Električna motika: načelo rada, prednosti i nedostaci

“Do koje je tehnologije došlo!” – Samo želim uskliknuti, s obzirom na ogroman izbor električnih alata. Briga o vrtu i povrtnjaku nije bila iznimka, ovdje ima i mnogo novih pomoćnika, koji zamjenjuju uobičajene ručne alate. Naše web stranice sa savjetima govore vam o električnim motika.

Električna motika: načelo rada, prednosti i nedostaci

Portal je, naravno, u svom članku o minimalnom nizu alata za brigu o vrtu i povrtnjaku spomenuo motike. Danas mnogi obožavaju organsku poljoprivredu i radije koriste Fokinovu ravnu reznicu za suzbijanje korova i labavljenje tla. Ali to ne mijenja suštinu – trebate raditi rukama, ulažući napore.

Naravno, u prilično prostranim područjima kultivator će postati pomoćnik vlasnika, ali na uskim hodnicima, na teško dostupnim mjestima, bolje je koristiti električnu motiku.

Električna motika – uređaj je prilično jednostavan. Izvana izgleda kao trimer – teleskopska šipka s dvije ručke radi lakšeg rada, na dnu je motor, nalazi se kabel za napajanje i gumb za pokretanje. Ali princip rada je drugačiji. Električna motika otpušta površinu tla glatkim iglicama, koje se okreću za pola okreta u različitim smjerovima oko vertikalne osi.

Električna motika: načelo rada, prednosti i nedostaci

Alat je, prema recenzijama korisnika, praktičan, jednostavan za korištenje, uklanja korov, kvalitetno rahlja tlo.

Sve električne motike podijeljene su u dvije vrste:

 1. Napajanje mrežom. Može se koristiti samo tamo gdje produžni kabel može doći. Ali lakši.
 2. Punjiva. Mobilni, možete otići u drugi kraj vrta. Ali ne zaboravite napuniti bateriju, a alat teži puno više.

Važno! Snaga motora s električnom lopatom varira od 350 do 500 W. Sasvim dovoljno za obradu čak i dovoljno velikih parcela zemlje bez mnogo napora od strane vlasnika.

Radni dio električne motike su “šipke” izrađene od čelika visokog ugljika. Na kraju alata nalaze se dva okretna diska, svaki s tri takve metalne igle. Šipke imaju trokutaste rubove i blago zaobljene rubove, duge su 10 centimetara. Trokutasti presjek osigurava temeljito drobljenje korijenja trave i tla, visoku kvalitetu rada.

Električna motika: načelo rada, prednosti i nedostaci

Važno! Postoje električne motike s rezačima koji rade na principu kultivatora, razbijajući gomilu zemlje rotirajućim noževima. Razlikuju se od klasičnih modela samo u vršku.

Električna motika: načelo rada, prednosti i nedostaci

Mnogo je prednosti upotrebe električnih motika:

 • Možete izvesti brojne poljoprivredne radove – drljati, labaviti, primjenjivati ​​gnojiva, izravnati površine, orati, uklanjati korov. Alat je stvarno svestran.
 • Teži do 5 kilograma, neki popularni modeli teže oko 3 kilograma, tako da je pogodan za upotrebu čak i za starije vlasnike zemljišta.
 • Kontrole su vrlo jednostavne.
 • Šipka je obično teleskopska, alat možete prilagoditi vašoj visini.
 • Ručke nekih modela mijenjaju položaj, a možete ih i sami izraditi radi jednostavnije uporabe.
 • Ako radne šipke ili rezači pogode kamen, tlo je previše tvrdo, alat će se početi pregrijavati – rad će se automatski zaustaviti. Zbog toga su lomovi rijetki..
 • Rezači i šipke električne dizalice izrađene su od legura tvrdog metala, dugo služe.
 • Veliki je izbor modela, sa i bez baterija.
 • Uštede vrijeme vlasnicima, omogućujući im da brže dovrše sve poslove na krevetima.
 • Lako ga je pohraniti, poput običnog vrtnog alata, ne zauzima puno prostora.

Električna motika: načelo rada, prednosti i nedostaci

Nedostaci električne cipele su neznatni:

 • Bez baterije, alat je vezan za električnu žicu, raspon upotrebe je ograničen.
 • Ako u zemlji nema napajanja, samo morate kupiti punjivi električni spremnik i napuniti ga kod kuće. Pitanje je koliko će dugo trajati punjenje?.
 • Cijena je, naravno, nekoliko puta veća od one obične motike. Hoće li platiti olakšavanje njihovog rada, na svakom je vlasniku web lokacije.

Najpopularniji modeli električnih motika danas su Gloria Gardenboy, crna&Decker, SunGarden, Texas, Eurosustavi Penny Lucciola. Cijena počinje od 7 tisuća rubalja i može prelaziti 11 tisuća rubalja.

Ne zaboravite da o električnim svinjama, kao o drugim alatima, treba paziti. Nakon rada očistite šipke i rezače od ostataka zemlje i trave, obrišite suho, čuvajte na suhom mjestu.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: