Laminat: slojni kolač i tehnologija slaganja

Mnogi od nas, radeći popravke u svom domu, nisu ni razmišljali od čega se sastoji ovaj ili onaj materijal. Na primjer, od čega se izrađuje pod poput laminata? Zašto je tako jak i izdržljiv? O tome će biti u ovom članku. Pogledajmo unutar laminata.

slika

Na prvi pogled može se činiti da je laminat obična drvena ploča prekrivena lakom. Želim te razočarati – ovo je daleko od slučaja. Ovaj premaz je izgrađen po principu lisnatog kolača i sastoji se od četiri glavna sloja (ponekad i više, ali to je vrlo rijetko).

Gornji sloj je film (ustvari, odatle potječe i naziv “laminat”) napravljen od akrilne smole. Može postojati jedan ili više slojeva filma. Kad postoji mnogo slojeva, tada se takav laminat naziva kompozitni. Ovaj sloj štiti od vanjskih utjecaja. Otporna je na vlagu, većinu kemikalija i prašinu. Treba napomenuti da što je bolji završni premaz, skuplji je laminat.

Sljedeći sloj odgovoran je za imitiranje određene vrste drveta. Sastoji se od posebne papirne ili namještajne folije. Postoji puno vrsta ovog materijala, ovisno o teksturi koju želite simulirati..

Slijedi najvažniji nosivi sloj, to je vlaknasta ploča (vlaknasta ploča). Ovo nije obična vlaknasta ploča, već velika čvrstoća. Visoka čvrstoća postiže se pritiskom na vlakna. Jedan od glavnih zahtjeva za ovaj materijal je sposobnost odupiranja vlazi. Što je bolji ovaj pokazatelj, to je bolja kvaliteta laminata..

Na dnu ploče nalazi se još jedan sloj. To je papir impregniran smolom (nerafinirani papir) koji je pričvršćen na vlaknastu ploču. Glavna funkcija ovog sloja je zaštititi materijal nosača od vlage i izravnati ukupnu geometriju ploče..

Zahvaljujući korištenim tehnologijama i strukturi, laminat je prilično izdržljiva i pouzdana podne obloge. U posljednjih nekoliko godina njegova upotreba postaje sve popularnija. To se prije svega događa zbog njegove dostupnosti i lakoće ugradnje..

Tehnologija polaganja laminata

Ako radite popravke, onda će vam ovaj članak biti koristan. Ovdje ćemo vam reći o tehnologijama i metodama polaganja laminatnih podova. Recimo odmah da to nije tako teško i sasvim je moguće savladati to sami, a ne angažirati tim radnika za to.

Tehnologija stylinga prilično je jednostavna, pomalo podsjeća na dječjeg dizajnera. Daske se lako spajaju. Ali ta lakoća ne ovisi samo o kvaliteti samog parketa, već i o kvaliteti grube površine na koju je položen. Prije polaganja laminata, obavezno je izravnati površinu poda, inače će radovi vjerojatno morati biti preuređeni kasnije. Pod će škripati, grbati i na zglobovima dasaka pojaviti će se praznine. Možete saznati više o postupku ugradnje iz uputa koje se isporučuju sa setom laminatnih ploča. Ali njegova glavna suština je da šiljak na jednoj ploči mora pasti u utor na drugoj..

Važan zahtjev tehnologije polaganja laminata je poštivanje udubljenja sa zidova, cijevi i uspona. Veličina udubljenja može biti različita i varirati od 5 do 10 centimetara. To ovisi o stupnju širenja materijala laminata. A ekspanzija se događa pod utjecajem temperature. Što je viša temperatura u sobi, to će se laminat više proširiti. Klasičan trenutak u tehnologiji ugradnje – smjer je obvezan od prozora do vrata.

Gore opisana tehnologija je bez ljepila. Ima niz prednosti i nedostataka. Takav se pod može lako rastaviti i premjestiti, recimo, u drugu prostoriju, ili se oštećeno područje može zamijeniti. Međutim, nije otporan na vlagu. Ako je radna površina ploče dobro zaštićena, tada su šavovi izuzetno osjetljivi na vodu. Pomoću tehnologije ljepila morat ćete potrošiti novac na ljepilo i zaposliti tim radnika. Međutim, takav laminat će vam poslužiti
duže i neće se bojati vode.

Kvalitetan laminat, podložan tehnologiji ugradnje i pravilnoj njezi, može poslužiti i ostati lijep vrlo dugo. Ne koristite sapunu za njegu. Bolje je koristiti tvari koje sadrže alkohol. Bolje je staviti gumene jastučiće ispod nogu namještaja.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: