Krovni krov važan je element krovne konstrukcije

Krovni krov važan je element krovne konstrukcije

Odmah utvrdimo da, što se tiče dizajna samog krova, šipka može poslužiti kao greben, koji je montiran na posebne vertikalne police ili pričvršćen na zabatne kuće. Također, nosači raftera mogu se međusobno povezati u parove, što rezultira trokutastim oblicima povezanim skakačima. Na vrhu, na svakoj padini, ove su građevine povezane daskama pod kutom. Hodajući paralelno s vijencem, ploče tvore greben. Možemo reći da je to donji dio grebena, koji se nakon polaganja krovnog materijala ne vidi kasnije.

Krovni krov važan je element krovne konstrukcije

Najočitiji dio, kruna krova, je krovni greben. Ovo je pokrov koji pokriva jaz između padina. Ove klizačke grebene klizaljke često se nazivaju i grebenastim trakama. Mogu biti u sljedećem obliku:

  • kutni
  • rebro
  • semicirkularan
  • stožast
  • Reljefni
  • kovrčav

Krovni krov važan je element krovne konstrukcije

Što se tiče materijala za izradu grebena, sve ovisi o korištenom krovištu. Svi znaju vrlo jednostavne klizaljke od pocinčanog ili nehrđajućeg čelika, koje se mogu izraditi ručno, jer nije tako teško saviti metalni lim. Ove se klizaljke tradicionalno koriste na krovovima od škriljaca. Vrlo jeftina opcija, čelik je pričvršćen običnim škriljevcima. Nedostaci takve klizaljke mogu se nazvati rizikom da će je naprosto otpuhati uraganski vjetar, tanki metal se s vremenom može deformirati i potamniti. Međutim, dostupnost i jednostavnost ugradnje i dalje čine krovove od škriljevca i čelik, cink greben vrlo popularnom i široko rasprostranjenom opcijom..

Krovni krov važan je element krovne konstrukcije

Krovni krov važan je element krovne konstrukcije

Za krovove izrađene od profiliranog lima i metalnih pločica, greben je posebno izrađen od tankog lima, što je slično samom krovu. Ove klizaljke mogu biti jednostavne, ravne ili okrugle ili fleksibilne. Klizaljke za kompozitne šindre izgledaju isto, ali izrađene su od skupljeg kompozitnog materijala..

Specijalne sljepoočnice dobivaju se s bitumenskim šindrama. Za ondulinske krovove greben je izrađen od samog krovnog materijala i koristi se kao sastavni dio. Za preklopljene krovove predviđen je grebenski šav ili šav. Ovaj čvor smatra se jednim od najtežih, njegova idealna izravnost svjedočit će o profesionalnosti majstora koji su napravili krov.

Krovni krov važan je element krovne konstrukcije

Što se tiče krovova od trske, šindre, slame i drugih rijetkih materijala, greben se tradicionalno izrađuje od samog krovišta kako bi ispunio opću orijentaciju vanjštine..

Za izračunavanje visine grebena na složenim krovovima obično se koriste ili profesionalni arhitekti ili posebni programi. Što se tiče jednostavnih konstrukcija, mora se imati na umu da je optimalni kut nagiba nagibnih krovova od 35 do 60 stupnjeva. Da biste izračunali visinu klizaljke, morat ćete se prisjetiti tečaja školske geometrije: duljina nogu pravokutnog trokuta jednaka je duljini druge noge pomnoženo s tangentom kuta u podnožju. Pola duljine zida zida treba uzeti kao bazu trokuta.

Krovni krov važan je element krovne konstrukcije

Na krov možete pričvrstiti ne samo s čavlima za škriljevce, već i samoreznim vijcima, te ga zapečatiti brtvilom, žbukom, pjenom, posebnim sredstvima koja preporučuje proizvođač krovišta.

Zasebno treba spomenuti raspored ventiliranog grebena krova. Potrebno je ako na tavanu nema krajnjih prozora za borbu protiv vlage i zagasitog zraka..

Krovni krov važan je element krovne konstrukcije

Pri postavljanju grebena vrlo je važno slijediti sigurnosna pravila! Ovo je sam vrh vašeg krova, sjetite se ovoga! Najsigurniji način je zajednički rad. Obavezno stavite i zaštitni sloj kako insekti i ptice ne bi ostali na tavanu. I, naravno, greben mora pouzdano pokriti spoj spojenih površina, završavajući čitavu fazu uređenja lijepog i izdržljivog krova.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: