Fasada za kuhinju – kako odabrati i promijeniti sebe

Sadržaj člankaČesto vlasnici kuhinja imaju problema: kućište namještaja je još uvijek u dobrom stanju, a fasade su bezvrijedne. Ovaj se problem može riješiti kontaktiranjem specijalizirane firme s oglasima koji su prepuni novina. I ne možete se bojati i sami zamijeniti fasade.

Obnova kuhinje

Takav rad započinje izravno određivanjem materijala od kojeg se mogu napraviti fasade vaše buduće kuhinje. Uz svu raznolikost izbora, postoji samo pet glavnih vrsta fasada za kuhinje:

Odabir fasade

Fasad od iverice

Redovita laminirana iverica s pletenim rubom oko oboda. Najjeftinija opcija, može biti bilo koje veličine, relativno otporna na mehanička oštećenja.

Ako se zaustavite na takvim fasadama, debljina valjanog ruba mora biti 2 mm (u idealnom slučaju, u nazivu ruba treba biti kratica “ABS”). Prilikom ocjene kvalitete lijepljenja obratite pažnju na prianjanje ruba na iverici, odsutnost vidljivih tragova ljepila i obrezivanje krajeva.

Fasade za kuhinju

Zamjena kuhinjskih fasada

Imajte na umu da su fasade od iverice jedine fasade koje nisu prvotno bile namijenjene za umetanje stakla u njih..

Fasada od MDF-a

Malo o samom MDF materijalu – naziv materijala dolazi od skraćene engleske ploče srednje srednje gustoće, a označava materijal izrađen od sušenih drvenih vlakana koja su spojena pomoću posebnih ljepila. Ovaj materijal je vrlo jednostavan za obradu, ekološki je prihvatljiv, dobro podnosi vlagu i vruću paru. Stoga se MDF vrlo aktivno koristi u izradi fasada namještaja..

Fasade od MDF-a prekrivene folijom

MDF fasade

Najjeftinija opcija za MDF fasade, kvaliteta izravno ovisi o kvaliteti filma koji je korišten u izradi i točnosti valjanja ovog filma na fasadu. Najslabije točke takvih fasada je spajanje filma i izravno sama površina MDF-a.

MDF fasade
Oblik filmskih fasada (kao i svih MDF fasada) može biti bilo koji

Želio bih naglasiti da film nanesen na fasadu nema nikakve veze sa samoljepljivim ukrasnim filmovima, ne u kvaliteti (puno je trajniji), a ne u načinu lijepljenja..

Oslikane MDF fasade
Vrste filmova

Oslikane MDF fasade

Ne ulazeći u pojedinosti nanošenja boje na iste fasade, želio bih naglasiti da će najbliži analog takvom premazu biti obična automobilska boja.

Odnosno, sjajni završni premaz obojene fasade od MDF-a ponaša se na isti način kao i premaz haube vašeg automobila. Ogrebotine, boji se otisaka prstiju, zahtijeva ozbiljno održavanje.

Istina, ove fasade izgledaju vrlo prekrasno. Trošak fasada izrađenih od obojenog MDF-a prilično je visok, pogotovo ako su izrađene mat.

Fasade s MDF profila

Fasade s MDF profila

Drugim riječima, te se fasade nazivaju i fasadama okvira. No, oni predstavljaju okvir napravljen od MDF profila, u koji se umetanje postavlja od 8 mm MDF-a, ili od 10 mm iverice (ovisno o vrsti profila). Ovaj dizajn omogućuje kombiniranje dvije boje na jednoj fasadi odjednom. Prilikom naručivanja takvih fasada posebnu pozornost treba obratiti na sastavljanje samih okvira. Obično su ili zalijepljeni na dvokomponentnim ljepilima, ili se sastavljaju na spoj – leptir. Montaža leptira omogućuje vam rastavljanje fasade ako je potrebno, ali je manje izdržljiva i uredna od ljepila.

Takve fasade po trošku zauzimaju međufazni položaj između filmskih i obojenih fasada..

Plastične MDF fasade

Plastične MDF fasade

Prilično skupe, ali snažne i lijepe fasade, pri odabiru kojih, glavnu pažnju također treba obratiti na krajeve. Na plastičnim fasadama na kraju se može namotati ABS rub ili postaviti aluminijski rub. Od svih gore navedenih fasada, plastična fasada s aluminijskim obrubom možda je najotpornija na različita mehanička oštećenja.

Vrste fasada Cijena po kvadratu
tanak karton
MDF film 50-75 $
MDF boja 100-150 $
MDF okvir 65-85 $
MDF plastika 100-130 dolara

Ovisno o regijama, cijene mogu prilično varirati, ali omjer cijene i vrste fasada je prilično konstantan.

Naravno, postoje i fasade od masivnog prirodnog drva, ali s obzirom na njihove troškove, njihovo korištenje za obnovu stare kuhinje očito je neprimjereno..

Na temelju gore navedenih podataka i vlastitih financijskih mogućnosti, birate najprikladniju opciju za vas.

Veličine fasada

Nakon što se odlučite za vrstu fasade, morate odrediti njegove dimenzije.

Naravno, najlakša opcija bila bi izmjeriti svoje stare fasade. Ako to nije moguće, visina fasade uzima se jednaka visini ormara minus 3 mm. Prednja širina – širina ormara podijeljena s brojem fronta minus 4 mm za svaki prednji dio.

Na primjer: s ukupnim dimenzijama zidnog ormara: visina 716 mm i širina 600 mm, dimenzije fasada za njega bit će: 713 * 296 – 2 kom. (Nepoželjno je koristiti jednodijelnu fasadu veličine preko 500 mm).

Ako je potrebno ugraditi nekoliko fasada u nizu po visini, dimenzije fasada se uzimaju jednake: širina fasade jednaka je širini ormara minus 4 mm, visina fasade je visina ormara, podijeljeno s brojem fasada minus 3 mm za svako pročelje.

Dakle, za donji ormar visine 716 mm i širine 400 mm s pet ladica okomito, veličina fasade jedne ladice bit će: visina 140 mm i širina 396 mm.

Prilikom naručivanja fasada, imajte na umu da svaki proizvođač ima standardne veličine (za koje je obično navedena cijena), a nestandardne – oko 10% skuplje.

Fasade se mogu naručiti kako u tvrtkama koje proizvode namještaj po mjeri, tako i izravno od proizvođača fasada. U potonjem su slučaju troškovi obično niži.

Također biste trebali uzeti u obzir da gotove fasade vaše veličine i boje možda neće biti dostupne, pa je preporučljivo naručiti ih unaprijed..

Brušenje vrata za šarke

Neki proizvođači mogu vam ponuditi da taj posao obavljate uz dodatnu naknadu. Možda bi to bilo idealno. Ako ne, trebat će vam usmjerivač i rezač šarki 26 mm (tako se zove). Naravno, možete pokušati zamijeniti glodalicu s bušilicom, ali tada će upotreba posebnog ležaja biti obvezna.

Najopasniji trenutak glodanja je mogućnost glodanja fasade kroz i kroz, tako da prvo morate vježbati na komadu drva ili iverice slične debljine, kao i svakako koristiti stop.

Ugradnja ručki na fasade

Ugradnja ručki na fasade

Većina ručki koja se ugrađuje u kuhinju ima sredinu udaljenosti od 96, 128, 160, 192, 224 mm. Na temelju tih dimenzija fasade su označene i izbušene bušilicom od 4,2 mm. Ako vijci isporučeni s ručkama ne odgovaraju, morat ćete ih zamijeniti.

Instalacija stakla u kuhinji

Instalacija stakla

Osim takozvanih slijepih fasada, postoje i vitrine (odnosno fasade u koje se umetne staklo). Vrsta stakla, naravno, svatko bira za sebe, a njegovo umetanje ovisi o vrsti fasade:

  • Iverice – praktički nisu umetnute.
  • MDF film, boja, – staklo se reže za 20 mm više od otvora na fasadi (i u duljini i u širini) Zatim se pritisne bilo kojim držačem.
  • MDF profil – ubacuje se u utor prilikom sastavljanja fasade (veličina ovisi o širini profila).

Viseće fasade

Da bismo pričvrstili fasade, potrebna nam je bušilica ili odvijač, kao i odvijač Phillips za podešavanje fasada..

Prije svega, u skladu s izgledom fasade, na zid ormara pričvršćene su takozvane šarke. (Prodaje se samom petljom).

Viseće fasade

Prednja strana je obješena na ovo stopalo, nakon čega se poravnava vodoravno i okomito pomoću pomoćnih vijaka..

Kupu popravljamo sami

Kao što vidite, samo zamjena fasada u kuhinji prilično je pristupačan posao za osobu koja ima barem početnu ideju rada s bušilicom, mjeračem vrpce i odvijačem. Možda se pitate: “Što se može spasiti na ovaj način?”

Pokušat ću odgovoriti: trošak zamjene fasada kuhinjom otprilike je 40-60% troškova samih fasada, to jest, ako promijenite 3 kvadrata filmskih fasada, ušteda će biti oko 100 dolara. To nije puno, ali posao zamjene potrajat će vam dan ili dva. To je, prvo, i drugo – ne poduzimaju se takve tvrtke sve tvrtke. Stoga, umjesto da fasade obrtnika u novinama zamijenite besplatnim oglasima, pokušajte sami postati takav majstor. Uspjeh!

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: