Lažni kamin u unutrašnjosti: izbor materijala, gotovi modeli, dekor

Sadržaj člankaKamin je oduvijek bio simbol kućne udobnosti i topline, postajući mjesto atrakcije za goste i domaćinstva. Istodobno, samo stanovnici privatnih kuća, gornjih katova i starih stanova s ​​dimnjakom imaju priliku izgraditi pravi kamin. Međutim, ostali ne bi trebali očajavati – oni imaju veliku priliku ukrasiti svoju unutrašnjost lažnim kaminom.

Lažni kamin u unutrašnjosti

U ovom ćemo članku govoriti o vrstama lažnih kamina, značajkama odabira gotovih modela proizvođača, izboru materijala za izgradnju “lažnog” ognjišta, njegovom ukrasu i dekoru.

Lažni kamin u unutrašnjostiLažni kamin može izgledati kao pravi, ali za njega nije potreban dimnjak i poseban podni estrih, tako da se može pojaviti u najobičnijem gradskom stanu

Sorte lažnih kamina

Svi lažni kamini obično se dijele na sljedeće glavne vrste:

 1. Kompletne imitacije stvarnih kamina. Razlikuju se od običnih kamina, u kojima će loža ili ugljen izgorjeti, samo po tome što je unutra postavljen električni kamin ili ložište za biogorivo. Inače se takav lažni kamin ne razlikuje od stvarnog ognjišta ni po veličini ni u dizajnu. Neki električni kamini čak mogu oponašati pucketajući zvuk trupaca. Za održavanje proporcija pravog kamina važno je promatrati dubinu ložišta – do 40 centimetara.
 2. Uvjetne imitacije stvarnih ognjišta. Na prvi se pogled takvi lažni kamini mogu lako razlikovati od stvarnih – najčešće je to samo portal koji strši malo prema zidu. Dubina ložišta u konvencionalnim modelima nije veća od 20 centimetara. U njemu se također može postaviti električno ognjište, svijeće ili samo lijepa vaza..
 3. Simbolične imitacije stvarnih kamina. To može biti samo crtež na zidu, prekrasna slika plamena, nekoliko drvenih dasaka presavijenih u obliku portala. Takvi se lažni kamini uopće ne pretvaraju da su slični stvarnim – radije su nagovještaj, simbol ognjišta i samo prekrasan komad dekora.

Lažni kamin u unutrašnjostiNajjednostavnija imitacija kamina – sasvim je moguće izgraditi jedan vlastitim rukama

Po svojim funkcionalnim značajkama lažni kamini dijele se na:

 1. Kompletni grijači. U takvom kaminu mora biti sakriven električni grijač, koji je u stanju zagrijati cijelu sobu i zamijeniti radijator.
 2. Dekorativni. Ne nose nikakva dodatna funkcionalna opterećenja, osim što mogu poslužiti kao polica za suvenire i lijepa vaza, postati postolje za televizijsku ploču. Glavna funkcija ukrasnih lažnih kamina je da služe kao neobičan i atraktivan detalj u uređenju sobe, jedan od elemenata dizajna interijera.

Lažni kamin u unutrašnjostiLožište električnog kamina ne samo da simulira plamen, već je zapravo sposobno zagrijati cijelu sobu

Po načinu postavljanja lažni kamini su podijeljeni u sljedeće vrste:

 1. Zidna. Najpopularnija i najčešća opcija kada je portal instaliran u blizini zida ili čvrsto pričvršćen na njega.
 2. Kutak. Naravno, instalirani su u kutu sobe, tako da ne zauzimaju puno prostora.
 3. Suspendirana. Za razliku od svojih “kolega” zidnih i kutnih lažnih kamina, takvo ognjište se ne može pretvarati da je slično stvarnom. Umjesto toga, izgledat će kao slika, slika plamena u lijepom okviru, u skladu sa stilom unutrašnjosti ostatka sobe..

Prikladno je da se lažni kamini, osobito uvjetne imitacije koje obavljaju dekorativnu funkciju, mogu učiniti prijenosnim. Jeste li umorni od kamina u spavaćoj sobi – preselili se u dnevni boravak ili obrnuto.

Lažni kamin u unutrašnjostiTakav ravni električni kamin može se objesiti na zid, pa čak i bez dodatnog uokvirivanja izgledat će vrlo neobično.

Spremni modeli

Za one vlasnike stanova koji ne žele gubiti vrijeme na izgradnji lažnog kamina izravno u sobi, gotovi modeli bit će izvrsna opcija. Najčešće su to električni kamini, čiji moderni modeli izgledaju kao dovršeno ognjište, često već uokvireno portalom.

Od proizvoda koji su danas predstavljeni na ruskom tržištu, mogu se izdvojiti električni kamini engleske tvrtke Dimplex. Ovo su stilski i pouzdani modeli koji se savršeno uklapaju u gotovo bilo koji stil interijera – od visoke tehnologije do klasike..

Jedini nedostatak Dimplex lažnih kamina je njihova prilično visoka cijena. Pristupačne modele nude proizvođači poput švedske tvrtke Electrolux, kao i domaća tvrtka GRANDPORTAL.

Lažni kamin u unutrašnjostiElektrični kamin britanskog proizvođača Dimplex. Takav model suvremenog stila, koji je već uokvirio vrlo atraktivan i lakonski portal, zove se Gibraltar i košta oko 55 tisuća rubalja

Ako vaši planovi ne uključuju izgradnju cjelovite imitacije stvarnog doma i ne trebate dodatni grijaći uređaj, jednostavno možete kupiti gotov portal za lažni kamin. Trošak gotovog portala za lažni kamin prvenstveno ovisi o odabranom materijalu. Brojne domaće i strane tvrtke bave se proizvodnjom gotovih portala, proizvodi ruskih poduzeća tradicionalno su jeftiniji.

Lažni kamin u unutrašnjostiPoliuretanski portali se ne boje vatre, savršeno se uklapaju u klasični interijer zahvaljujući mogućnosti stvaranja bogatih štukaturama. Obično se prodaje zasebno u tri dijela – nosači i luk

Usluge ugradnje gotovog lažnog kamina u stanu koštaju u prosjeku 50% troškova samog portala ili električnog kamina s ukrasom. Dakle, najskuplje zadovoljstvo je ugradnja cjelovite kopije stvarnog kamina, jer će u ovom slučaju dimenzije proizvoda i njegova cijena biti znatno veće nego u slučaju ugradnje uvjetne imitacije. Međutim, nije tako teško montirati gotov portal, pa postoji prilika za uštedu na uslugama majstora.

Izbor materijala za izgradnju lažnog kamina

Lažni kamin, u principu, može se graditi iz bilo kojeg materijala, pa čak i odabrati u tu svrhu takve neobične opcije kao što je slučaj sa starog televizora. Međutim, najpopularniji materijali su:

 1. Suhozidom. Tradicionalno pričvršćen na okvir izrađen od metalnih profila. Nedostatak ovog dizajna je potreba za visokokvalitetnom završnom obradom, inače će lažni kamin izgledati previše jednostavno i neprivlačno.
 2. Drvo. Ploče, grede, zaobljeni trupci – podignuti kamini izrađeni od ovih materijala u početku, bez dodatne završne obrade, izgledaju originalno i savršeno se uklapaju u country stil.
 3. Iverica. Lažni kamin izrađen od laminiranih iverica, MDF-a i drugih sličnih materijala izgledat će uredno i neće koštati previše. Da biste ognjište učinili savršenim, trebali biste ga unaprijed napraviti crtežom svih dimenzija i redoslijeda, prema skici, piljenju laminirane iverice u specijaliziranoj radionici ili trgovini namještaja.
 4. Lim. Takav lažni kamin izgledat će čvrst, ali nepristojan, stoga mu je potrebna pažljiva dorada..
 5. Cigla. Upravo od opeke najčešće se grade kompletne imitacije stvarnih kamina. Ako se zidarska opeka skladno uklapa u vaš interijer, jednostavno je možete obojiti ili prekriti mat lakom za zaštitu.
 6. Staklo. Moderan i neobičan lažni kamin izrađen od pouzdanog kaljenog stakla savršeno će se uklopiti u moderni industrijski interijer. Međutim, ne mogu se pretvarati da su slični stvarnim..
 7. Poliuretan. Najčešće se, u slučaju izrade cjelovite imitacije stvarnog ognjišta, letvice i polu-stupovi koriste samo kao dekor za kamin od gipsa ili opeke. Ali ako ste zadovoljni s uvjetnom sličnošću, portal od poliuretana možete pričvrstiti izravno na zid.
 8. Karton i pjena. Lagani i vrlo jeftini dizajni, čiji je glavni nedostatak različitost s pravim ognjištem. Osim toga, oni su kratkotrajni i lako se mogu oštetiti..
 9. Gips. Gips se koristi za lijevanje portala za lažne kamine u klasičnom ili baroknom stilu, obično su to tvorničke praznine, ali proizvod možete naručiti prema vašoj veličini, pojedinačnoj skici. Danas su portali od gipsa sve inferiorniji od poliuretanskih proizvoda – trajniji su i laganiji.
 10. Plastične ploče. Uvjetna imitacija pravog kamina može se također izraditi od tako jeftinog materijala koji se može “prerušiti” u drvo ili kamen.
 11. Blokovi pjene. Takav se lažni kamin izrađuje općenito prema istoj shemi kao i opeka, ali definitivno je potreban dodatni dekor. Ostalo je prilično lagano i pouzdano..
 12. Šperploča. Da biste iz ovog materijala izgradili lažni kamin, potrebna vam je samo ploča za okvir, čekić, čavli i ljepilo za drvo, kao i boja, koja će ukrasiti strukturu. Obična šperploča pogodna je za izradu kutije, a fleksibilna šperploča za doradu rubova.

Podignuta obloga kamina

U slučaju kupnje gotovog modela ili portala, potreba za dodatnom završnom obradom jednostavno nestaje, jer sam proizvod izgleda cjelovit i spreman zauzeti svoje mjesto u unutrašnjosti prostorije.

Ali ako je kamin izgrađen na licu mjesta, na primjer, od suhozida ili opeke, tada ne možete bez dorade. U tu svrhu se najčešće koriste sljedeće tehnologije i materijali:

 1. Boja. Najlakši i najjeftiniji način rafiniranja lažnog kamina izrađenog od gotovo bilo kojeg materijala. Samo ne zaboravite da prije slikanja, na primjer, zidova od opeke, morate pažljivo zapečati sve pukotine i izravnati površinu.
 2. Lažni dijamant. Izvrsna opcija za potpunu imitaciju stvarnog ognjišta, koje uvijek izgleda bogato i lijepo. Odgovara posebnim ljepilom za pločice ili tekućim noktima.
 3. Obloga drvenim ili MDF pločama i lajsnama. Gotove šipke, rezbareni dijelovi i polusupci mogu se pričvrstiti na podlogu ljepilom za drvo.
 4. Pločica. Glazirane, neglazirane, porculanske kamene – sve ove vrste pločica mogu se uspješno koristiti za ukrašavanje uzdignutog kamina. Pločice su položene korištenjem konvencionalne tehnologije, ali baza za to mora biti dovoljno jaka, karton, naravno, neće raditi.
 5. Pločice. Mogu se koristiti samo za ukrašavanje lažnih kamina koji u potpunosti imitiraju prave, budući da imaju čvrstu težinu i trebaju čvrstu i pouzdanu podlogu, na primjer, izdržljivo drvo ili opeka.
 6. Samoljepljivi mozaik. Lijepo i pouzdano, ali u slučaju polaganja na suhozid, podlogu morate dodatno zalijepiti.
 7. Mramor i granit. Još jedan prilično skup i težak materijal, u slučaju dorade lažnog kamina, nije baš popularan, obično se koristi za ukrašavanje stvarnih ognjišta.
 8. Dekorativna žbuka. Jednostavan i jeftin način usavršavanja lažnog kamina od gipsane ploče.

Lažni kamin u unutrašnjostiČesto, gotovi model električnog kamina ne zahtijeva nikakvu dodatnu doradu. A evo kako u ovom slučaju kupiti stan model i jednostavno ga zabiti u zid. Naravno, bolje je to učiniti u fazi popravka.

Lažni kamin u unutrašnjostiUokvirivanje električnog kamina često je drveni portali – respektabilni i nikad iz mode, ali prilično skupi

Lažni kamin u unutrašnjostiU ovom je slučaju električni kamin ugrađen u nišu obloženu osjetljivim keramičkim pločicama.

Dekor kamina

Lažni kamin neće stajati u vašem domu upravo tako – postat će dio unutrašnjosti cijele sobe, stoga mu treba odgovarajući dekor. Kako ukrasiti svoj dom, iako umjetni? Da, doslovno ništa – nevjerojatan je domet za utjelovljenje fantazija!

Posebno treba istaknuti policu iznad lažnog kamina – ovo je idealno mjesto za prezentaciju vlastite kolekcije, prekrasne vaze, figurice, satova od oblaka, knjiga, zatvorenog cvijeća ili suvenira. Ni u kojem slučaju ne smijete zanemariti tako istaknuto mjesto, a ako je polica preuska ili je jednostavno odsutna – dobro, zid iznad lažnog kamina može biti okupiran prekrasnom slikom ili može biti obješen televizijski panel.

Lažni kamin u unutrašnjostiU ovom velikom dnevnom boravku portal lažnog kamina postao je jedini ukras lakonskog bijelog zida. Sam je ukrašen sa samo tri identične vaze na polici i isklesanim portalom

Još jedna vrlo popularna tehnika ukrašavanja lažnog kamina su svijeće. Oni će donijeti živo svjetlo na „lažno“ ognjište. Svijeće u lijepim svijećnjacima ili samo na velikom tanjuru možete postaviti ne samo na policu ispred ili iznad kamina, već i u nišu u ložištu, što će ognjište još više nalikovati stvarnom.

Usput, vaza s cvijećem ili kip također može zauzeti svoje mjesto u ložištu – lažni kamin omogućit će sve, naravno, ako to mjesto više ne zauzima električno ognjište za grijanje.

Da biste se približili prirodi i unijeli miris svježeg drva, smreke ili bora u svoj dom, možete staviti obične trupce u prekrasnu hrpu u kamin lažnog kamina. I lijepo izgleda, i ovdje izgledaju vrlo prikladno. A ako trupce stavite na metalnu rešetku i dno osvijetlite crveno-žutim svjetlom, tada će imitacija stvarnog ognjišta biti gotovo savršena.

Osim toga, dno kamina može se položiti kamenom ili lijepim šljunkom, što će biti izvrsna pozadina za trupce ili svijeće..

Suočavanje s unutarnjim prostorom s ogledalima vizualno će učiniti ložište kamina lažnog kamina – ovim dekorom vaše će ognjište postati nevjerojatan ulaz u svijet stakla.

Lažni kamin u unutrašnjostiAko je električni kamin ugrađen u zid ili visi na njemu, onda je za njegovo ukrašavanje dovoljno odabrati lijep okvir u stilu unutrašnjosti cijele sobe

Do Nove godine lažni kamin tradicionalno je ukrašen vijencem, borovim granama i ukrasima božićnog drvca. U zapadnokatoličkim zemljama, na primjer, uobičajeno je objesiti brojne čarape na kamine u koje bi Djed Mraz trebao staviti darove, ali samo će kompozicija borove grane, igračke i svijeće na policu ili u ložište biti prekrasan novogodišnji ukras.

Lažni kamin u unutrašnjostiSvijeće u kutiji lažnog kamina, veliko ogledalo iznad police, mala elegantna vaza – živopisan primjer skladnog ukrasa

Imitacija kamina u stanu može se izraditi u raznim stilskim rješenjima, omogućuje vam pobijediti unutarnje pregrade, niše i police koji se već nalaze u sobi. Osim toga, zahvaljujući električnom grijaču, takav kamin može postati ne samo lijep, već i vrlo funkcionalan komad namještaja. A također možete napraviti lažni kamin vlastitim rukama.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: