Egzotični instrument. Dio 3: odvijač sa višestrukim pucanjem, pokretni ventilator i MFRS

Sadržaj člankaNedavno smo odlučili obratiti pažnju na alat koji iz nekog razloga nije masovno ukorijenio na našim gradilištima ili dugo vremena nije bio uvezen u postsovjetski prostor i ostao je nezasluženo malo poznat. Pred vama je treći dio “instrumentalne egzotike”, i, najvjerojatnije, ne zadnji.

Naš ciklus alata “Kako odabrati … Profesionalni savjeti” započeo je s prozaičnijim strojevima, evo ih u svoj svojoj slavi: brusilica, motorna pila, odvijač, bušač, spajač, mikser, elektromehaničke škare, pištolj za ljepilo, zidni alat, jackhammer, industrijski sušilo za kosu , pomična pila, pištolj za nokte, građevinski usisivač, bušilica, kružna, obrezivanje, glodalica, laserska razina, pištolj za prskanje, brusilica, rezač za pločice, multitool, aparat za zavarivanje, ubodna pila. Odvojeni članci obrađivali su isključivo primijenjene teme vezane za sve naše električne pomoćnike: kako kupiti alat, kako odabrati bežični alat, kako koristiti alat, kako sigurno raditi s električnim alatom. I evo prethodnih djela o neobičnom alatu: 1. i 2. dio.

Vrpca odvijač

Što može biti lakše od odvijanja vijaka odvijačem? Da, lako je, ali svaki bi majstor želio optimizirati taj postupak što je više moguće. Nekoliko problema.

Prvo, priprema za zatezanje učvršćivača (izvlačenje vijka iz džepa / vrećice, umetanje u bit, postavljanje jedinice u položaj) traje najmanje onoliko vremena kao i sama instalacija. S obzirom da radnik na suhozidu koristi tisuće vijaka u smjeni, ovo je nepristupačni luksuz..

Egzotični instrument. Profesionalne preporuke. 3. dio

Makita BFR550RFE

Drugo, instalacijski program koristi obje ruke, iako s kompetentnom (!) Stropnom instalacijom oni, ruke, obično jednostavno nisu dovoljni. Čak i uz jednog pomoćnika, prilično je nezgodno početi pravilno hvatati čitav lim – stalno se trebate puniti novim vijkom i otpustiti ploču.

Treće, četkica koja drži samorezni vijak redovito se ozlijeđuje kada je vijak nagnut i malo se sklizne s proreza..

Četvrto, problemi nastaju s lokalnim pohranjivanjem vijaka, svaki po dio, jer sa sobom trebate ponijeti najmanje nekoliko stotina na skelu. U džepovima se probijaju čak i kroz prilično gustu odjeću, kožne torbe za pojas i male plastične kutije pomažu malo. No, problem je dobiti i samorezni vijak-dva iz guste hrpe – prsti su prsti. Neki ljudi vise oko velikih ravnih magneta oko vrata ili ih pričvršćuju na odjeću. U svakom slučaju, oštri pričvršćivači padaju na pod ponekad vrlo opasno – s točkom prema gore, izgubljeni u građevinskom otpadu i iza okvira. Prekomjerni postotak otpada ponekad je prilično pristojan postotak, posebno za neiskusne finišere.

Egzotični instrument. Profesionalne preporuke. 3. dioSenco Duraspin DS275

Ispada da postoji posebna oprema za ugradnju obloga – to su sustavi za automatsku opskrbu samoreznim vijcima u radni prostor koji rade s bilo kojim listovima i komadnim suhim materijalima: gips karton, gips ploča, šperploča, akvapaneli, OSB, iverica, cementne ploče … Tehnologija se implementira u dvije verzije:

  1. Vrpca, odvijač časopisa (Makita 6834, Makita BFR550RFE ili Senco Duraspin DS275) relativno je skup visoko specijalizirani stroj koji praktički ne može raditi s jednim učvršćivačem..
  2. Poseban privitak za tradicionalni odvijač, naziva se i časopis, isječak, automatski uvlakač. (SMV iz Kressa, MA 55 Professional iz Boscha, Metabo SM5–55 ili SMD 57 iz Hiltija). Magazin se lako spaja na više izvornih modela tvoreći serijski alat za brzo serijsko odvijanje.

Ideja nije nova i prilično jednostavna. Potrošni materijal pričvršćen je na posebnoj plastičnoj vrpci koja se proteže kad se nosač pritisne na radnu ravninu. Samo uvijanje se vrši kontaktom, naravno kada se pritisne gumb za pokretanje (alat Protool ima funkciju pokretanja / zaustavljanja – glavna tipka nije pritisnuta).

Egzotični instrument. Profesionalne preporuke. 3. dioProtool DWC 18-2500 DEC LI set

Potrošni. Standardna vrpca sadrži 50 jedinica pričvršćivača – približna stopa za jedan list veličine 2,5 x 1,2 metra. Proizvođač jasno regulira duljinu samoreznih vijaka. Dno svih je 25 mm, a maksimalno 55 mm, neki strojevi rade sa 75 samoreznih vijaka (Senco Duraspin DS275, Makita BFR750RFE). Postoje ograničenja za debljinu samoreznih bačvi (do 4-5 mm) i promjer čepa (do 9,5 mm), koji se, uglavnom, ne razlikuje od potreba prosječnog gradilišta..

Postavljanje dubine glave Ovo je vrlo važno za suhozid, kada gornji sloj papira treba istisnuti znoj, ali ne i rastrgan, a glava ne smije strpiti izvan ravnine lista. Obično je ovo podešavanje vrlo precizno, stepenasto i bez alata (za Senco Duraspin DS275 potreban je šesterokut). U nekim se modelima koristi posebna vaga (isti Senco), a kod Makita 6834 dolazi do grubog podešavanja, nakon čega se vijcima podešava tačnija dubina.

Svaki okvir za crtanje također radi u obrnutom načinu rada, tako da bez problema možete odvrnuti pogrešno postavljeni samorezni vijak, nećete morati ništa preuređivati..

Naravno, za ovaj alat dostupne su sve “radosti” uobičajenih odvijača: kontrola brzine (obično osjetljiva tipka), promjenjivi okretni moment (Protool DWC 18-2500 DEC LI Set), osjetljivo klizno kvačilo, stalna elektronika (Makita 6833), jednostavna promjena bita.

Egzotični instrument. Profesionalne preporuke. 3. dioMakita 6833

Jedinica napajanja za odvijače s vrpcom koristi se kako za mrežno napajanje, tako i za napajanje s baterijama (Senco Duraspin DS275, Protool DWC 18-2500 DEC LI, Makita BFR750RFE). Ima puno toga za izabrati. Snaga (250-450 W), nazivna frekvencija (2000-4000 o / min), okretni moment (4,5 do 20 Nm) – varijabilnost je ogromna, posebno za konzolu.

Programeri posebnu pozornost posvećuju ergonomiji i mehanici alata u cjelini. Suženi nos auto-punjenja smatra se velikim plusom koji omogućuje uvrtanje vijaka u blizini prepreke strogo okomito na ravninu (Makita 6833 “puca” samoreznim vijkom 15 mm od zida). Trgovina je pažljivo zaštićena od prašine i oslobađanja materijala – njezina je struktura ili visoko izolirana (Makita BFR550Z), ili što je moguće otvorenija (Bosch MA 55 Professional), pametan sustav puhanja otpada (Hilti SMD 57, Kress 180 ATBS 3.0 SMV) smatra se posebnim šikom. Masa konzola je skromna, rijetko prelazi 500 grama, MA 55 povlači za 0,4 kg, a SMD 57 – 0,35 kg, tako da težina opremljenog uređaja, čak i baterije, ne prelazi dva kilograma. Ručke u tračnim odvijačima izrađene su od gume, alat je sastavljen kukom za vješanje, vodilica se može saviti (Makita BFR550Z), ponekad mlaznica ima zalihu “oružja” za hvatanje drugom rukom (Kress SMV, Metabo SM5–55).

Egzotični instrument. Profesionalne preporuke. 3. dioBosch MA 55 Professional

Što se tiče cijena, ona ne pada ispod 300 dolara po jedinici. Za prefiks Metabo SM5–55 s „shura“ SE 4000 oni traže 500 zelenih, isti trošak za mrežni DWP 4000 od tvrtke Protool. Ali Protool DWC 18-4000 DEC LI SET (3 Ah, 18 V) s dvije baterije, punjačem i drugim “punjenjem” – gotovo tisuću dolara.

Posebnu pozornost treba obratiti na pneumatske odvijače MAX, o njima smo govorili u članku o nailerima. Tamo alat pola puca, pola zakreće.

Akumulatorski ventilator za graditelje

Ne, ne govorimo o onim jedinicama koje su integrirane u sustave prisilne ventilacije. Građevinski ventilator je prijenosni stroj, analogan opremi za kućanstvo. Čini se da nije toliko utilitarna kao toplinski pištolj, ali može učinkovito pomoći opremi za grijanje, hlađenje i sušenje. I sam je u stanju ubrzati sušenje vlažnih površina, na primjer, zidova nakon slikanja. Drugi zadatak ventilatora je poboljšati izmjenu zraka na gradilištu ili u radionici, ukloniti prašinu, ukloniti dim ili štetne pare. Ali glavna stvar u koju se možete zaljubiti u takvom pomoćnom alatu je sposobnost da se malo ohladi na radnom mjestu, čak i ako objekt još nije elektrificiran. Imajte na umu da u prirodi postoje mrežni strojevi za slične svrhe, na primjer, BL 6800 ili DF 30 P tvrtke Master.

Egzotični instrument. Profesionalne preporuke. 3. dioMaster BL 6800

Autonomija je ozbiljan trenutak koji su proizvođači u potpunosti implementirali i napravili „čip“. I Makita BCF201Z i Ryobi P3310 mogu se napajati baterijama. Sve marke Li-ion baterije za 14,4 ili 18 V, 1.3 i 3 Ah, prikladne su za “Makita”. Odnosno, ventilator se uvijek može oživjeti s napajanja drugog alata, tako da nema smisla plaćati skupi punjač i bateriju (proizvođač ventilator prodaje gol). Makita programeri obećavaju tri sata neprekidnog rada u mobilnom načinu rada. Ryobi je također prilično fleksibilan u pogledu baterija, spada u sustav ONE +, koji uključuje alate s izmjenjivim NiCd / Li-Ion baterijama. Ryobi CFA180M i Ryobi P3310 ocijenjeni su za 18-voltnu jedinicu 1,5-4 Ah, najmoćnija baterija omogućuje ventilatoru neprekinuti rad 10 sati pri maloj brzini. Usput, Makita BCF201Z priključuje se u uobičajenu utičnicu za kućanstvo, uključen je poseban adapter za napajanje.

Egzotični instrument. Profesionalne preporuke. 3. dioMakita BCF201Z

Učinkovitost baterija obožavatelja je, recimo, umjerena. Makita proizvodi maksimalno 120 kubika. metara u minuti, ali “Ryobi” – sve 390. Da bi stvorili udobne uvjete i osigurali uštedu energije, uređaji su bili opremljeni prekidačem za brzinu. Postoje dva položaja – donji i gornji (1200/1700 o / min za BCF201Z i 1400/2100 o / min za Ryobi ONE +). Druga brzina oba stroja stvara više buke, ali je njegov prag sasvim prihvatljiv, posebno u uvjetima gradilišta.

Makitovtsy je ponudio još jednu korisnu opciju – automatski timer, koji vam omogućuje da, primjerice, postavite vrijeme isključivanja uređaja kako ne biste previše obraćali pažnju na postupak. Dostupna su tri intervala: 4 sata, 2 i 1.

Egzotični instrument. Profesionalne preporuke. 3. dioRyobi P3310

Kao što odgovara građevinskom alatu, dizajn ventilatora je jednostavan i promišljen detaljno. Strojevi su dobro zaštićeni – linije trupa su zaobljene i lizane; postoje posebna rebra za ukrućenje; koristi se visokokvalitetna plastika, otporna na udarce; Kućište BCF201Z ima odbojnike od elastomera. Uređaji imaju široku i stabilnu bazu, tako da nema razloga za strah od slučajnih padova. Ventilator se naginje u odnosu na pod i fiksiran je u nekoliko položaja. Makita je instalirana s maksimalnim kutom od 45 stupnjeva, u “Ryobi” je raspon širi, instalacija je stepenasta (8 opcija) – zrak se može usmjeriti i do stropa. Oba modela imaju ručke za nošenje (kod BCF201Z je izraženije, kod Ryobija P3310 je udubljenje na tijelu, u P3310 – dvije male ručke na vrhu), mogu se objesiti. Obožavatelji su dovoljno kompaktni za svoje performanse i nemaju problema s viškom kilograma. Makita BCF201Z s baterijom teži samo 2,6 kilograma.

Trošak građevinskog ventilatora iz Makite kreće se oko 80 dolara (bez baterije i punjača), Ryobi je proračunska opcija – do 40 dolara po jedinici.

Sustav pokretne pile za mobilne uređaje

Poznat po svojim strojevima za obradu drveta, Mafell je proizveo još jedno remek-djelo. Ovo je automatski mobilni (!) Stroj za horizontalno rezanje listova Mafell PSS3100 SE. Jedinica je savršena za potrebe proizvođača namještaja koji mogu brzo i precizno rezati ivericu u tijesnim prostorima ili čak izravno na mjestima. Međutim, u graditeljstvu je sustav također pronašao primjenu, jer obrađuje i druge materijale: OSB, šperploču, laminirane iverice, pleksiglas, lijepljene ploče, vlaknasti cement, azbestne ploče, čvrsto drvo, razne kompozite, plastiku, DSP – samo morate odabrati potrebnu list pile.

Egzotični instrument. Profesionalne preporuke. 3. dioMafell PSS3100 SE

Koja je ideja iza inovacija? Ukratko, to je automatska kružna pila za uranjanje. Mali kružni točak ima vlastiti zasebni pogon, kreće se duž duge vodeće šine, dok operator stoji na jednom mjestu i upravlja procesom pomoću stacionarne upravljačke jedinice.

Guma koja se ovdje koristi vrlo je jaka, profil nije jednostavan, s brojnim kanalima i utorima. Radi lakšeg transporta i kratkog rada, brzo ga je moguće rastaviti u odjeljke duljine 1,5 metra, a kada se učita, guma omogućuje rezanje za 3100 mm (prikazano u nazivu sustava). Udaljenost u hodu alata regulira se pomičnim krajnjim zaustavljanjem, koje pokreće zaustavljanje pomicanja pile prema naprijed, uklanjanje lopatice od materijala i zaustavljanje okretnog pogona. Ako, pretpostavimo, ova duljina nije dovoljna, tada možete nastaviti s rezanjem duž vodećeg noža. Guma nema stezaljke i stezaljke, a nakon postavljanja u konstrukcijski položaj ne klizi (nalazi se gusta jastučić od pjene na stražnjoj strani), pa je sustav moguće pozicionirati u bilo kojoj zoni lista, a ne samo blizu ruba. Možete čak i dijagonalno rezati. Pila je vrlo glatka, bez ikakvih trzaja.

Fiksna upravljačka ploča omogućuje majstoru da se ručno nosi s zadatkom, jer se nalazi na jednom mjestu. Glavni organi ovdje su: ključ za napajanje, regulator brzine napajanja. Zanimljivo je da operater može promijeniti smjer pile, pokrenuti ga naprijed ili nazad na gumi. Ovo je vrlo korisno kod rezanja u više prolaza. Dakle, postoji odgovarajuća funkcija – takozvano “podrezivanje”, koja isključuje čipove. Nakon prijenosa posebne zastave, sistem se pomiče i postavlja na minimalnu dubinu od nekoliko milimetara – možete unaprijed izrezati.

Egzotični instrument. Profesionalne preporuke. 3. dio

Nijemci su lukavo napravili sustav za uklanjanje prašine. Nisu pričvrstili cijev usisavača na pokretni dio, već su je postavili na jedinicu glave. Crijevo ide od upravljačke jedinice do kružnog, koje ne ometa obrnuto kretanje, ali se uklapa u poseban kanal na magistrali. Dakle, mobilnost ne utječe. Važan element usisavanja prašine je inovativan pokretni štitnik oštrice, koji dobro pokriva radno područje. Istodobno, on ne samo da učinkovito lokalizira preradu otpada, već je i vrlo funkcionalna zaštita.

Što se tiče sigurnosti, to jest, osim kućišta, tu je i nož za zakivanje, koji je također “plutajući”, što ne ometa rezanje u materijal. Gumb za pokretanje je čvrsto, slučajno se ne uključuje.

Pokretni element sustava rezanja je robusna kružna pila. Kružna pila je potopna, tj. Njezina oprema je u potpunosti uklonjena s obratka, naravno, dubina rezanja može se podesiti na nekoliko milimetara, maksimalna je 45 mm – dovoljno za lisne materijale. Točnost ugradnje osigurava se visokokvalitetnim krilnim vijcima i dobro čitljivom ljestvicom. Diskovi za stroj koriste se s promjerom od 160 mm, prema dizajnu reznih rubova moguće je odabrati: za brzo rezanje (nekoliko zuba), za fini rez, univerzalni, kao i četverokutni zub s dijamantskim prahom i dodatni rezni nož (za ploče koje sadrže cement).

Za odabir optimalnog načina rada s određenim materijalom, majstor ima pristup neprekidnom podešavanju brzine opreme – ovo je tradicionalni kotač smješten na pili. Brzina diska može se postaviti između 2600-5200 o / min. Usput, brzina automatskog uvlačenja alata (nalazi se na upravljačkoj ploči) podesiva je u rasponu od 4 do 20 m / min., Povratni hod je stabilan – 25 m / min..

Motor na pilu postavljen je prilično skromno – samo 1490 W, ali to je sasvim dovoljno za rezanje lima, a čak je bio potreban i sustav za ograničavanje startne struje (meki start). Ali masa opremljene jedinice je samo 17 kilograma.

Egzotični instrument. Profesionalne preporuke. 3. dio

Prijenosni pločni sustav Mafell PSS3100 SE velikodušno je obdaren pomoćnim elektroničkim sustavima, što i ne čudi, jer stroj radi u automatskom načinu rada, a izravnog ručnog upravljanja od strane operatera nema. Osim soft start-a i elektroničke regulacije frekvencije, postoji sustav za održavanje brzine vrtnje diska pod opterećenjem (stalna elektronika, sprečavanje napadaja i povratnih udara). U slučaju pogrešnih podešavanja brzine i broja okretaja (kao rezultat pregrijavanja namotaja motora), zaštitit će se od preopterećenja i stroj će se ugasiti.

Alat se pokazao vrlo neobičnim, ali to ga čini ne manje popularnim, čak i pored ugriza cijene. Sustav Mafell PSS3100 SE košta oko 125 000 rubalja, ali stvarna mobilnost, zajedno s kvalitetom rada koja je karakteristična za stacionarnu opremu, za mnoge stručnjake jednostavno je neprocjenjiva..

Evo još nekoliko relativno malo poznatih, ali na svoj način divni instrumenti postali su bliži ljudima, ali naš popis egzotičnih jedinica daleko je od iscrpljenog. Nastavit ćemo.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: