravnije je takve modele nazvati kutom za tuširanje. A ovo je, u principu, najosnovnija verzija tuš kabine. Iako nije uvijek najjeftiniji.

Jednostavni tuševi
Tuš kabina s kliznim vratima i kutnom ladicom

– Tuš kabina je pladanj određenog oblika i vrata, – neumorno me prosvijetlio voditelj. – Možete ih kupiti i zajedno i odvojeno. Vrata se, zauzvrat, mogu sastojati od više sektora ili od dva kutna lista. Naravno, kut se može postaviti uz zid koji je već popločan. Ovo bi moglo biti zanimljivo onima koji preuređuju kupaonicu. Ako u sobi postoji slobodni kut, možete ga koristiti: napravili ste hidroizolaciju, objesili miješalicu, ugradili kut – i molim vas, možete koristiti.

– Ali vidio sam prozirna i mat vrata. Želim razumjeti u čemu se razlikuju i najvažnije – koji su bolji? – ustrajao sam.

– Kutna vrata izrađena su od akrila ili stakla, odgovorio je moj savjetnik. – Štoviše, staklo je skuplje jer je izrađeno od stakla otpornog na udarce. Akrilna vrata mogu biti prozirna, matirana, obojena ili ispisana. I u skladu s tim klize i ljuljaju se. Klizna vrata se, opet, mogu sastojati od dva lišća ili tri. Prilikom otvaranja, u prvom slučaju jedna polovica prelazi preko druge, a u drugom dvije trećine zatvori jednu.

U svakom slučaju, s kliznim vratima bit će zatvoren neki dio prolaza. Ali, naravno, ne toliko da je bilo nemoguće izaći iz taksija. Tako da se ne može sa sigurnošću reći koja je inačica vrata bolja, a osim toga, kako se ispostavilo, akrilna se vrata razlikuju, čak i ne vrlo elegantno, u načinu na koji voze u stranu. Postoje dvije mogućnosti: na kotačima ili na kukama. Zapravo, sve što vam trgovina kaže, znajte da sustav kuka nije najbolji. A vrata se neće voziti tako glatko i češće se probijaju. Naravno, rolo vrata su mnogo praktičnija.

Ali postoji još jedna važna stvar o kojoj sam naučio..

– Da bi sve radilo ispravno, prije svega, obratite pozornost na okvir, – precizirao je prodavač..

– Ne mora biti mekan.

– U kojem je smislu meko? – Bila sam upozorena.

– Pa, tuš kabina vam se ne bi trebala tresti, tj. Ljuljati.

– Od vjetra ili što? – našalio sam se.

– Ne, samo zamahnite – upravitelj nije cijenio moj humor. – Vrlo je lako provjeriti. A, odmjerivši me ne baš simpatičnim pogledom, dodao je:

Jednostavni tuševi
Tuš kabina s kliznim vratima i kvadratnim postoljem

– Čak i ti. Napravi to. Došavši u trgovinu, prijeđite na već sastavljeni model, obje ruke zgrabite rubove vrata i pokušajte se ljuljati. Ako ne uspijete, onda je okvir tvrd, dobar. A zbog lošeg okvira, na plastičnim vratima mogu se pojaviti pukotine.

Napokon smo prešli na raspravu o paletama. To su akrilni, keramički i emajlirani čelik. Također su glatke i brazde. Rečeno mi je da je bolje kupiti valovite: dno palete prekriveno je takvim križevima, ili <zrake> (odvajaju se od sifona u svim smjerovima). Ovaj crtež uopće nije napravljen radi ljepote, već kako bi se dobio protuklizni premaz. Zašto je ovo potrebno i tako je jasno: dok se tuširate i stojite u sapunici na glatkom pladnju, lako možete pasti. Ali, također vam savjetujem da kupite krila i sanitarije s zaštitnim premazom. Ovo je takav poseban vodoodbojni premaz, voda ne ostaje na njemu, već brzo teče dolje. Također vrlo važan detalj: kabina neće biti previše vlažna i gužva..

– A koju biste, primjerice, osobno odabrali? – prekinuo sam sugovornika.

– Mislim, iz kojeg materijala? “” Možda akril “, odgovorio je bez oklijevanja. – Keramika i metal hladni su materijali, tako da morate prije zagrijavanja sobu ugrijati. Mislim, naravno, na kabini za tuširanje. A akril će se odmah ugrijati čim uključimo toplu vodu. – Nakon ovih riječi moj sugovornik iz nekog je razloga postao tužan i razmišljao o nečemu. Možda ga je naša tema tuširanja inspirirala nečim osobnim?

– Mmm-da: Ali znate, mlada damo, materijal i crtež još nisu najvažniji – odjednom je moj tužni sugovornik naglo oživio. – Kabina se još uvijek mora uklopiti. Taj je okret teme bio prilično neočekivan..

Jednostavni tuševi
Tuš kabina pričvršćena na kupaonicu

Ne, sigurno nisam 90 x 60 x 90. U smislu da nisam Cindy, ja sam Crawford, a nisam dugonožac, mršav kao vješalica, supermodel. Ali ne u onoj mjeri u kojoj se tuš kabina ne uklapa. Namrštio sam se. Đavo me povukao za ove glupe kabine da ga gnjavim, – uvrijedila sam se, – i ona bi to shvatila bez ovog mladog pametnog momka. Samo pomislite, Leonardo DiCaprio je pronađen! Voditelj je, izgleda, shvatio njegovu pogrešku i, pocrvenjevši, rekao:

– Ne, djevojko, nisi me razumio. Samo što kutne palete nisu najuspješnije veličine. Na primjer, nisam se mogao oprati u govornici, čija je strana 70-80 cm. To jest, možete stajati u njoj. Ali nakon svega, tuširamo se i mi se krpom okrećemo, podižemo ruke. Dakle, osobno ću u ovom slučaju uvijek naletjeti na krilo.

– Ok – ljubazno sam rekao – kako mislite da bih trebao to provjeriti u trgovini? S krpom ili nešto slično, dođite i s umivaonikom?

– Naravno da ne. Obavite terenski test kod kuće: zamislite da se operete, raširite ruke u stranu – i neka netko mjeri koliko prostora zauzimate. Ovo je širina na kojoj bi trebala biti vaša buduća tuš kabina i bolje je ako nemate maržu. I još jedna stvar: pri kupnji kabine zgrabite plan svoje kupaonice s točnim dimenzijama. Tada vam prodavač neće samo reći koliko prostora će zauzeti odabrana tuš kabina, već će vam također savjetovati koju će krilo bolje odabrati i koliko će prostora zauzvrat zauzeti kad se otvori. Usput, proizvodne tvrtke u pravilu izrađuju i palete i vrata za njih. Ali to uopće ne znači da trebate kupiti i krilo i paletu iste tvrtke. Stoga neki renomirani proizvođači daju cjelovit popis vrata koja odgovaraju na paletama drugih tvrtki. Kada idete kupiti, pitajte prodavača za takav popis – bit će vrlo koristan.

– Čisto. Ali, na primjer, mikser je uključen u komplet.?

– Ne, mikser se mora kupiti zasebno. Osim, naravno, skupljih opcija, tamo se to već unaprijed ugrađuje. Ali tražili ste jeftiniju kabinu? Dakle, ponavljam, kupit ćete odvojeno.

A onda sam se sjetila kako je moj muž, zaklinjući se, ugradio cijev u perilicu posuđa. I pitala je o cijevima: Mislila sam da će ih se vjerojatno morati nekako izmijeniti za moju kupnju. Srećom, pokazalo se da ne morate raditi ništa super komplicirano. Prodavač je objasnio da se sada svugdje prodaje mnoštvo savitljivih fleksibilnih crijeva koja se mogu povući na 4-5 metara od mjesta gdje i gdje želite. Možeš otići. I ovdje je moj sugovornik postavio pitanje za popunjavanje:

– Hoćete li slučajno napraviti preuređenje? Pa tu, kombinirajte kupaonicu i wc…

– Što? – Bila sam upozorena.

– Ne, ništa. U stvari, ne morate kupovati tuš kabinu. I samo gradite.

To očito nije dio mojih planova, ali jednostavno nisam mogao a da ne čujem za takva čuda. Ispada da možete sagraditi kabinu, kako kažu, iznutra i izvana. Odnosno, položite potrebno podlogu pločicama, ugrabite sifon u pod u koji će se voda odvoditi, napravite dva zida (na kraju krajeva, pretpostavlja se da imate i treći) od bilo kojeg materijala zida (suhozid ili opeka), također pločice, napravite stranu i objesite tuš miješalica.

Jednostavni tuševi
Sheme otvaranja vrata za tuševe

Tada vam preostaje samo kupiti ljuljačka vrata bez okvira. Usput, zaboravio sam reći: okvir će se morati povremeno oprati, inače će se u njega uvući prašina, ostaci sapuna i drugih ostataka. Dakle, ljuljačka vrata su u tom smislu mnogo prikladnija. Sa strana vrata nalaze se posebne gumene trake koje osiguravaju potpunu nepropusnost.

Jedino što će se morati učiniti manje ili više redovito je mijenjati gumene brtve svakih pet do deset godina. Stoga vas upozoravam: ako vam prodavač kaže da je, kažu, garancijski rok za njihove brtve 30 godina, ne vjerujte. Niti jedan mekani materijal u vlažnom okruženju ne može izdržati više od deset godina u normalnom stanju. Međutim, sve što je rečeno uopće ne znači da će guma za nekoliko godina postati potpuno neupotrebljiva. A ako vam njezino stanje savršeno odgovara, nemojte se mijenjati.

Postoji još jedna opcija. Možete i bez ovih trikova u gradnji. Tehnologija je jednostavna: opet odaberite kutak u kupaonici i ugradite jedan prazan stakleni zid i jedna vrata u njega. Naravno, u ovom slučaju treba pripremiti i pod: položite ga pločicama, ugradite na ljestvici (ako prije nije bio u kutu). U ovom se slučaju ormarića uopće ne može učiniti – i krila i vrata za takvu tuš kabinu izrađeni su prilično čvrsto.

Jednostavni tuševi
Opcije ladice za tuširanje

I na kraju, možete još olakšati. U istom kutu (tj. Gdje već postoje dva prazna popločana zida) možete napraviti dva vrata koja se otvaraju jedna prema drugoj. Osim toga, mogu biti i ljuljački i klizni na valjcima..

Ovdje se moj DiCaprio rastrošio, ali, međutim, skoro sve mi je već bilo jasno.

Zahvaliti! – Imao sam vremena nakon što mu to kažem. Zadovoljstvo mi je! Dođi opet! – Mislim da je rekao. Ili mi se možda tako činilo. Ne, čini se da nije ništa, baš simpatično – pomislila sam, tresući se trolejbusom na putu prema kući. – Ali zašto sam? To uopće nije poanta. Stvar je stvarno drugačija.

Glavno što sam razumio: sve ove opcije su za mene ili za ljude poput mene, čiji je glavni cilj i zadatak izgraditi jednostavnu tuš kabinu u mojoj kupaonici, bez ikakvih posebnih poduhvata i troškova. Za svaki slučaj, podsjećam vas da prilikom kupovine obične tuš kabine:

 • obratite pažnju na oblik i veličinu, kao i premaz palete;
 • provjerite čvrstoću okvira krila;
 • ponesite sa sobom plan kupaonice s točnim dimenzijama i posavjetujte se s upraviteljem koju tuš kabinu trebate odabrati.
 • I nakon toga – slobodno kupite. Jasno je da vlasnici prostranih kupaonica češće pronalaze velike višenamjenske kabine. Ali o tome ćemo razgovarati sljedeći put. Urednici bi željeli zahvaliti prodavaonici “Konzept – njemački vodovod” na pomoći u organizaciji snimanja

  Ekaterina Achkasova

  Ocijenite članak
  ( Još nema ocjena )
  Dodaj komentare

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: