Lak za ciglu, beton, kamen: zašto vam treba, kako odabrati

U ovom ćemo članku govoriti o tome zašto su lakovi potrebni za beton, kamen, opeku, koje funkcije mogu obavljati. Osim toga, naša web stranica sa savjetima će vam reći što su lakovi dizajnirani za te površine, na što trebate paziti pri odabiru, a također ćemo dati i savjete o nanošenju..

Premaz dekorativnog kamena lakom

Kada su u pitanju boje i lakovi, o prekrivanju različitih površina s njima, najčešće postoje asocijacije na lak na drvu. Zapravo, svi znaju da drvo treba zaštititi, a lakiranje mu može dati posebno lijep izgled i produljiti njegov vijek trajanja. Portal je već detaljno opisao kako odabrati mrlje od drva i lakove za drvenariju. Sada je vrijeme za razgovor o tome zašto su lakovi potrebni za beton, kamen i opeku.

Čišćenje opeke od eflorescence

Složite se da bi u posljednje vrijeme vlasnici kuća bili vrlo iznenađeni kada bi im netko ponudio nešto za pokrivanje fasadom od opeke. Zašto, jer je dobar i tako je. Međutim, zaštita i ukrašavanje lakom definitivno neće naštetiti cigli, betonu i kamenu. Imati takvu pokrivenost ima niz prednosti:

 1. Fasadni ili unutarnji zid kuće postaje privlačniji. Lakiranje daje efekt mokrog kamena, površina izgleda mnogo ljepše.
 2. Opeka dobiva dodatnu zaštitu, postaje vodoodbojna i ne boji se kosi od kiše.
 3. Vijek trajanja površina značajno je produljen.
 4. Lakirani premaz pomaže u borbi protiv eflorescence na zidovima od opeke, sprječava njihov izgled.
 5. Podloga postaje ugodnija na dodir. To je važno ako, na primjer, odlučite napraviti interijer u stilu potkrovlja i jedan zid ostavite samo betonskim.
 6. Sloj laka sprječit će nakupljanje prašine između opeke ili na kamenim oblogama.
 7. Površine postaju otpornije na temperaturne krajnosti i UV zrake.

Lakirana opeka odbija vodu

Općenito, premaz lakom je dekorativni učinak plus povećanje radnog vijeka obloga od kamena, betona i opeke. Stoga ne preporučujemo uštedu novca u ovoj fazi završnih radova..

Prvo na što trebate paziti pri odabiru laka za opeku, beton i kamen je opseg. Za vanjski i unutarnji rad odabiru se različite kompozicije. Osim toga, lak može biti mat, sjajni, s različitim razinama sjaja, polusjajnim i polusjajnim. Ovaj izbor možete izvršiti isključivo ovisno o preferencijama ukusa i želji za postizanjem svjetlijeg dekorativnog učinka..

Lakirani kamen

Svi lakovi za površine od opeke, betona i kamena podijeljeni su u sljedeće vrste:

 • Polimerni. Lako se nanosi, brzo se suši, povećava otpornost na habanje na površini. Jedna od najpopularnijih opcija.
 • Otapalo na bazi silikonskih smola. Oni prodiru duboko u površinu, dugotrajno stvaraju trajni sloj. Ali oni su neekonomični, namijenjeni su za unutarnju upotrebu.
 • Poliuretan. Naprotiv, koriste se na fasadama i ogradama. Takvi lakovi stvaraju učinak mokrog zida, moguće je dodati boje.
 • Akrilni lakovi koriste se u zatvorenom prostoru, štite površine od pucanja.

Lak od opeke

Posebna kategorija su lakovi za kamine i peći. Oni su otporni na toplinu, otporni na toplinu, vatrootporni, dizajnirani da daju kaminu i peći atraktivniji izgled, kao i produžuju vijek obloga..

Što se tiče najpopularnijih marki koje proizvode lakove za beton, ciglu i kamen, vrijedi spomenuti ruskog glavnog tehnologa i Neomida STONE, kao i američke Petri i njemačke Pufas..

Nanošenje laka na ciglu

Lak se nanosi od opeka, betona i kamenih površina na isti način kao i obična boja. Trebat ćete očistiti površinu od prašine i prljavštine, opskrbiti se četkama boja različitih širina, kao i radnom odjećom. Ako lak nije previše gust, možete upotrijebiti pištolj za prskanje ili sprej. Dat ćemo savjete profesionalaca:

 • Lak nanesite u najmanje dva sloja, a po mogućnosti u tri. Tako će premaz biti ukrasniji i izdržljiviji, neće biti kaplja. Slojevi se brzo suše, tako da neće biti dugog kašnjenja u radu.
 • Ne zaboravite premazati površinu. Preporučljivo je kupiti temeljni premaz iste marke kao i lak..
 • Šavovi između cigle ili kamenja također moraju biti lakirani. Ako želite naglasiti ljepotu zidanja, možete odabrati obojeni lak i nanijeti ga tankom četkom točno uz šavove..
 • Počnite nanositi lak odozgo, postupno se spuštajte.
 • Za vanjsku upotrebu odaberite poliuretanske lakove, a za unutarnju upotrebu silikon-akril.

Premaz lakom može se oprati, održavanje takve površine je jednostavno.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: