Kako pravilno izoštriti alate

U pravilu su sjekire u prodaji s ravnom oštricom. Rad s takvom sjekirom je težak i neproduktivan. To je zato što ravno nož ulazi u drvo po njegovoj punoj širini, a za rad s takvim alatom treba puno sile. Sa zaobljenim oštricom sjekira djeluje poput šerpe – oštrica lomi razdvojene drvene sječke. Polumjer zakrivljenosti trebao bi biti oko 250-270 mm, kut zakrivljenosti stolarske sjekire treba biti približno 350.

Kako pravilno izoštriti alate

Prilikom pričvršćivanja sjekire na dršku, imajte na umu sljedeće: slobodni kraj sjekire mora biti u ravnini koja prolazi oštricom sjekire. U suprotnom će se smanjiti točnost pogotka. Prilikom pričvršćivanja ručke morate osigurati da kraj ručke ne napušta naznačenu ravninu.

Čestice obrađenog metala neće se zaglaviti u reznu datoteku ako je datoteka prethodno utrljana kredom ili drvenim ugljenom.

Noževi, dlijeto i ostali alati za rezanje lakše se i brže oštre, ako oštricu prvo uronite na pola sata u slabu otopinu natrijevog klorida i lagano navlažite šipku kerozinom.

Korišteni električni brijač s vibracijama može se pretvoriti u brusilicu. Da biste to učinili, morate ukloniti noževe i zamijeniti ih komadićem gume od lima, s jedne strane na koju zalijepite metalnu ploču s rupama za vibrirajuće poluge, a na drugu brusnim papirom ili krpom, na koju možete nanijeti brusnu pastu.

Kako pravilno izoštriti alate

Različite kombinacije slomljenih noževa od nožne pile za metal pomoći će u izrezu željene širine. Činjenica je da se razvod na njima ne vrši prema pojedinačnim zubima, već duž radnog ruba same oštrice, tako da se formira valoviti rub. Sklapajući nekoliko fragmenata, moguće je, zbog međusobnog pomicanja, promijeniti širinu reza: “valovi” na rubovima će se podudarati (bez pomaka) – širina je najmanja, oni se neće podudarati (jedan protiv drugog) – najveći. Komade platna malim stezaljkama možete pričvrstiti na čvrsto platno.

Pila s slabo postavljenim zubima zaglavi se u sirovom drvu. Dovoljno je razmazati platno sapunom, kako će rad ići brže.
Lako je očistiti pilu od ljepljive borove smole kerozinom, a pri rezanju listopadnih trupaca lijepljenje se može izbjeći dodavanjem vode u rez. Ponekad se zbog malog promjera bušilica ne može stegnuti u bušilicu. Zamotajte bakrenu žicu na čavlu ili bušilicu manjeg promjera – čvrsto, okrenite se za okretanje, u smjeru kazaljke na satu. Sada gurnite dobivenu spiralu na držač potrebne bušilice: kad se stegne i radi, spirala će se zaglaviti i čvrsto držati u stezaljki..

Krpica piva prikovana za stražnjicu ručke dleta pouzdano će osigurati kvaku protiv mogućnosti cijepanja prilikom udarca čekićem..

Ručke ručnog alata mogu se prekriti PVC cijevi. Da bi epruveta nabubrila, ona je uronjena u aceton na 15 minuta. Nakon toga može se lako staviti na ručke, a kada se osuši, dobro se uklapa.

Postoji jedna tajna koju treba znati oštriti škare. Obično su škare izoštrene finozrnatom trakom, a zatim vođene britvicom – noževi su vrlo oštri. A škare se ne režu. Što je bilo? Ispada da glatka, polirana sječiva klize, gurajući materijal vani, što čini posebno teško rezanje kose. Morate oštriti škare s grubo zrnatom trakom, prolazeći ih duž lopatice od kraja do osi pod kutom. Nastali na ubodu, najmanji kosi zubi spriječit će klizanje sječiva.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: