Zamjena i popravak baterije za alat “uradi sam”

Sadržaj člankaBaterije u alatima često otkazuju ranije od dijelova mehanizma. Ovaj će vam članak pomoći u rješavanju takvog problema, u njemu ćemo vam reći tajne obnove i popravljanja baterija vlastitim rukama, kao i neke načine produljenja života nikal-kadmijumskih baterija.

Za stručnjake za popravak koji koriste vlasničke alate, baterije su samo potrošni materijal. S vremenom se kapacitet baterije smanjuje, a to se jednostavno mijenja jer se komponente mogu lako pronaći. Ali to se ne odnosi na jeftine alate: ponekad je gotovo nemoguće pronaći prikladnu bateriju, ostaje ili reći zbogom od alata, ili pribjeći samopopravljanju.

Razlozi kvara baterije

Unatoč širokoj raznovrsnosti baterija, svi imaju tipičan uređaj i lako ih je popraviti. Plastična kutija je samo vanjska školjka. Unutar je snop od 10, 12 ili 15 serijski povezanih 1,2 V nikal-kadmijevih baterija, za baterije ukupnog napona od 12, 14 i 18 Volti. Baterije, koje obični ljudi obično nazivaju “bankama”, raspoređene su u dvije razine: obično su dvije na vrhu, ostale su kompaktno grupirane u dnu.

Rastave baterije mogu biti mehaničke ili elektrokemijske prirode. Prva vrsta uključuje uništavanje samih limenki ili kontakata i mjesta za lemljenje, kao i kratki spoj između akumulatora zbog kršenja izolacijske ploče. Do takvih kvarova dolazi zbog jakog šoka ili poplave, baterija ne pokazuje znakove života, nema napona na ulazu. Da biste izvršili popravak, bateriju ćete morati rastaviti.

Drugi tip kvara pojavljuje se zbog degradacije baterija, koja nastaje zbog nepravilne uporabe, nepravilnog punjenja i upotrebe ili jednostavno zbog starosti. Baterija pokazuje napon od 3-5 V, koji nakon punjenja može porasti na 8-9 V, što je dovoljno za vrlo kratko vrijeme rada. Ako je baterija u tom stanju duže od godinu dana, vjerojatno će biti potrebno rastavljanje. U ostalim je slučajevima dovoljno “posebni postupak” pretjerati s akumulatorom.

Oporavak “pokreće” bateriju

Za rad s baterijama preporučljivo je kupiti uređaj za punjenje i uravnoteženje (ZBU) s kontrolerom, na primjer, HobbyKing ECO6 ili slično. Njezin trošak jednak je kupnji nove baterije, korisna je i u svakodnevnom životu za punjenje i vraćanje raznih vrsta baterija, uključujući prijenosna računala i telefone.

S velikom teškoćom, ali i realno, koristiti dva digitalna multimetra i napajanje s podesivim izlaznim naponom, spojenih kroz reostat. Jedan multimetar u trenutnom načinu mjerenja serijski je povezan s vodom napajanja, drugi je spojen na stezaljke akumulatora za praćenje napona na polovima.

Da biste “probudili” bateriju, potrebno je na napajanje priključiti dvostruki napon i postaviti struju na trećinu vrijednosti kapaciteta. To jest, za bateriju kapaciteta 2 Ah s naponom od 12 V potreban je napon od 25 V pri struji od 600-700 mA. Nakon dvije do tri minute punjenja, baterija se mora odspojiti i napon na terminalima mora se provjeriti nekoliko puta u razmacima od 10-15 minuta. Ako tijekom tih razdoblja nije opažen pad veći od 0,1 V, na akumulator se ponovno primjenjuje povećani napon pri struji od 70% kapaciteta, ovaj put je vrijeme punjenja 4–5 minuta. Nakon „pokretanja“, bateriju treba potpuno isprazniti pomoću reostata, postaviti struju na 0,5–0,7 A, i napuniti je. Ciklus se mora ponoviti 2 do 7 puta da bi se uklonio učinak pamćenja.

Punjač će sve ove radnje obavljati automatski, uključujući potrebni broj ciklusa punjenja / pražnjenja. Ako se baterija, iz jednog ili drugog razloga, ne može „isprazniti“, punjač će vas obavijestiti o tome i morat ćete rastaviti kućište da biste zamijenili jednu ili više limenki..

Kako otvoriti slučaj bez da ga razbijete

Najjeftinije baterije imaju sklopivi kovčeg, čija su donja i gornja polovica zategnuta s četiri samorezna vijka. No postoje i trupovi koji na prvom pregledu izgledaju čvrsti, njihove polovice su zalijepljene ili lemljene.

Da biste otvorili takav slučaj, stavite bateriju na svoju stranu i udarite spoj gumenom gumicom, povremeno provjeravajući da li se šav raspao. Nakon nekoliko minuta takvih manipulacija, tijelo bi se trebalo razdvojiti, ili će se na zglobu pojaviti vidljivi jaz. Možete podmetati oštricu noža za podjeljak pod kutom i lagano ga ubiti čekićem dublje. Ako to učinite s 3-4 strane, sloj ljepila će puknuti i polovice će se moći odvojiti.

Kada se kućište rastavlja, snop baterije ostaje na vrhu kućišta. Da biste ga uklonili odatle, lagano savijte kontaktne ploče. U gornjem dijelu baterije može se nalaziti glava s termoelementom, kako biste je uklonili, trebate ili odviti ploče najudaljenijih baterija ili ih odmotati..

Postoje dva izolacijska brtvila između i ispod slojeva akumulatora: ona se moraju zadržati radi ponovnog sastavljanja. Nakon popravljanja baterije, stavi se poklopac i vrati se natrag, spajajući dvije polovice kućišta s cijanoakrilatom.

Zamjena limenki ili njihova obnova

Baterija gubi kapacitet i prazni se sama od sebe zbog prisutnosti čak jedne neispravne staklenke u paketu. Stoga morate provjeriti svaki element kruga primjenom multimetarskih sondi na stezaljke akumulatora u odgovarajućoj polarnosti. “Tihe” baterije praktički nemaju napon, ne reagiraju na njihovo “pokretanje”, pa čak ni na pulsno grijanje s visokim (5-7 V) naponom. Takvi se elementi izmjenjuju s novim (komercijalno dostupni) ili se jedna baterija sastavi od dvije.

U 90% slučajeva baterije se istroše zbog isušivanja i mogu se relativno lako oživjeti. Da biste to učinili, na kraju negativnog kontakta potrebno je izbušiti vrlo malu rupu promjera 0,2–0,25 mm. Dovoljno je sipati u njega 1-1,5 cm3 destiliranom vodom i ostavite da se elementi odmaraju na sobnoj temperaturi 3-4 dana. Nakon toga možete započeti s pokretanjem svake baterije zasebno, analogno s cijelom baterijom. Cijela baterija se može puniti i isprazniti; ne morate ih odmotavati da biste radili s pojedinim elementima.

Ako se baterija ponovno oživi, ​​dodajte još 0,2-0,3 cm3 destilirati i zabrtviti rupu kositrom. Oštećenu papirnu školjku potrebno je obnoviti električnom trakom, zatim skupiti baterije u snop i pričvrstiti ih trakom ili vrućim ljepilom.

Tajne dugoročnog rada

Postoji nekoliko jednostavnih načina za postizanje dužeg trajanja baterije. Iznad svega, ne koristite alat i ne čuvajte bateriju na temperaturama nižim od 6–8 ° C. Također, nemojte preopteretiti bateriju jer vam omogućuje pregrijavanje. Ako snaga padne za više od polovice, potrebno je zamijeniti bateriju, a svaka dva i pol mjeseca aktivnog rada potrebno je obaviti 2-3 puna ciklusa pražnjenja.

Baterije odvijača mogu se pohraniti u praznom stanju, ali bolje je to učiniti s priključkom na ZBU koji radi u odgovarajućem načinu. Uređaj će vam također pomoći da izvršite nekoliko ciklusa punjenja i pražnjenja uz optimalne trenutne parametre za vašu bateriju..

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: