Kako napraviti stolarsku stezaljku vlastitim rukama

Sadržaj člankaNovinski ljubitelji drvne obrade koristit će naše upute s postupkom opisanog postupka izrade nekoliko vrsta stezaljki za stolariju. U njemu ćemo vam reći koje materijale treba koristiti za to i kako napraviti uređaj koji je točno prikladan za vaše vlastite potrebe..

Materijali za tijelo, stop i čeljusti

U stolarskoj zanati stezaljke koriste za sigurno i lagano pričvršćivanje nekoliko dijelova zajedno tijekom mehaničkog spajanja ili dok se ljepilo suši. Sila pritiska ne smije biti kolosalna, mnogo je važnije ne oštetiti površinu dijelova koji se spajaju. Istodobno, stezaljka mora održavati visoku čvrstoću i biti izdržljiva.

Za izradu dijelova stezaljki koji su u izravnom kontaktu s obratkom, bolje je koristiti tvrdo drvo. U idealnom slučaju to su šipkovi od ariša, bukve, graba ili breze. Takvo stablo ima prilično visoku čvrstoću i istodobno se odlikuje elastičnošću, dobro vraćajući oblik. Tvrdoća takvog drva obično je veća od tvrdoće obrađenih dijelova, što se može nadoknaditi petama od kože, lagane gume, filca ili mekšeg drva..

Kako napraviti stolarsku stezaljku vlastitim rukama

Kao okvir za stezanje možete koristiti i tvrdo drvo i valjani metal. Kutovi ili oblikovane cijevi djeluju dobro, ali moraju se temeljito očistiti, temeljiti i obojiti tako da na gotovom proizvodu nema tragova hrđe. Da biste spriječili slučajna mehanička oštećenja ili udaranje spojenih dijelova, preporučuje se lijepljenje drvenih traka preko metalnih elemenata stezaljke ili navlačenje labavog silikonskog crijeva..

Koji vijak i zamašnjak koristiti

Unatoč ne baš velikoj snazi ​​stezanja, konvencionalni metrički navojni vijci neće biti vrlo prikladni za upotrebu kao stezni vijak, ako su samo vrlo mali. Mali isječak niti će mučiti odabir slobodnog kotača, između ostalog, trokutasti profil “jede” mnogo brže.

Bilo bi mnogo ispravnije kupiti žbice s trapeznim ili pravokutnim profilom, inače nazvanim kockasti navoj. Optimalni nagib je oko 2–2,5 okreta po centimetru, tako da se postiže dobra glatkoća podešavanja i optimalan moment zatezanja za drvene dijelove..

Kako napraviti stolarsku stezaljku vlastitim rukama

Stupove, matice i pribor potrebne vrste možete dobiti direktno kontaktirajući tokar ili u trgovini hardvera, uključujući i na Internetu. Postoji, međutim, jedno, ali većina tvorničkih proizvoda ima puni navoj, dok je malo drugačija konfiguracija vijka optimalna za stezanje. Idealno je da se na krajevima čepa nalaze glatki stupovi: oko 20 mm za ležaj (nešto deblji od navoja) i oko 30-40 mm za ručku (malo tanji ili istog promjera).

Kako napraviti stolarsku stezaljku vlastitim rukama

Ručka ili ručni kotač mogu se izrađivati ​​ili od drvenog bloka ili izbušiti rupu u šišanu sa strane i umetnuti čeličnu šipku u nju kao polugu poput poteza.

Kako napraviti stolarsku stezaljku vlastitim rukama

Ravna vijačna stezaljka

Da biste napravili najjednostavniju stezanje, trebat će vam okvir nosača u obliku slova U. Postoje dva načina da se to postigne. Prvi je spojiti tri šipke pod pravim kutom na utor-tenon spoj, ojačavajući ga ljepilom i parom mozgova. Ova opcija zahtijeva prilično visoku kvalifikaciju stolara: rezanje i postavljanje moraju se obavljati s velikom točnošću, jer je opterećenje u tim čvorovima vrlo značajno.

Kako napraviti stolarsku stezaljku vlastitim rukama

Druga je opcija nešto jednostavnija, ali skuplja u pogledu potrošnje materijala. Stap možete izrezati iz guste šperploče lijepljenjem ljepilom 3-4 komada debljine 12-16 mm ljepilom za drvo poput Titebonda.

Prilikom odabira oblika dijelova imajte na umu da će najzastupljenija konstrukcija biti s vanjskim kosinama radi veće krutosti. Zatezna stezaljka i njezin suprotni dio, u koji će biti pričvršćen vijak, moraju biti trapezoidni. U ovom slučaju, nagnute strane trebale bi se odmaknuti prema van pod kutom od oko 30? izravnije. Zgušnjavanje u sredini okvira je također vrlo poželjno.

Kako napraviti stolarsku stezaljku vlastitim rukama

Za pričvršćivanje vijaka preporučuje se upotreba okova ili matica odgovarajućeg promjera, koji su iznutra učvršćeni u jedan od “rogova” stezaljke i dodatno ojačani epoksidnom smolom. Ako je nosač sastavljen iz šipki, tada vijak mora biti umetnut u jedan od njih prije konačne montaže. Ako je struktura okvira višeslojna, noga se može zamijeniti maticama koje su zalijepljene u rez središnjeg sloja šperploče. Ovdje je važno pratiti smjer osi vijka i istodobno ne dopustiti ljepilo da uđe u navojni spoj – dobro ga podmažite mašću.

Kako napraviti stolarsku stezaljku vlastitim rukama

Na mjestu gdje je pričvrsna peta pričvršćena na vijak, potreban je nekakav okretni oblik kako se dijelovi ne bi pomicali prilikom stezanja. Najbolje je da na čvrsti rub vijaka za vijak pritisnete ležaj podesan promjeru unutarnje trke. Za sigurno zaustavljanje pričvrstite osovinicu u stezaljku za bušenje, a zatim trokutastom datotekom i nožnom pilu izrežite utor za potporni prsten. Nadalje, u šipki koja služi kao potporna peta, trebate napraviti cilindrični utor s bušilicom za jezgru i pritisnuti ležaj sa fiksom za kosu, ojačavajući prianjanje lakom ili epoksidnom smolom.

Kako napraviti stolarsku stezaljku vlastitim rukama

Podesiva univerzalna stezaljka

Stezaljke promjenjive širine rješenja su višestruke u upotrebi, najčešće se koriste prilikom spajanja ploča s namještajem. Da biste napravili takvu stezaljku, trebat će vam kalibrirana šina napravljena od suhog tvrdog drva, u idealnom slučaju bukve ili jasena. Zahtijeva stalnu veličinu profila duž cijele duljine i potpunu odsutnost nedostataka. Sila pritiska koju stezaljka može izdržati izravno ovisi o debljini i širini šine.

Dakle, proizvodnja treba započeti postavljanjem okomitog zaustavljanja na jednom kraju uzdužne šine. Bolje je izraditi ga iz dvije šipke, koje preklopiti i stezati šinu u dva simetrična utora ili napuniti na način čekićem. Tako radni komad za stezaljku s fiksnim stopom poprima T-oblik, a duljina zaustavljanja na radnoj strani ne smije biti veća od 3 puta preklopa sa stražnje strane. Spoj zaustavljača sa šinom može se ojačati vezicama za namještaj, moguće je povezati i s 2-3 udubljenja i PVA ljepilom.

Kako napraviti stolarsku stezaljku vlastitim rukama

Stražnji dio graničnika je dizajniran da pričvrsti pramen. Izravna je čelična šipka promjera 10-12 mm. Na kraju šipke izrežite nit i razvucite je između završetaka s unutarnjim maticama. Rupe za pramenove treba izbušiti što bliže suprotnom rubu graničnika. U ovom slučaju, uvlakač s ruba trebao bi biti dovoljan da se drva ne cijepe. Nakon ugradnje pramčanog navoja, na kraju trake okrenutoj na dio koji se pričvršćuje označite nekoliko ureza s nagibom od 15–20 mm, napravite utore dubine do 2 mm pomoću ove oznake nožom i izrežite ureze.

Kako napraviti stolarsku stezaljku vlastitim rukama

Dalje, trebali biste napraviti pomični blok stezaljki. U njemu se izrađuje prolazno pravokutno odsječak, čija dimenzije točno odgovaraju debljini i širini uzdužne šipke. U idealnom slučaju, udubite utor 2-3 mm manji, a zatim ga upotrijebite u obliku četvrtastog oblika kako biste ga oblikovali do željenog oblika. Šipka bi trebala čvrsto sjediti u bloku, ali istovremeno omogućiti relativno slobodno kretanje duž stezaljke i njezin nagib za zaključavanje na zarezima. Ispod pregiba također morate napraviti prolazni otvor tako da se šipka nalazi strogo okomito na šinu, a blok slobodno klizi duž nje s laganim zastojem.

Kako napraviti stolarsku stezaljku vlastitim rukama

Na stražnjoj strani tvrdog zaustavljanja morate ispuniti još jedan blok, koji će pričvrstiti šipku nizom paralelno jedan s drugim. Da biste to učinili, možete koristiti mali komad šipke u kojem je napravljen utor s dlijetom za šipku i izvršena je nepotpuna rupa za bodljikavicu. Za učvršćivanje cipela koriste se djupovi ili vijci. Što se tiče steznog vijka i pete, oni su ugrađeni analogno uobičajenoj stezaljki. Dovoljno je izbušiti prolaznu rupu u pomičnom bloku ne preblizu rubu i zalijepiti maticu ili maticu iznutra. Dakle, kada stegnete dio, matica vijčanog mehanizma će se nasloniti na drvo i sjediti još čvršće.

Kutna stezaljka

Najteža izrada može se nazvati stezaljkom, koja omogućuje pričvršćivanje dva dijela pod pravim kutom. Ujedno je najkorisnije i najtraženije sredstvo u stolarskoj radionici..

Kutna stezaljka temeljit će se na komadu debele šperploče. Bolje je uzeti kvadratnu dasku dimenzija oko 300×300 mm s debljinom od najmanje 14 mm. U kutu baze morate popraviti dva bloka tvrdog drveta, koje ćemo za praktičnost nazvati referencom. Ti se blokovi moraju konvergirati pod pravim kutom prema sredini ploče od šperploče, debljina šipki je najmanje 25×25 mm. Njihovo pričvršćivanje treba biti što je moguće više čvrsto: preporučljivo je najprije zalijepiti šipke, osiguravajući njihovu okomitost pomoću vodovodnog kvadrata, a zatim ojačati vezu vezicama ili vijcima.

Napravite kutnu stezaljku

Iz središta svakog bloka trebate nacrtati okomitu liniju, koaksijalnu s kojom će se nalaziti vijčani vijci. Potrebno je povući se od šipki udaljenost od 20-30 mm više od maksimalne debljine dijelova koji se povlače zajedno. Nakon toga su još dvije šipke čvrsto pričvršćene na bazu paralelno s prethodnim. Preporučljivo je odmah zalijepiti matice, a zatim nastavite s potisnim šipkama na isti način kao s referentnim šipkama: prvo ih postavite na zalijepljeni spoj, a zatim ih ojačajte vezicama. Za veću udobnost, vijke vijka možete odmah uvrnuti u matice.

Napravite kutnu stezaljku

Nakon fiksiranja potisnih šipki ostaje samo pritisnuti ležajeve fiksirane u pomičnim blokovima. Njegov poprečni presjek, dimenzije i materijal trebaju biti slični referentnim trakama. Zaključno, morate napuniti ručke ili umetnuti poluge klizača i odrezati višak baze stezaljke, uklanjajući izbočene kutove za slobodno okretanje ručicama vijaka.

Pojedinačne stezaljke za određene operacije

U bilo kojoj stolarskoj radionici pokazalo se da su domaće stezaljke prilagođenije lokalnim radnim uvjetima nego kupljene u trgovini. Može se koristiti širok izbor varijacija tri gore opisana dizajna.

Na primjer, na jednu šinu možete fiksirati ne jednu, već dvije podesive čeljusti za postavljanje dijelova na velikoj udaljenosti. Takav će alat biti vrlo koristan, na primjer, prilikom sastavljanja blokova vrata..

Kako napraviti stolarsku stezaljku vlastitim rukama

Umjesto kvake, na vijak možete zavariti običnu šesterokutnu glavu. Ovo je važno ako prilikom sastavljanja dijelova treba nekoliko stezaljki koje se učvršćuju, oslobađaju i preuređuju. U isto vrijeme će biti prikladno zakretati stezni vijak pomoću ratchet utičnice ili čak odvijača.

Kako napraviti stolarsku stezaljku vlastitim rukama

Za sastavljanje proizvoda složenog oblika moguće je izraditi stezne stezaljke i pokretne blokove složenije konfiguracije, koji su dobro pogodni za rad s dijelovima nepravilnog oblika.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: