Vodovodna instalacija: ugradnja i spajanje bidea

Sadržaj člankaU rasporedu kupaonice sve se češće koriste higijenske kupke. Postoji nekoliko varijanti i svaka se razlikuje redoslijedom montaže i načinom ugradnje. Pozivamo vas da poboljšate svoju profesionalnost u radu s vodovodima i proučite naše upute za ugradnju bidea.

Vodovodna instalacija: ugradnja i spajanje bidea

Razlike vrsta i opreme bidea

Kao i drugi vodovodni čvorovi, bide ima nekoliko sorti. Svaka od njih ima razlike kako u funkcionalnosti i načelu rada, tako i u priključnom dijagramu. Priprema obloga u kupaonici i usmjeravanje grubog vodovoda za različite tipove također su različiti.

Analogno uobičajenom WC-u, ugrađena je najpopularnija vrsta bidea – za podnu montažu. Glavno pričvršćivanje na pod vrši se s par masivnih vijaka u plastičnim čepovima, komunikacije se preusmjeravaju sa stražnje strane uređaja i dostupni su za održavanje u bilo koje vrijeme. Bidei na konzoli ponekad se nazivaju i podni bidei, koji su montirani blizu zida sa skrivenom vezom.

Podni bide

Zidni bidei zahtijevaju instalacijski okvir u zidnu šupljinu, ali u cjelini je priča ista kao i s uobičajenim zidnim WC-om. Prednost ove metode ugradnje je veća estetika: uređaj se čvrsto uklapa u zid, podnosi opterećenje do 400 kg, svi detalji tehničke veze skriveni su od pogleda, a pod je slobodan za čišćenje. Nemoguće je ne spomenuti da u ovoj opciji paket obično uključuje svu potrebnu spojnicu za spajanje na komunikacije, dok će se za podni bide, sifon i mlaznice najvjerojatnije kupiti zasebno.

Zidni bide

Prema načinu rada, bidei su podijeljeni u kade s higijenskim tušem / tušem i ugrađenom fontanom u usponu. Nisu svi proizvodi opremljeni miješalicom i kanom za zalijevanje, uglavnom za bide postavljene na pod, a rjeđe za zidne. Ovdje izbor ovisi o osobnim preferencijama ljudi koji će koristiti sanitariju. Imajte na umu da je u paketu već ugrađena fontana ili sprej..

Bide s tušem za fontane i bideom

Veza s komunikacijama

Za spajanje bidea potrebno je osigurati dovod tople, hladne vode i odvod kanalizacije. Rijetki modeli s elektroničkim upravljanjem ili posebnim značajkama poput ugrađenog sušila za kosu zahtijevaju električnu vezu.

Način dovoda vode u bide razlikuje se ovisno o načinu ugradnje. Za podne stojeće, a ponekad i konzolne bidee, potrebno je voditi navojne spojnice od samog kraja, maskirajući prolaz u zidu ukrasnim “čašama”. Zaporni ventili za oba otvora su obavezni, ali mogu se sakriti pristupom kroz otvor za provjeru.

Spajanje bidea na kanalizaciju i vodovod

Dovod vode u zidni bide provodi se skriveno u šupljini zida gdje je instalirana instalacija. Sve što je potrebno je da se navojni spojnici dovoljno približe i povežu s miješalicom fleksibilnim crijevima. Za površinsku montažu također je moguće kruto spajanje cijevi na adaptere pričvršćene na instalacijski okvir, sve ovisi o lakoći ugradnje u određenim uvjetima.

Spajanje bidea na kanalizaciju i vodovod

Većina bidea zahtijeva kanalizacijske priključke od 50 mm, rijetki uređaji europske proizvodnje imaju priključak od 40 mm. Cijev se mora vodoravno dovoditi iz kolektora s ravnomjernim nagibom 5: 100. Ako je udaljenost od bidea do uspona veća od 1,5 metara, iza bidea treba izvaditi dodatni otvor s ventilatorom. Za ugradnju u vodoravni pogon bolje je osigurati dovod kanalizacije s okretanjem od 45 °. Za uređaje koji stoje na podu prikladna su dva pravokutna lakta, čiji se vanjski kraj podiže na potrebnu visinu i okreće prema vodovodnoj instalaciji.

Podna montaža

Kao primjer za podnu instalaciju uzmite bide s uobičajenom miješalicom. Sav je pribor ugrađen u njega unaprijed:

  1. Miješalica, ventil ili poluga postavljena je nalik na miješalicu za sudoper i isporučuje se s dva fleksibilna otvora s navojnom maticom od 1/2 “na kraju..
  2. U otvor za odvod ugrađen je sifon. Obično se razlikuje od uobičajene armature za kupke i umivaonike, ali ima sličan uzorak ugradnje. Najprije se postavlja cijev za grlo s odvodnom rešetkom, na nju je pričvršćen diferencijal u obliku slova Z s maticom, čiji je suprotni kraj podešen na visinu ispusne utičnice u zidu.
  3. Prekomjerni vodoravni otvor iz sifona je izrezan na potrebnu duljinu, tako da se bide nalazi što je moguće bliže zidu..
  4. Bidei se mogu povezati i s valovitom univerzalnom cijevi, ali kruta instalacija je pouzdanija i poželjnija s gledišta estetike.
  5. Neki modeli bidea imaju otvor za preljev i zaseban priključak za sifon. Ovi se elementi također instaliraju unaprijed prema priloženim uputama prije pričvršćivanja posude..

Ugradnja miksera na bide

Ugradnja podnog stojala za bide

Pričvršćivanje bidea na pod najjednostavnija je metoda između ostalih instalacijskih sustava. Posuda mora biti postavljena okomito na zid na minimalnoj udaljenosti od nje, a oznake se moraju nanositi na pod kroz pričvrsne rupe za bušenje. Za pričvršćivanje bidea, koristite čelične šesterokutne vijke za glavu, pričvrstite ih u plastične čepove od 10 mm.

Kad su rupe izbušene i čepovi začepljeni, posuda je paralelno postavljena na svoje mjesto, uključujući izlaz sifona u odvodnu cijev. Nakon toga, vijci se zategnu, njihovi poklopci su skriveni ukrasnim kapicama, a crijeva za toplu i hladnu vodu su spojena.

Nevjesna montaža

Pričvršćivanje bidea na instalaciju mora se pripremiti u završnoj fazi. Okvir se ugrađuje prema tipičnoj shemi: kruto pričvršćivanje na pod i zidove, podešavanje i zatezanje matica. Povezivanje s komunikacijom izgleda mnogo zanimljivije..

Instalacijska instalacija za bide

Poput zidnog wc-a, bide ima skrivenu montažnu konzolu na koju su pričvršćeni čepovi, odvodnu cijev s brtvenim odvodnikom i par priključaka za opskrbu vodom. Potonji često izgledaju kao prolazne cijevi, ali mogu biti opremljene i zatvaračima ili ventilima za odzračivanje zraka.

Prikladno je spojiti se na kanalizaciju na kosi: brtvena cijev je opremljena pravokutnim laktom koji se okreće na 45? i ubačen u pripremljeno koljeno. Nakon toga, krajnji segment vodoravnog dijela kanalizacijske cijevi se reže na potrebnu duljinu i cijeli odvodni kanal konačno se sastavi..

Instalacijska instalacija za bide

Po završetku završne obrade uklanjaju se zaštitni poklopci s instalacijskih uboda i bide se postavlja na mjesto. Dovoljno je pažljivo ga položiti i uviti nožice u montažne rupe. Dok se bide napokon ne pritisne na zid, na već sastavljenu armaturu priključuje se dovod vode. Ovdje ćemo pogledati sastavljanje bidea s integriranim uzvodno kao primjer:

  1. Prvo, svi postojeći fitinzi su učvršćeni u rupama zdjele: ventili, regulator tlaka i fontana.
  2. Prema dijagramu priloženom uz proizvod, ti su elementi povezani fleksibilnim crijevima. Obično samo trebate spojiti miješalicu na ventile, voda se dovodi do fontane kroz kanale ispod oboda posude. Ponekad su crijeva za napajanje spojena samo na miješalicu ili ventile koji međusobno komuniciraju skrivenim kanalima.
  3. Sustav za odvodnju je montiran: rešetka ili ventil je fiksiran u otvoru zdjele, povezan je sa zavojem kroz spojnu maticu s klinastim prstenom.

Sve komunikacije bidea na zidu usmjerene su unutar skrivene šupljine na stražnjoj strani posude. Pričvršćivanje postavljenog bidea događa se posljednje: prvo su na njega pričvršćena fleksibilna crijeva, zatim se umetne ispust, a tek onda se zategnu matice na šipkama..

Twin instalacija

Trenutačno su prikladni instalacijski setovi ugradbeni u koji je wc sa bideom postavljen pokraj njega i može se ugraditi viseća i konzola. Glavna prednost ugradnje parova je visoka konačna estetika, jer su oba proizvoda izrađena u jednom stilu, a tehnički detalji njihove veze nisu vidljivi drugima.

Za postavljanje uparene instalacije koriste se zasebni okviri, što vam omogućuje da slobodno postavite udaljenost između vodovodnih instalacija. Preporučljivo je da WC s njegovom ugradnjom bude udaljeniji od uspona od bidea. U ovoj se verziji iza oba okvira uvlači zajednički 110 mm kanal s nominalnim nagibom, u koji se odvod iz higijenske kupke urezuje kroz tinejdžer s nagnutim izlazom od 50 mm.

Postavljanje instalacija toaleta i bidea

Opisanim postupkom ugradnje smanjuje se duljina dovoda tople vode. Također uklanja nepoželjni učinak curenja zraka prilikom ispiranja velike količine vode, zbog čega se sifon bidea isušuje i omogućuje prolazak neugodnih mirisa.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: