Višenamjenske tuš kabine

Prošli put tema našeg razgovora bili su tuševi, koje prodavači nazivaju “jednostavnima”. Odnosno, one u kojima, osim tuša, palete i vrata, nema ništa drugo. Za svaki slučaj, podsjetite se da postoji veliki broj modifikacija takvih kabina: od velikog broja oblika paleta do svih vrsta krila..

Osim toga, već smo rekli da postoje stacionarne (tj. Zatvorene na sve strane) kabine koje se mogu postaviti bilo gdje u kupaonici. A postoje i takozvane tuš kabine: nemaju stražnje zidove, mogu se instalirati samo u kutu kupaonice. Takve kabine koštaju od 300 do 1000 dolara. Naravno, na cijenu u ovom slučaju utječe i ono što su, na primjer, vrata izrađena od akrila ili stakla. Akril je jeftiniji. Na cijenu utječu i troškovi materijala od kojeg je izrađena paleta. Postoje takozvane jednostavne kabine koje koštaju više od 1.500 dolara, a uglavnom su izrađene u Njemačkoj. Za taj novac zajamčena nam je visoka kvaliteta i trajnost tuš kabine. Jeste li znali da prilikom kupovine tuš kabine možete dobiti, na primjer, kupku ili hidromasažnu kadu uz sve? Ti se tuševi nazivaju “višenamjenski”.

Višenamjenske tuš kabine
Kombinirana opcija: tuš kabina s jacuzzijevom kadom (cijena 10 000 USD)

Dakle, ako tuš kabina ima više funkcija (sam tuš), onda se takva stola može nazvati višenamjenskom. Ali to ne znači da sve takve kabine imaju isti skup funkcija. Primjerice, uopće nije potrebno da je tuš kabina po vašem izboru nužno osigurana. Ili da sve multifunkcionalne kabine imaju isti set načina masaže. U svakom je slučaju sve individualno.

Tuš i sauna u jednoj boci

Svaki proizvođač višenamjenskih tuš kabina (a na našem tržištu ih predstavljaju švedske, finske, francuske, španjolske, talijanske i njemačke tvrtke) ima čitavu kolekciju takvih kabina. Kupka, na primjer, postoji samo u onima koji su opremljeni generatorom pare. Je li moguće to odrediti “okom”? Ne, ne možete. Bolje pitati prodavača. Druga je stvar što prodavači ponekad previše idu prilikom oglašavanja svoje robe. Znajući ljubav naših sunarodnjaka prema finskoj sauni, rado izvješćuju da, kažu, u svojim kabinama imaju upravo takvu saunu.

Dakle, žurim te uznemiriti: nema finske saune u tuševima i ne može ih biti.

Višenamjenske tuš kabine
Kako se ne biste zapalili, u parnoj kupelji predviđena je drvena paleta (cijena 1600 $, paleta je uključena u cijenu)

I zato. U punoj finskoj sauni temperatura zraka mora biti najmanje 80 ° C. Dakle, najčešće su multifunkcijske tuš kabine izrađene od plastike i, kao što znate, brzo se zagrijava. Pri takvoj temperaturi zagrijavanja, slučajno dodirnuvši je plijenom ili drugim dijelovima tijela, odmah biste dobili jak opekotine. Zato, umjesto saune, multifunkcionalne kabine imaju lagani (u smislu temperature) način rada – tursko kupatilo.

Za one koji ne znaju što je tursko kupatilo, objasnit ću što mislim. Pri 100% vlažnosti para se zagrijava i do 40–45 ° S. A događa se da i do 50 ° C. Ne pretpostavljajte da ova temperatura neće biti dovoljna za dobru paru. Sve se broji. Upravo takva temperatura je prag osjetljivosti na bol na koži, a ne može svako izdržati više od 45 ° C.

Dakle, ako će vas jedan od prodavača uvjeriti da se u “njegovoj” kabini para zagrijava, na primjer, na 60 ° C, ne vjerujte. Prvo, to ne može biti, a drugo, uopće nije potrebno, pa čak ni opasno.

Moram reći da su kabine za parne kupelji danas vrlo popularne. To je razumljivo. Prvo je dobro za zdravlje. A osim toga, vraćajući se kući hladne zimske večeri, stvarno se želim dobro zagrijati. Ne, možete, naravno, leći u kadu s vrućom vodom. Ali, uvjeravam vas, učinak uopće nije isti. Voda u kupaonici, naravno, brzo se hladi. A u zatvorenoj kabini to se nikad neće dogoditi – brinite dok vam ne dosadi.

Čitaj više  Mogućnosti uređenja prostora ispod kupaonice

Pored toga, većina multifunkcionalnih kabina ima funkciju aromaterapije ili inhalacije. Uređeno je ovako. U pravilu se na stražnjem zidu kabine nalazi poseban okvir (na kojem su, zapravo, smještene gotovo sve “funkcije”). Izvucite je i ulijte malo aromatičnog ulja (možete uzeti bilo koji ljekoviti balzam za inhalaciju). Zatim uključite funkciju “kupke” – i para, prolazeći kroz ovu kutiju, bit će ispunjena ljekovitim duhom.Važna nijansa: ako je parna kupelj pod tušem, vrlo je važno da se na generatoru pare ugradi ventilator. Činjenica je da para izlazi iz rupe koja se nalazi na dnu kabine. Ventilator stvara cirkulaciju zraka (to je, jednostavnije rečeno, on provodi zrak kroz kabinu). A ako ga nema, para će se podići, što znači da će noge biti hladne, a glava previše vruća. A ventilator će ravnomjerno “ispuhati” zrak, održavajući istu ugodnu temperaturu.

Želite masažu? Brojite mlaznice

Višenamjenske tuš kabine
Višenamjenski tuš ima nekoliko mogućnosti hidromasaže.

Čak i u višenamjenskim tuš kabinama, predviđena je hidromasaža. Štoviše, ova je funkcija obvezna za svaku višenamjensku kabinu. Druga je stvar što u nekim tuš kabinama može biti više načina masaže, a u drugima manje..

Kako odrediti koliko je načina instalirano i na koje zone utječu? Vrlo jednostavno: prebrojite mlaznice – rupe smještene na zidovima višenamjenske tuš kabine. Da biste bili sigurni, možete se obratiti prodavatelju. Ali u svakom slučaju, uvijek postoje barem dva reda mlaznica koji su potrebni, kako kažu u uputama, “za masažu leđa i bočnih dijelova tijela”..

Osim toga, mnogi proizvođači imaju nekoliko načina masaže. Na primjer, ne postoji samo “okomita masaža leđa i bokova”, već i takozvana kaskada – masaža vrata ili ramena. Štoviše, okomiti tuš može biti u dva načina: kao što opet slijedi iz uputa, “samo leđa u sjedećem položaju, a cijelo tijelo u stojećem položaju”. Kažu da je vrlo korisna značajka.

I dalje. Kao što su me uvjeravali menadžeri jedne tvrtke koja prodaje hidromasažne kupke i tuševe tvrtke Jacuzzi, postoji razlika između masaže i masaže. To jest, masažne funkcije u kabinama mogu se smatrati takvima samo ako se voda izlije u određenom načinu rada. Jednostavno rečeno, da masaža bude stvarna, nije dovoljna samo voda koja tuče u jednom trenutku. Za „ispravnu“ masažu važno je stvoriti dobru cirkulaciju krvi. Stoga, na primjer, u kabini Flex Tower straga masira … putujući val. U ovom slučaju voda teče iz okomito postavljenih mlaznica u različitim vremenima. Prvo nekoliko sekundi – od samog dna, zatim od sljedećeg, i tako sve do samog vrha. Tada se sve ponovi od početka. Ako nema takvog vala, onda to nije masaža, već obični tuš..

Idealno je ako su masažne mlaznice rotirajuće. U tom se slučaju mogu zakretati, usmjeravajući mlaz u željenom smjeru. Osim toga, u nekim slučajevima možete čak i prilagoditi “oblik” mlaza: učiniti ga prilično tankim ili, obrnuto, povećati snagu opskrbe vodom.

Višenamjenske tuš kabine
Kabina Hydro-box Evian nema elektroničku upravljačku ploču. Umjesto toga, postoji ručni termostat. Prodavači tvrde da je pouzdaniji za jeftine kabine (cijena 2700 USD)

Tako djeluje manje ili više standardni set hidromasažnih funkcija. Ali danas neki proizvođači u potrazi za kupcem dolaze sa sve više i više novih načina rada. Na primjer, gledajući jednu multifunkcijsku tuš kabinu, vidio sam način masaže nazvan “vodopad”. Objasnili su mi da se iz rupe ispod stropa kabine izlijeva 170 litara u minuti, odnosno da vam cijela bačva vode brzo pada na glavu. No, postoji problem: vjerojatno se naš vodovod ne može nositi s takvim pritiskom vode. Uputa kaže da za „vodopad“ prvo morate prikupiti određenu količinu vode u odvod (naravno, nakon što je začepljen odvod), a zatim crpka pumpa vodu do vrha kabine i tek tada možete taj „vodopad“ urediti za sebe. Kažu da je u našoj “zemlji kontrasta” već bilo puno ljubitelja vodopada.

Čitaj više  Instalirajte toalet

Usput, o kontrastima. Neke multifunkcijske tuš kabine imaju funkciju kontrastnog tuširanja: hladna voda će se „ubrizgati“ u trajanju od 5-10 sekundi, a zatim će topla voda ponovno teći. U tvrtkama i trgovinama rekli su mi da naši ljudi s velikim entuzijazmom kupuju takve „osnažujuće“ tuš kabine..

Kako pronaći njezinu ispravnu?

Protok vode i temperatura reguliraju se miješalicom. Preostalom funkcijom možete upravljati pomoću elektroničke tablice. U pravilu prikazuje sve funkcije, a svjetlom na zaslonu možete shvatiti što ste točno uključili. Međutim, postoje kabine s ručnim termostatskim mikserom.

Koje je bolje? Mnogi su se prodavači složili da je termostatski mikser bolji od elektroničkog regulatora u multifunkcijskim tuševima za više od 2800 dolara. Objašnjavaju to činjenicom da u takvim kabinama ne može postojati elektronika iste kvalitete kao u modelima po cijeni, na primjer, oko 10 000 USD..

Ostala “zvona i zviždaljke”

Moderne višenamjenske kabine, uglavnom proizvedene u Španjolskoj, također imaju radio. I oni su voljno pokazali kako to sve radi. Požurim vas obavjestiti da buka vode ne guši glazbu, vijesti ili vijesti s polja. A jedan od jacuzzijevih modela čak ima i telefon. Stojite u pilotskoj kabini, uzimate parnu kupelj. I između vremena razgovarate telefonom s prijateljima, ali ako želite, slušajte radio.

Vratimo se oštroj stvarnosti:

Kada kupujete višenamjensku tuš kabinu, ne samo da morate obratiti pažnju na glazbu, telefon ili prepričati broj funkcija, već prije svega procijeniti jesu li ispunjeni uvjeti za tuš kabinu kao cjelinu..

Što uzeti u obzir?

Višenamjenske tuš kabine
U bostonskoj kabini španjolske tvrtke System-pool, pored osnovnih funkcija, postoji čak i radio (cijena 5515 dolara)

Prvi. Gotovo svi dijelovi tuš kabine izrađeni su od plastike. Sve – osim roleta. Izrađeni su od stakla svih proizvođača, a izrađeni su od posebnog “kaljenog” stakla. Dakle, razbiti takva vrata gotovo je nemoguće. U jednoj od tvrtki, menadžer posebno za primjer pokucao je na vrata prilično snažno i ništa im se nije dogodilo. Usput, takva plastika nije štetna za zdravlje. Za proizvodnju kabina koristi se posebna i apsolutno bezopasna plastika. Ali kvaliteta plastike je i dalje drugačija. Na primjer, njemačka plastika smatra se najkvalitetnijom među našim prodavačima. I, na primjer, za proizvodnju svojih tuš kabina jacuzzi tvrtka koristi upravo njemačku plastiku. Druga stvar je da će i najkvalitetnija plastična kabina trajati najviše 15-20 godina, a onda će je morati odbaciti.

Drugi trenutak, što se mora uzeti u obzir pri odabiru kabine. Tuš kabina mora biti veličine najmanje 80 x 80 cm. Izuzetak: ako je kabina okrugla, tada može biti i manja. Stručnjaci objašnjavaju ovaj zahtjev činjenicom da kada se čovjek opere, on, prirodno, ne stoji u stupu. U procesu pranja, ti i ja se, naravno, okrećemo, podižemo ruke, noge … A ako je pravokutna (ili kvadratna) kabina manja od 80 cm po obodu, tada se jednostavno neće imati gdje okrenuti..

Treća točka: obratite pažnju na to da li je paleta ojačana. Pogotovo ako je izrađen od akrila. Činjenica je da se iz nekog razloga na našem tržištu najčešće prodaju akrilne palete ojačane jednim okvirom: podržava ga samo duž perimetra. Osim toga, noge se nalaze samo u uglovima kabine. Ali to nije dovoljno: postoji opasnost da će se takva akrilna paleta spustiti pod težinom osobe. Da biste to spriječili, morate kupiti takvu kabinu za tuširanje, gdje će odozdo (osim okvira i četiri noge) biti podržana s dvije prekrižene šipke. Još bolje, u središtu bi trebala biti druga, peta noga..

Višenamjenske tuš kabine
Elektronička upravljačka ploča

Ali ako ste pogriješili i ipak kupili „slabo ojačanu“ kabinu, paleta se može ojačati: pustite radnike koji obavljaju vaše popravke da ispod palete postave par cigla. Ili će čak napraviti “jastuk” od betona. No, postoje modeli kabina za tuširanje kod kojih se, čak i u nedostatku dodatnog “pričvršćivanja, paleta izrađuje vrlo čvrsto.

Čitaj više  Obnova kupaonice

Rečeno mi je kako se izrađuju takve palete. Čak i u fazi proizvodnje, akrilni lim prvo ide u posebnu liniju. Tamo se odozdo nanosi ojačavajući sloj – stakloplastika, spojena polimernim ljepilom. Zatim se list iverice zalijepi na ovaj već očvrsli lim i ponovo se prekriva armaturnim slojem na vrhu. To je to – takva se akrilna paleta više neće savijati.

Odatle zaključak: pitajte prodavatelja kako je izrađena paleta u višenamjenskoj tuš kabini koja vam se dopala.

Četvrti savjet: Prije nego što kupite višenamjensku kabinu za tuširanje, pitajte imate li dovoljno vodeni tlak kod kuće. To je potrebno za rad funkcije “masaže”. Dakle, ako je tlak premalen, ima smisla kupiti samo tuš kabinu u kojoj će masaža raditi s tlakom vode od 1,5 bara. Inače, neće raditi niti jedna “funkcija” osim tuša..

Višenamjenske tuš kabine
Tuš kabina “Magna 5000” sastavljena je iz zasebnih dijelova: paleta, vrata i stupac za tuširanje (cijena 10 000 USD)

Gdje možete saznati za te iste “šankove”? O tome se najlakše pitati u stambenom uredu. Svaki vodoinstalater dijelit će s vama znanje o tome koliki je tlak vode u vašoj kući više nego na kojem katu: koliki je i (što je također važno) u kojem trenutku. Ali imajte na umu: nisu svi proizvođači koji prodaju kabine za tuširanje masažu 1,5 bara. Najčešće nam se nude tuš kabine koje “uključuju” masažu s tlakom vode od 2-3 bara.

Tako, na primjer, masaža djeluje pri niskom tlaku u kabinama “Hydro-Box” (Španjolska), “Jacuzzi” (Italija) i “Hoesch” (Njemačka). I dalje. Dobro je da generator pare ima funkciju pročišćavanja vode. Ako je prisutna ova funkcija, sva će oprema u kabini raditi mnogo duže.

Peti. Ako se odlučite kupiti višenamjensku tuš kabinu s parnim kupeljima, tada svakako odaberite kabinu s udobnim sjedištem. Kako možete znati je li vam ugodno? Sjedni na to. Ako je sjedalo premalo i nije jako duboko, s njega ćete pasti. Ako ste, naprotiv, “utopili” u njemu, ni to neće uspjeti. Loše je ako je sjedalo prenisko za vašu visinu ili, obrnuto, vrlo visoko.

Stoga, kupujući taksi, ne ustručavajte se i tražite dopuštenje da sjednete na sjedalo.

I ne samo sjedite poput idola, nego ispružite način na koji biste to učinili, pareći. Imajte na umu da ćete za takav učinak (odnosno da biste dobili dobru paru) u takvom tuširanju trebati provesti najmanje 20 minuta. Pa, nemojte cijelo ovo vrijeme stajati isti stup, ako vam je neugodno sjediti! Stoga je izbor “stolice” važna točka..

Višenamjenske tuš kabine
Tuš kabina “Flex Tower” uključuje funkciju “vodopada” (cijena 6500 USD)

I konačno, posljednje. Morate biti spremni na činjenicu da ćete prilikom kupnje višenamjenske kabine za tuširanje morati obaviti popravke u kupaonici. U svakoj tvrtki, kamo god otišli, treba vam osigurati shemu “preliminarnog” rada: osigurati odvod (ako kabinu stavite u drugi kutak) i ožičenje.

Pa, mislim da smo sve pokrili. Možete otići u trgovinu, uzevši sa sobom broj časopisa s ovim člankom. I vođeni našim savjetima i preporukama slobodno odaberite višenamjensku kabinu za tuširanje. I na kraju, reći ćemo da postoje i druge mogućnosti tuš kabina. Ne mogu ih nazvati “jednostavnim”, ali definicija “višenamjenskih” ne odgovara im..

Što su onda oni? Pa, na primjer, postoji varijanta tuš kabine u kombinaciji s kadom. Istina, za ovaj, moram reći, vrlo povoljan dizajn, trebate platiti 8.000-10.000 dolara. Ili možete, na primjer, sastaviti višenamjensku tuš kabinu iz zasebnih dijelova. Odnosno, zasebno kupite paletu, krila, stupac za tuširanje (ploča na kojoj se pored samog tuša nalaze i mlaznice za tuširanje). Kažu da postoje i druge zanimljive opcije … Ali ovo je tema za odvojeni razgovor. Razgovarajmo o tome neki drugi put.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: