Napravite sami zidni kit za tapete

Sadržaj člankaLijepljenje zidova pozadinom nije jedina završna faza koju možete sami napraviti. Priprema površine s lokalnom restauracijom i izravnavanje s kitom također se može obaviti ručno, svi potrebni materijali i alati za to danas su lako dostupni..

Napravite sami zidni kit za tapete

Početno stanje zidova

Započnite s procjenom opsega posla. Gipsko punilo je svestrani materijal s dobrim prianjanjem na većinu površina, međutim, dugoročna kvaliteta je zajamčena samo ako je podloga pravilno pripremljena. Postoji pet glavnih vrsta oštećenja: pukotine, zakrivljenost površine, gubitak čvrstoće zbog erozije, biološka oštećenja, kao i prljavština i ostaci završnih materijala.

Napravite sami zidni kit za tapete

Borba protiv pukotina provodi se primitivnim metodama: rezanje žbuke duž linije rasjeda s stvaranjem dviju širokih pregrada, nakon čega slijedi impregnacija temeljnim premazom i popunjavanje pukotina. Bolje je koristiti isti sastav koji se koristi za žbukanje kao materijal za punjenje. Ovo je potrebno kako bi se održala ujednačenost i spriječilo daljnje pucanje. Da biste ubrzali podešavanje u otopini, dopušteno je dodati male porcije štukature..

Zakrivljenost zidova nije uvijek moguće popraviti kitom, čiji ukupni sloj ne smije biti veći od 5–8 mm. Ako zakrivljenosti prelaze 8-10 mm u općoj ravnini, potrebno je prethodno izravnati zid gipsanom skicom s minimalnom debljinom premaza, u tu svrhu preporučuje se uporaba gipsane žbuke s mogućnošću nanošenja u sloju od 6 mm.

Napravite sami zidni kit za tapete

Uništavanje zidova pod utjecajem vlage i kisika, kao i stvaranje gljivica i plijesni, mogu se ukloniti samo uklanjanjem uništenih ili pogođenih područja. Običnom erozijom dovoljno je odbiti sloj koji se raspada i napuniti depresiju sličnim sastavom, istodobno dovodeći popravljeno područje u zajedničku ravninu zida. Međutim, ako se na licu nalazi činjenica razvoja štetne organske tvari, potrebno je pažljivo sušenje zida s periodičnom impregnacijom antiseptičkim sredstvima kako bi se spriječio razvoj plijesni u budućnosti. Ponekad se problem može riješiti tek nakon poduzimanja sveobuhvatnih mjera hidroizolacije i uklanjanja viška akumulacije vlage.

Ako na zidovima ostanu pozadina ili boja ili postoje prljave mrlje ili ulje, treba ih ukloniti na bilo koji mogući način. Prije nanošenja sloja, zid mora biti apsolutno čist, dok je preporučljivo očistiti površinu kako bi se izložio osnovni materijal.

Trebate li armaturnu mrežu

Često možete naići na mišljenje da pozadina dodatno ojačava površinu zida i stoga za punjenje nisu potrebni armirajući materijali. To je samo djelomično točno, ovo pravilo ne vrijedi za sve vrste podloga i vrsta tapeta..

Napravite sami zidni kit za tapete

U pravilu se ojačavanje kita primjenjuje pri pripremi zidova za bojanje kako bi se uklonili pukotine koje nikako ne mogu sakriti. Točan isti pristup treba primijeniti u slučaju da će se ukrašavanje izvesti tankim svijetlim tapetama, na primjer, papirom ili vinilom na netkanoj podlozi. Uz činjenicu da se pukotine mogu pokazati kroz platno u obliku tamnih pruga, mogu dovesti i do puknuća same tapete..

Napravite sami zidni kit za tapete

U kućištima s pločama ili u podlozi su limovi, nije potrebno ojačati površinu čvrste zidove. Također je moguće izbjeći polaganje mrežice u kit, ako je kuća na čvrstom temelju, a izrađena je od zidanog materijala velikih dimenzija s malom debljinom šava, na primjer, od blokova gaziranog betona. Ojačanje završnog sloja potrebno je prilikom obrade zidova od opeke, posebno presavijenih u pola opeke. Također možete preporučiti jačanje cijele površine zidova u sekundarnim stambenim objektima i privatnim kućama starijim od 30 godina. U panel kućicama ili ako je baza predstavljena limenim materijalom, potrebno je zalijepiti jedan ili dva sloja armaturne mreže u uglovima i spojevima.

Napravite sami zidni kit za tapete

Ono što je obavezno kod stavljanja kita na zidove je temeljno premazivanje. Izvodi se dva puta na gruboj površini, a zatim između, prije nanošenja svakog novog sloja. Za lakiranje ispod kita, koristite ljepljive podloge na bazi akrila. S obzirom da je sloj tijekom zalijevanja minimalan, nije potrebno ograničiti apsorpciju vlage podloge..

Rad s uglovima

Kaljenje ispod pozadine vrši se u zasebnim odjeljcima, često se na svakom zidu obavlja pojedinačni posao. A priprema svakog zida trebala bi započeti dizajnom uglova duž konture tretiranog područja. Za početak bi bilo dobro povući vezanje duž linije svakog kuta kako biste označili najočitije nepravilnosti. Posebno je važno to učiniti u uglovima između poda i stropa za ispravnu ugradnju krovnih ploča. Kiti za uklanjanje uglova pripremaju se nešto gušće konzistencije, količina vode za miješanje smjese treba biti 5–7% manja od preporuke proizvođača. Također, smjesu je potrebno pripremiti u manjim obrocima, jer rad mora biti prilično mukotrpan, a potrošnja prilikom obrade uglova gotovo je upola manja nego kod popunjavanja ravnih površina.

Napravite sami zidni kit za tapete

Vođeni oznakama na zidu, što ukazuje na zakrivljenost ravnine i debljinu nanesenog sloja, potrebno je izvršiti preliminarni proračun materijala. Kutovi se uklanjaju u trakama širine 30–40 cm, odnosno špatula od 200 do 250 mm bit će najpovoljnija za ove svrhe. Debljina nanesenog sloja vizualno se kontrolira, dok je potrebno povremeno istezati kit dugim potezima sa zaokretom od oko 100-130 cm. Nakon što je postavljena površina kita, obavezno treba provjeriti jednolikost kutne linije dugim pravilom. U ovoj fazi nije potrebno uklanjati ogrebotine, školjke i male pukotine.

Ako zidovi u početku nisu imali značajne zakrivljenosti, uglovi se mogu odmah prekriti završnim kitom. Ako je potrebno ispraviti nepravilnosti od 3-5 mm, bolje je napuniti jame početnim gipsom u prvoj fazi, a zatim glačati površinu već u fazi punjenja zajedničke ravnine. Što se tiče kutnih lopatica, preporučljivo ih je koristiti samo u vertikalnim uglovima, kao i ispod stropa, ali samo ako su obje konvertirane ravnine kit. U drugim je slučajevima poželjno kontrolirati okomitost pravokutnom lopaticom, čiji je jedan kut lagano tup sa datotekom.

Poravnavanje ravnina

Rad na izravnavanju glavne ravnine provodi se podjelom na odjeljke od 1-1,2 m2. Ukupna masa kita odmah se nanosi na tretirano područje, konzistencija bi trebala biti normalna ili malo rjeđa. Kiti bi trebali imati izraženu plastičnost, ali istodobno se ne smiju primjenjivati ​​pretjerani napori za izglađivanje viška.

Napravite sami zidni kit za tapete

Tehnika nanošenja ravnomjernog sloja na površinu nije teška, ali ipak morate prvo “staviti” ruku. Odmah nakon nanošenja mase na slijedeće područje, izglađivanje se izvodi najprije u vodoravnom smjeru, dok se svaki sljedeći pokret lopaticom treba izvesti s pristupom već izglađenom području za otprilike trećinu širine. Optimalna veličina gletara za takav rad je od 450 do 600 mm, ovisno o iskustvu u radu i koliko su jake ruke.

Nakon izravnavanja u vodoravnom smjeru, gibanje lopatice mijenja se u okomito. Ista pravila vrijede ovdje: ravnomjerno kretanje cijelom stazom i orijentacija ruba položaja duž već izglađenog područja. Svaki pokret izvodi se ne ravno, već duž blago zakrivljenog luka. Drugim riječima, u radu se moraju istovremeno uključiti i zglobovi ramena i lakta. Ako se rad izvodi na relativno malim područjima, pokret za vrijeme izglađivanja izvodi se samo od lakta.

Napravite sami zidni kit za tapete

U nedostatku iskustva u lakiranju, nije potrebno nastojati izvući idealnu ravninu prilikom nanošenja prvog sloja. Završna gipsana masa je toliko dobra da se njome mogu nanositi slojevi debljine desetina milimetra, postižući pažljivo poravnanje na sjecištu poteza. Morate paziti na dvije stvari: prilično rijetku konzistenciju i odsutnost izbočenih tragova, šljunka i grube prašine na površini. Da biste to učinili, nakon što se svaki sloj osušio, zid se mora očistiti, ali bez upotrebe brusne mrežice, samo grubo oguliti lopaticom, istovremeno polirati rub alata.

Fugiranje i obrada

Što se tiče brušenja, ono se izvodi u završnoj fazi pripreme površine. Za rad s brusnom mrežicom obavezno koristite ravnu lopaticu. Završno poravnavanje izvodi se preciznim pojedinačnim pokretima pomoću mreže P60-P80. Nije potrebno vršiti značajan pritisak na alat, inače će plovak početi skakati po površini ili stvarati duboke ogrebotine. Konačno zaglađivanje površine preporučuje se izvesti s sitnijom mrežicom P120 u kružnim pokretima koji se presijecaju..

Napravite sami zidni kit za tapete

Nakon čišćenja, zidovi se moraju očistiti od prašine vlažnom krpom, a zatim temeljno premazati. Ljepljenje tapeta na gips kartonu nije zadovoljavajuće, međutim, lijepljenje neobrađene površine može prianjati mrtvo, a bit će vrlo teško namočiti i istrljati bazu od platna prilikom uklanjanja tapeta. Za završni premaz koristite univerzalne akrilne temeljne premaze duboke penetracije, čija će impregnacija također pružiti dodatno prianjanje između slojeva..

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: