Izolacija kućica okvira: materijali, metode i tehnologije toplinske izolacije

Sadržaj člankaČlanak sadrži najučinkovitije metode izolacije kućica u okvirima. Naučit ćete o značajkama tehnologije toplinske izolacije, uporabi pregradnih filmova i uređaju ventilirane fasade. Također, predstavljena je usporedna tablica svojstava izolacije..

Izolacija kućica okvira. Materijali, metode i tehnologije toplinske izolacije

Kuće izgrađene prema “kanadskoj” tehnologiji okvira imaju jednu karakterističnu karakteristiku: okvir zidnog okvira stvara šupljine. Praznina ovog elementa je oko 90% i razumno je cijeli prostor ispuniti izolacijom. S obzirom da je okvir sastavljen od drva i prešanih OSB ploča, on mora nastaviti „disati“, jer stablo i dalje “živi” do potpunog raspada. Međutim, u pravilno sastavljenom okviru nema vlage.

Zahtjevi za propusnost pare

Mnogi materijali imaju svojstva toplinske izolacije – od papira do najlona. Glavni zahtjev za izolaciju, posebno kada je riječ o drvenoj konstrukciji, je paropropusnost. Ovaj indikator je označen slovom M (mu) i ne smije biti niži od drva od kojeg je izrađen sam okvir. U pravilu su kuće građene od crnogoričnog rezanog drveta – smreke, bora. Njihova propusnost pare duž vlakana je 0,32 Mg / (m h Pa).

Propusnost pare popularnih grijača

IzolacijaPropusnost vodene pare, Mg / (m · h · Pa)
Ekstrudirana polistirenska pjena0,013
Ekspandirani polistiren0.05
Poliuretanska pjena0.05
Ekspandirana glina0,21 do 0,26
PVC pjena0.23
Ecowool0.32
Vući0.49
Minutna gustoća 200 kg / m30.49
Gustoća mineralne vune 50 kg / m30.6

Prvih pet sintetičkih grijača ne prolaze u skladu s pokazateljem M. Njihova uporaba povezana je s brtvljenjem izolirane ravnine ili strukture. Njihova nesposobnost prolaska pare savršeno je ilustrirana njihovom plovnošću. Zapamtite važno pravilo – nikada, ni pod kojim uvjetima, drvene kuće ne izolirajte polistirenom i njegovim derivatima. Rezultat može biti šokantno neugodan..

Posljedice zagrijavanja drvene kuće od ekspandiranog polistirena na videu

Preostala četvorica sudionika uklapaju se u M okvir > 0,32, ali jedan od njih – vuča – nije pozicioniran. Umjesto toga, to je brtva sa svojstvima toplinske izolacije. Najveći pokazatelj M je za mineralnu vunu, a za eko vunu jednak je stablu, pa su obje vrste prihvaćene za razmatranje.

Izolacija kućica okvira. Materijali, metode i tehnologije toplinske izolacije

Izolacijska tehnologija

Uz toplinsku izolaciju bilo kojeg dizajna, slijede se tri cilja koja predstavljaju pouzdanu zaštitu od hladnoće.

Cilj broj 1. Izrada izolacijskog sloja

Ovaj sloj može biti smješten unutar okvira i izvan zida (kamena ili drveta). U nekim slučajevima pribjegavaju izolaciji iz unutrašnjosti sobe. Debljina sloja u zidovima okvira diktira širinom ploče prihvaćenom za strukturno rebro. U većini slučajeva ta se vrijednost nalazi u rasponu od 100 do 200 mm. Prilikom dizajniranja kućica okvira, stručnjaci moraju uzeti u obzir način izolacije, budući da mineralna vuna ima standardnu ​​gradaciju debljine ploče od 50 mm, što znači da debljina unutarnje stijenke mora biti višestruka od 50 mm. U slučaju eko-vune, debljina stijenke može biti bilo koja – prskanje se vrši slojem od 10 mm.

Izolacija kućica okvira. Materijali, metode i tehnologije toplinske izolacije

Cilj broj 2. Preklapanje hladnih mostova

To su hladni mostovi koji često padaju iz vida dizajnera. Toplinsko-izolacijska svojstva materijala same konstrukcije – drva – zbunjuju. Da, prilično su dobri – toplinska vodljivost bora je 0,09 W / (m · C). Ali ekowool ima 0,032, a mineralna vuna 0,07. Odnosno, tu nije presudan apsolutni pokazatelj, već relativni – razlika u toplinskoj vodljivosti materijala iz kojih je sastavljena konstrukcija.

U kućici s okvirom najbrojniji su hladni mostovi. Oni prodiru cijelom debljinom zida. Da bi se prekrili, postavlja se dodatni sloj izolacije, obično 50 mm. To je dovoljno da hladnoća ne dopre do vertikalnih regala okvira..

Način lokalizacije hladnih mostova u ovom slučaju ne ovisi o vrsti izolacije. U praksi to izgleda ovako: poprečna kontra rešetka montira se s trake od 50 mm s korakom od 600 mm (ispod ploče od mineralne vune) i napuni se pločama ili prskanjem.

Cilj broj 3. Ispunjavanje sinusa, pukotina, praznina

Unatoč činjenici da je zrak sam po sebi dobra izolacija, tijekom izgradnje ili obnove, apsolutno sve šupljine i sinusi moraju biti lokalizirani – izliveni, napunjeni pamučnom vunom ili na drugi način neškodljivi. Jedini slučaj kada je izolirana valovita izolacija nemoćna je na vlažnim mjestima. Odluke o takvim mjestima donose se pojedinačno.

Zaštitni filmovi

Za izvrsne pokazatelje propusnosti pare, vatreni grijači moraju se “isplatiti” – boje se vode. Navlažena pamučna vuna ne zagrijava, dok se vlažna pamučna vuna lijepi i ne može se obnoviti. Kako bi se spriječilo da se to dogodi tijekom rada, koriste se dvije vrste zaštitnih filmova.

Pare barijera

Većina čitatelja će reći da je ovdje sve jasno, mora biti instalirano na obje strane, ali ta se pogreška pojavljuje u čak 40% slučajeva upotrebe filmova. Zaštita od pare je brtveni materijal koji ne dopušta prolazu pare i vlage. Ova bi se barijera trebala nalaziti samo iznutra, tako da para zraka zasićena vlagom (iz disanja) zagrijanom zagrijavanjem ne prodre u izolaciju i ne pokvari je. Kao ovaj film, možete koristiti obični polietilen ako je netoksičan i pogodan za unutarnju upotrebu. Upotreba paroizola izvana dovest će do činjenice da pamučna vuna neće moći ispuštati vlažni zrak u atmosferu i postat će vlažna. Polako, ali sigurno, izolacija će prestati raditi, a okvir će početi vlažiti.

Izolacija kućica okvira. Materijali, metode i tehnologije toplinske izolacije

Membrana

Puni naziv je superdifuzijska membrana. To je materijal s snažnom mikroskopskom kapilarnom pumpom koja gura vlagu (pare) u jednom smjeru. Budući da je vani, uklanja vlagu iz pamučne vune, ne propuštajući ništa nazad. Ova pojava je posebno relevantna u jesen, kada je kuća neko vrijeme grijana (nekoliko dana), okvir i izolacija zasićeni su atmosferskom vlagom. Tada se kuća počinje zagrijavati, pare se aktiviraju zagrijavanjem i zahtijevaju izlaz. Membrana im pruža ovu priliku.

Posljedice nepravilne uporabe parne barijere (polietilen) jasno su prikazane u videozapisu

Otvor za paru ili zašto su “sofit” perforirani

Višak topline koju zidovi prolaze kroz sebe tijekom razdoblja intenzivnog zagrijavanja mora negdje ispariti. Drugim riječima, pomiješajte se s atmosferskim zrakom. U većini slučajeva drveni “okviri okvira” vani su obloženi svijetlom prozračenom fasadom – pločama od lamela, blokova ili sporednih ploča. Letva za vanjsku dekoraciju mora biti vertikalna. To je potrebno za formiranje vertikalnih “koridora” kroz koje će se topliji zrak slobodno dizati prema gore i erodirati kroz ventilirane sofit.

Izolacija kućica okvira. Materijali, metode i tehnologije toplinske izolacije

Mjesto na kojem se reflektori susreću sa zidom mora biti slobodno za prolaz zraka. U ovom slučaju, odozdo ne bi trebao biti ventilacijski otvor, inače će se stvoriti propuh. Ako je sanduk napravljen vodoravno, kretanje zraka bit će otežano ili potpuno blokirano. U tom će se slučaju povećati koncentracija vlage na zidu..

Praksa je pokazala da su problemi s nepravilnom izolacijom okvira kuća na drugom mjestu u masi nakon nedostataka u montaži. U većini slučajeva ovi se problemi mogu ispraviti, ali to je zbog potpune ili djelomične (30–70%) zamjene izolacije. Ovaj postupak će podrazumijevati glavni remont prostorija. U naprednim fazama moguće je stvaranje gljivica na drvu okvira i truljenje. Stoga će se pridržavanje jednostavnih pravila danih u ovom članku pomoći u izbjegavanju većih problema sa izolacijom vaše kućne zgrade..

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: