Zašto nokti postaju valoviti na prstima i nožnim prstima

Sadržaj člankaSvaka žena sanja o lijepim i njegovanim noktima. Profesionalna njega, brušenje, gradnja – dame čine sve kako bi postale privlačne na dohvat ruke. Međutim, svi će se napori i troškovi svesti na nulu ako nokti postanu rebrasti: na njima se oblikuju neravni valovi ili tubercles.

Neravni nokti

Takva neozbiljna manjkavost, poput žljebova, privlači puno pažnje. Kad se pojave, otkrijte zašto se to dogodilo i što valoviti nokti kažu u vašem slučaju: možda je to znak bolesti. Pregledajte prste odozgo i sa strane, prstom povucite duž cijele duljine (od rupe za nokte do vrha): treba biti glatka, bez linija. Obavite isti pregled za poprečne žljebove. Ako ih pronađete, morate otkriti i ukloniti uzrok njihove pojave..

Rebrasti nokti

Uzdužni utori na noktima ne samo da izgledaju loše – to je stvarno opasno za zdravlje. Jedini slučaj kada vam nokti s prugama ne bi smetali je starost i odgovarajuće promjene u tijelu. U slučaju da ste još uvijek mladi, a linije su se pojavile, vrijedi upaliti alarm. Valoviti nokti, kao na sljedećoj fotografiji, mogu biti posljedica nepažljivog urezivanja manikure i, kao rezultat, velikih poremećaja cirkulacije..

Inače obratite pažnju na opće stanje vašeg zdravlja. Ako osjetite pad tlaka, bol u srcu, patite od kožnih bolesti, reumatoidnog artritisa ili gihta, tada će ružni utori sigurno nestati nakon oporavka. Osjećate li se dobro i ne žalite se na svoje zdravlje? Ispitajte probavni i kardiovaskularni sustav: možda i razlozi leže u tome.

Uzdužne trake na pločama nokta

Valovi na noktima

Čak i uz manikuru, poprečne pruge na noktima su odmah vidljive: pogledajte fotografiju. Ako ih obojite lakom, laž će biti krivo i ružno. Takvi zavoji ne samo da ometaju manikuru, već mogu ukazivati ​​i na neispravnost u sustavima vašeg tijela. Često razlog zašto nokti postaju valoviti je isključenje mesa iz prehrane. Ako osoba postane vegetarijanac – vlastiti posao, ali tada se morate konzultirati s liječnikom o uzimanju nestale hrane (mahunarke, bilje, morske trave).

Ako se valovima dodaje laminiranje, to najvjerojatnije ukazuje na gljivicu. Ali ne morate brinuti, mučite se depresivnim mislima poput “Zašto mi se to dogodilo …?” – Bolje se koncentrirajte na rješavanje problema. Gljiva se savršeno liječi, glavna stvar je da dermatolog propiše kompleks lijekova koji su učinkoviti za ovu dijagnozu (tablete, sprejevi, masti), a trebali biste ga pravilno slijediti.

Kvrgavi nokti

Uz ostale nepravilnosti, tubercles na noktima, kao na fotografiji ispod, također se jednostavno ne pojavljuju. Ploča nokta, kao i u prethodnim slučajevima, pokazatelj je stanja tijela. Ako se pojave tuberkuli, posavjetujte se s dobrim terapeutom. Možda imate ozbiljan nedostatak minerala (željezo, selen, vitamin B i drugi). U nekima nokti postaju gnojni tijekom razdoblja hormonske neravnoteže.

Deformirani nokti

Deformacija noktiju ruku – uzroci

Dakle, promjenu terena uzrokuje nekoliko ozbiljnih razloga:

  1. Lokalna bolest, npr. Gljivična infekcija.

  2. Bakterije ili infekcije unesene tijekom manikure.

  3. Opće zdravlje – ovdje, da biste razumjeli zašto su nokti valoviti na rukama, potrebno je uzeti krvni test na elemente u tragovima.

  4. Hormonski disbalans.

Drugi razlog zašto su nokti valoviti na rukama često je kontakt s kemikalijama u kućanstvu (ako ruke ne zaštitite gumenim rukavicama), zlouporaba dekorativnog premaza. Ako koristite sredstvo za uklanjanje laka na bazi acetona, promijenite ga u drugo, profesionalno ili prirodno.

Bolesti noktiju ruku

Gljiva ne samo da izaziva svrbež, već i uvijek negativno utječe na izgled vaših ruku. Nijedan premaz ne može sakriti gljivične bolesti noktiju: niti jedan lak ne pada na rebrastu i krhku površinu, a imate još jedan problem. O kojoj ljepoti možemo razgovarati ovdje? Ako vam se to dogodi, odmah idite dermatologu: on će vam propisati sveobuhvatni tretman (tablete, masti, kreme), gljiva će nestati, a vaše ruke i kutikule postat će mekane.

Zaraza gljivicama javlja se na javnim mjestima: teretane, prijevoz, hoteli, hosteli. Bolest može zahvatiti ploču nokta i na rukama i na nogama, a postaje posebno nepodnošljiva zbog svrbeža. Da biste to spriječili, koristite posebna antifungalna sredstva koja se prodaju u salonima za nokte i ljekarnama – bolje je spriječiti bolest nego liječiti kasnije.

Gljivice na noktima

Mehaničko oštećenje nokta

Oštećenje nokta može biti učinjeno na više načina: narušiti njegov integritet (udarac, šišanje vrata), prerezati kutikulu ili bušiti previše duboko u krv, nakon čega slijedi bakterijska infekcija. Kemijska opeklina ne može se pripisati mehaničkom oštećenju nokta, ali dovodi do promjene njegove strukture i boje. Prstenje, žutilo i laminiranje ponekad ukazuju na izbor nekvalitetnog laka ili ekstenzija noktiju.

Manjak vitamina

Ponekad se situacija može poboljšati jednostavnim uzimanjem vitaminsko-mineralnih kompleksa. Nokti postaju gnojni kao rezultat nedostatka kalcija: čini ih jačim. Ali ovdje nije potrebna samo snaga, već i vlaženje: nedostatak vitamina E za nokte očituje se u suhoći, krhkosti, folijaciji i stvaranju traka. Vitamin koji je dostupan u kapsulama s uljem iznutra može se uzimati ne samo iznutra, već i utrljati u kutikulu.

Deformacija nokta palca

Najupečatljiviji su neravni valoviti nokti na palčevima, posebno u šupljini. Gotovo su uvijek na vidiku i bilo kakve deformacije se na njima najjasnije očituju. Ako reljef nije isti (na primjer, postoje valovi na palcu, ali ne i na drugima), onda je poanta u mehaničkom učinku na ploči nokta. Inače, uzrok se mora tražiti u tijelu, a ne odgoditi liječenje, kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice.

Ruke i Lily Flower

Kako nokte učiniti glatkim

Sažeti. Evo nekoliko jednostavnih savjeta kako se riješiti pruga na noktima i pripremiti ih za manikuru:

  1. Uzmite vitaminske komplekse. Pijte kalcij, masažu vitaminom E, a ako ne jedete meso, redovito uzmite tečaj vitamina B. Idealno voće za vas je jabuka.

  2. Izbjegavajte ozljede kože tijekom rezanja kutikule, koristite samo visokokvalitetni lak s osnovnim premazom, održavajte manikuru čistom, pustite nokte da se odmaraju od dekorativnog laka i nanošenja.

  3. Da biste spriječili krhkost, ne tapkajte po stolu i tipkovnici noktima, ne čistite sjemenke i orahe s njima, vršite čišćenje rukavicama.

  4. Počnite liječiti gljivične bolesti na vrijeme.

Zašto ne biste koristili posebnu datoteku za mljevenje? Činjenica je da je takav postupak učinkovit samo uz male nepravilnosti i nesavršenosti, kako bi dao sjaj i sjaj. Ako je ploča nokta valovita ili ima tuberkule, poliranje neće pomoći. No, kupke s morskom soli ili od dekocije krumpira, čak i kod kuće, samo će ubrzati oporavak.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: