Odgovori na pitanja o estrihu poda

Sadržaj člankaNa našem web mjestu savjeta već je napisano kako napraviti podnu estrih vlastitim rukama. Međutim, još uvijek postoji puno pitanja u vezi s ovim vrlo važnim i potrebnim dijelom grubih popravnih radova. Odgovorit ćemo na najčešće.

Odgovori na pitanja o estrihu poda

Kada je potrebno dodatno poravnavanje postojećeg estriha?

U nekim je slučajevima potrebno:

  • Uklonili su stare pločice, na podu su bile nepravilnosti, tragovi od nje;
  • Pregrada je srušena, odnosno, pod na ovom mjestu treba izravnati;
  • Estrih u novoj zgradi, koji je izradio projektant, nije visoke kvalitete.

Odgovori na pitanja o estrihu poda

Koliki bi trebao biti podni estrih

Slučajevi su različiti. Ako podni estrih ide izravno preko podne ploče, tada će minimalna debljina biti 2 centimetra. Ako je estrih izrađen na labavom sloju, tada će debljina već biti najmanje 4 centimetra. Ako trebate sakriti cijevi ispod estriha, tada se njihovom promjeru dodaje 4,5 centimetara.

Kolika je približna potrošnja pješčano-cementne smjese za estrih

Oko 20 kilograma na 1 kvadratni metar prostorije debljine 1 centimetar. Stoga razmislite da će za izravnavanje poda u stanu od 100 četvornih metara debljine najmanje 2 centimetra trebati 4 tone smjese pijeska-cementa! Puno.

Odgovori na pitanja o estrihu poda

Kada ukloniti stari estrih

Ako je prekriven pukotinama, a prilikom kucanja čujete tup zvuk, bolje je demontirati stari estrih. Osim toga, ako je labavo, miješajte noge, dižete prašinu – demontaža je potrebna.

Koliko dugo se estrih suši na podu

Stručnjaci su odavno izračunali da treba tjedan dana da se potpuno osuši sloj estriha debljine 1 centimetar. To jest, ako je debljina vašeg estriha 4 centimetra, za potpuno sušenje ćete morati pričekati gotovo mjesec dana – 28 dana. Za polusuhi estrih, o kojem je portal detaljno pisao, vrijeme sušenja je točno dva puta manje.

Važno! Nemoguće je sipati sloj rolanja na ne osušeni estrih – puknut će. A ako stavite laminat ili parket na podlogu koja nije potpuno suha, uvući će se u vlagu i nabubriti.

Odgovori na pitanja o estrihu poda

Kako smanjiti troškove estriha i smanjiti opterećenja poda

Najpopularnija opcija je uporaba ekspandirane gline. Lagan je i jeftin. Osjetno će se smanjiti potrošnja pijeska-cementne smjese. Ali prilikom polaganja toplog poda ne biste trebali koristiti ekspandiranu glinu – njegova toplinski izolacijska svojstva smanjit će učinkovitost sustava grijanja. Osim toga, ekspandirana glina apsorbira vlagu, tako da se ne koristi u sobama bez hidroizolacije. U takvim je slučajevima bolje koristiti čips od pjene..

Važno! Prilikom izlijevanja vlažnog estriha postoji opasnost da će proliti susjedima u nastavku. Stoga sve pukotine na podnim pločama moraju biti prekrivene, a površina obrađena hidroizolacijom. Ili samo stavite sloj debelog plastičnog omota na podnu ploču.

Odgovori na pitanja o estrihu poda

Trebam li koristiti armaturnu mrežu prilikom uređenja estriha na podu

Da, metalna mreža je potrebna kako bi se spriječilo pucanje površine. Uzmite rešetku sa ćelijama 5×5 ili 10×10 centimetara.

Postoje li dodatni zahtjevi za estrih, pod kojim će biti topli pod

Da, mora biti posebno jak pri savijanju, jer će biti izložen temperaturnim promjenama. Preporučljivo je koristiti posebne izravnavajuće smjese za tople podove ili dodati plastifikatore u uobičajenu otopinu.

Odgovori na pitanja o estrihu poda

Zašto vam je potreban rub, tračnica za vlažni estrih

Sprječava pojavu pukotina tijekom postupka sušenja, a također odvaja estrih od zida, poboljšavajući njegova zvučno izolacijska svojstva. Takva traka pjenastog polimera debljine samo 1 centimetar nužno okružuje sve zidove oko oboda prostorije prije izlijevanja estriha. Zatim možete jednostavno sakriti preostali jaz s podnim postoljem..

Zašto se estrih zalijeva

Kako se ne bi prebrzo osušilo, jer to povećava rizik od pucanja. To je posebno važno u ljetnim vrućinama i zimi, kada se obnavljaju s uključenim centralnim grijanjem. Prvih 5-7 dana estrih se zalije i prekriva plastičnim omotačem kako tekućina ne bi isparila.

Odgovori na pitanja o estrihu poda

Je li moguće armaturnu mrežicu zamijeniti nečim

Da, sada sve više i više dodajem stakloplastiku u rješenje. To su metalna ili polipropilenska vlakna koja također pomažu u sprečavanju pukotina i nadoknađuju stres koji nastaje tijekom sušenja..

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: