Podni uređaj izrađen od brazdanih dasaka

Grooved podnice su jednostavne za postavljanje, a opet izdržljive i elegantne. Daske izrađene od mekih četinjača i vrijednih europskih stabala mogu poslužiti kao podnice za oblaganje tepihom ili plastičnim pločicama, ili mogu biti premazane modernim trajnim lakovima za atraktivan izgled. Ploče od tvrdog drva, iako skuplje, daju lijep finiš koji je vrlo izdržljiv.

Na slici je prikazano kako se daske od mekog drveta pričvršćuju izravno na šipke; Daske od tvrdog drva također se mogu polagati izravno na šipke, ali uske daske najbolje su postaviti na postojeći pod od daske, kako je prikazano u nastavku. U oba slučaja male praznine između dasaka i zidova, koje mogu imati zakrivljenost ili nisu pravokutne, prekrivene su kutnim pločama. Međutim, ako je jaz prevelik, morat ćete pod kutom vidjeti posljednju ploču..

Urezirane ploče spojene su pomoću dva klina i metalnih nosača u obliku slova U, koji su upleteni u trupce ili podove. Umjesto nosača, možete upotrijebiti komad daske prikovane za trupac. Da biste ubrzali rad, možete unajmiti posebne podne stezaljke. Ploče s jezikom i utorima od tvrdog i mekog drveta dostupne su u različitim širinama i duljinama od 1 do 5 m ili više. Prodaju se kvadratnim metrima; prilikom naručivanja morate osigurati najmanje 10% zaliha otpada. Za polaganje trupaca s razmakom od 400 mm između njih koristite ploče debljine 18 mm, a za veći razmak – 21 mm. Da biste spriječili kvarenje ploča širine više od 200 mm, moraju se pričvrstiti vijcima..

Ako je soba previše vlažna, podne ploče mogu se nabubriti i prekrivati. Ako vaš dom ima centralno grijanje, odaberite šumu s niskim udjelom vlage (oko 10%). Ako koristite podno grijanje vrućim zrakom ili želite instalirati daske u kuhinji ili kupaonici, obratite se stručnjaku. Cijela šuma mora se ostaviti u prostoriji u kojoj će se polagati otprilike tjedan dana kako bi se izjednačila njena temperatura i vlažnost u skladu s klimatskim parametrima prostorije.

1. Zabijanje prve ploče. Odaberite ploču koja je dovoljno dugačka da obuhvati cijelu sobu, s prazninama na krajevima od nekoliko milimetara. Provjerite jesu li rubovi ploče ravni. Zatim, dok stojite na komadu iverice, postavite prvu ploču češljem na zid, s razmakom od 10 mm od zida. Taj će razmak omogućiti pod nakon što je položen. Pričvrstite ploču na svaki trup čavlima s cilindričnom glavom koja je jednaka 2-2,5 puta većoj debljini ploče, a jedan čavao utaknite u svaki trup sa strane grebena ploče.

Podni uređaj izrađen od brazdanih dasaka

2. Ugradnja naknadnih ploča. Postavite četiri puna reda daske, podudarajući grebene s utorima, s jednom potpunom daskom u zadnjem redu. Spojite kratke ploče na trupcima s preklapajućim zglobovima u susjednim redovima. Na svakom četvrtom zaleđu duž cijele sobe, skupite red od četiri daske. Da biste to učinili, uzmite komad ploče s češljem, koji će se koristiti kao odstojnik, i umetnite ga u utor rubne ploče, a zatim čekiće zabijajte u trupce na udaljenosti od 75 mm od komada ploče, postavljajući ih okomito. Umetnite klinove između spajalica i komada ploče, a dva čekića voze klinove jedan prema drugom tako da su daske čvrsto povezane bez praznina.

Podni uređaj izrađen od brazdanih dasaka

3. Vođenje noktiju na otvoren način. Zalijepite prvu dasku na svaki trupac. Zatim sljedeće tri ploče zalijepite s dva nokta na svaki trupac. Ako se red sastoji od nekoliko komada dasaka, privijte prvu ploču, a zatim pritisnite drugu ploču na njezin kraj kandžama i uklonite je noktom. Takva stezaljka potrebna je kako bi se osiguralo čvrsto postavljanje krajeva dasaka u nizu. Posljednji red je zalijepljen sa samo jednim čavlom na svaki trupac sa strane grebena, tako da se greben sljedećeg reda može lako umetnuti u utor instalirane ploče. Uklonite klinove i nosače i nastavite kako je gore opisano da položite cijeli pod.

Podni uređaj izrađen od brazdanih dasaka

4. piljenje zadnje ploče. Ako nema mjesta za klinove i spajalice, ugradite posljednja dva ili tri reda ploča pune širine. Zatim pomoću kružne pile ili ručne pile odrežite komad ploče češljem koji će se točno uklopiti u preostali prostor s razmakom od 10 mm od zida..

Podni uređaj izrađen od brazdanih dasaka

5. Dorada podova. Postavite ploču na češalj, a zatim pričvrstite klinove između zida i zadnje ploče kako biste sakupili zadnjih nekoliko dasaka i pričvrstili daske na šipke. Uklonite klinove i čavle u podnožju.

Podni uređaj izrađen od brazdanih dasaka

Parket od uskih drva od tvrdog drva

1. Instalacija prvog reda. Postavite dugu, ravnu, usku dasku 10 mm od ravnog postolja i pod pravim kutom do daske donje plohe s utorom okrenutim prema zidu. Da biste rubu ploče pričvrstili utorom, izbušite rupe za nokte u razmacima od oko 400 mm što je bliže rubu ploče i zabijajte ih čavlima u obliku glave cilindra od 37 mm ili posebnim čavlima s tupim krajevima kako biste pričvrstili daske za pod. Uvijte čavle od 37 mm u podnožje prirubnice ploče na udaljenosti od oko 400 mm, potapjući glave s završnom točkom oko 3 mm. Ako prva daska ne pokriva cijelu sobu, dodajte dodatne dijelove daske da nadopunite prvi red.

Podni uređaj izrađen od brazdanih dasaka

2. Polaganje ploča s preklapanjem. Postavite 7-8 reda dasaka na prvu ploču tako da spojevi u susjednim redovima budu na udaljenosti od najmanje 150 mm jedan od drugog. Zatim, gurajući daske natrag kako bi napravili mjesta, izvucite prva dva reda ploča u razmacima od približno 600 mm koristeći spajalice, klinove i komad ploče s jezikom i utorima. Vozite čavle s cilindričnom glavom ili s tupim krajevima pod kutom u podnožju grebena druge ploče, potapajući kapice gumicom. Opisanom metodom položite pod u cijeloj sobi, posebno pazeći na mjesto spojeva između komada dasaka. Na kraju, stavite zadnju proreznu ploču, obrežujući je prema širini, ako je potrebno, kao što je gore opisano..

Podni uređaj izrađen od brazdanih dasaka

3. Oblikovanje rezanja dasaka. Pomoću kutije za piljenje, otklonite daske pod kutom od 45 stupnjeva kako biste uokvirili kamin peć ispred kamina. Po potrebi obrežite ivice dasaka kako biste osigurali da se čvrsto prilegnu ostalim pločama. U ovom se slučaju nokti otvoreno ubacuju..

Podni uređaj izrađen od brazdanih dasaka

4. Promjena smjera polaganja dasaka. Na primjer, da biste promijenili mjesto žljebova i grebena na suprotno, primjerice, kad ulazite u hodnik, povežite ploče s utorima u utor pomoću trake od šperploče širine dva češlja. Umetnite ovu traku u utor prvog reda, drugi red udružite s prvim redom i potajno ga probušite češljem..

Podni uređaj izrađen od brazdanih dasaka

5. Polaganje zadnje ploče na ulaznim vratima. Koristite pilu i stolar da uklonite greben s ploče, a zatim podrežite ploču tako da se nagne prema rubu na kojem je bio greben. To je potrebno za smanjenje visine praga, koji se formira na vratima pri prelasku sa starog poda na novi, viši. Pričvrstite ploču praga otvorenu 50 mm od rubova u razmacima 300 mm s 37 mm čavlima duž ruba utora i 32 mm noktima duž tankog ruba. Ugradite nokte pomoću priključnog alata oko 3 mm. Ako je linija ulaza pod pravim kutom prema daskama novog poda, uklonite češalj i utor s komada daske, izrežite dasku na tanki jedan rub kako je gore opisano, a nožicu privijte na pod. Bolje je to učiniti prije polaganja poda kako biste postigli ravnomjerni rub na koji možete pritisnuti krajeve dasaka prilikom postavljanja.

Podni uređaj izrađen od brazdanih dasaka

6. Polaganje brtvi. Stavite plutove trake u razmak od 10 mm između rubova podnih ploča i uskog postolja prostorije. Pluta djeluje kao elastični jastuk koji se savija i ispravlja kako se podne ploče šire ili savijaju..

Podni uređaj izrađen od brazdanih dasaka

7. Ugradnja novih kutnih ploča. Zakucite pločicu četvrtine kruga s polumjerom od 19 mm oko sobe s 32 mm čavlima, zabijajući se u razmacima od 200 mm. Navucite nokte vodoravno kroz sredinu postolja u tanki nosač na zidu. Kod ove metode ugradnje krovna ploča se ne oštećuje kada se pod širi ili skuplja..

Podni uređaj izrađen od brazdanih dasaka

Pričvršćivanje širokih dasaka vijcima

1. Bušenje rupa za vijke. Upotrijebite središnju bušilicu od 12 mm za bušenje krajeva ploča. Da biste odredili dubinu rupe, zalijepite obojenu ljepljivu traku na bušilicu 6 mm od rezne ivice. Izbušite dodatne rupe za vijke u širokim pločama u razmacima od 500 mm.

Podni uređaj izrađen od brazdanih dasaka

2. Pričvršćivanje ploča vijcima. Ugradite protu-ugradne vijke duge 37 mm br. 8 u pripremljene rupe. Zatim zatvorite glave vijka čepovima dubine 6 mm i promjera 12 mm, koji se mogu izrezati iz komada podne ploče pomoću posebne bušilice ugrađene u bušilicu. Zalijepite čepove s PVA ljepilom, osiguravajući da se smjer vlakana na njima podudara s položajem vlakana u pločama. Poravnajte površinu čepova u skladu s površinom ploča.

Podni uređaj izrađen od brazdanih dasaka

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: