Kuznetsov peći: prednosti i nedostaci

Kuznetsov peći: prednosti i nedostaci

Ukratko smo se dotakli značajki Kuznetsovih peći kada smo pisali o vrstama kamina, ruskim pećima i otvorenim ognjištima. Sada ćemo obratiti više pozornosti na ovu varijantu peći, jer “kovači” zagrijavaju mnoge ruske kuće i pobuduju istinski interes. Sam Igor Viktorovič naznačio je da je razvio temelje ispravnog dizajna štednjaka u kućanstvu, koji je I.S.Podgorodnikov razvio na temelju radova profesora V.E. Grum-Grzhimaila, ruskog znanstvenika-metalurga.

Kuznetsov peći: prednosti i nedostaci

Kako djeluju konvencionalne kanalne peći? Kretanje plinova u njima događa se pod prisilnim djelovanjem vuče. Plin odaje svoju toplinu u ciglu, zagrijava je iznutra, prolazeći kroz uske kanale peći. Moramo izgraditi visoki uski dimnjak, peć se zagrijava neravnomjerno, cigla može puknuti. Kuznetsov peći tipa zvona djeluju drugačije – na principu prirodnog, slobodnog kretanja plinova.

Te su peći s razlogom nazvane “zvončasta”: unutra imaju velike šupljine, svinje, obrnute kape, koje se mogu smjestiti i vodoravno i okomito, jedna iznad druge.

Kao rezultat toga, zagrijani dim se diže, udara u kapu, kupolu, zadržava se tamo, a zatim se postepeno hladi i spušta. Tako se zadržava toplina unutar peći i vrijeme kontakta vrućeg plina s opekom znatno se povećava.

Kuznetsov peći: prednosti i nedostaci

Ovaj se princip rada može objasniti primjerom gumene rukavice koja je u potpunosti ispunjena plinovima u svim šupljinama. U zvonu, koje u cjelini može imati različit oblik, dolazi do konvekcije, konvekcijskog kretanja plinova na prirodan način, po zakonima prirode.

Najčešće postoje “kovači” s dvije kapice. U donjem dijelu peći nalazi se komora u kojoj se održava visoka temperatura, što osigurava prekid reakcije izgaranja plinova, koji se dijele na tople i hladne. Istovremeno se vrući plinovi zadržavaju u peći, a hladni plinovi se postupno uklanjaju u cijev, bez hlađenja samog izmjenjivača topline..

Kuznetsov peći: prednosti i nedostaci

Prednosti Kuznetsovih peći:

 • Učinkovitost doseže 93%. Za usporedbu, za tradicionalne ruske peći ta brojka ne prelazi 70–80%;
 • čađa u „kovačima“ izgara, tako da peć i dimnjak mogu godinama biti nečisti, što im uvelike olakšava brigu;
 • kapuljače unutar peći su praznine, to vam omogućuje uštedu na zidovima od opeke, što bi se trebalo učiniti opremanjem konvencionalnih kanala za nacrte;
 • štednjak se može postaviti bilo gdje – u kutu, u sredini prostorije, uz zid. Često “kovači” zagrijavaju nekoliko katova kuće, radeći na jednom ložištu;
 • u Kuznecovim pećima može se koristiti bilo koja vrsta goriva;
 • dimnjak se može učiniti kratkim, što također dovodi do uštede materijala;
 • jednoličan prijenos topline, temperatura u kući koju je grijala “Kuznetsovka” fluktuira mnogo manje;
 • štednjak se lako može kombinirati s ploče za kuhanje, kaminom, klupom za štednjak – postoji veliki broj izmjena;
 • moguće je ugraditi krug za dovod tople vode i grijanje tople vode;
 • visoka učinkovitost tekuće pirolize štedi na korištenom gorivu;
 • zidanje traje duže, manji rizik od pucanja;
 • zatvoreni ventil u pogrešno vrijeme praktično neće utjecati na hlađenje peći, jer se zvono uvijek puni vrućim zrakom, a hladan zrak se pritisne na dno.

Kuznetsov peći: prednosti i nedostaci

Kuznetsove peći imaju malo nedostataka. Prvo, dok je teško pronaći majstora koji je spreman poduzeti takav projekt, posao izrade štednjaka koštat će puno, postoje osobitosti i pravila gradnje. Drugo, “kovači” imaju prilično velike veličine, prilično su masivni. Međutim, ruske peći ne mogu se nazvati kompaktnim..

Kuznetsov peći: prednosti i nedostaci

Tijekom svoje karijere Kuznetsov je razvio mnogo opcija za peći koje rade na principu slobodnog kretanja plinova. Postoje saune, za grijanje kuće, vanjski (s roštiljem), kamin, kruh, kuhanje, mješovitog tipa.

Preporučuje se grijanje Kuznetsovki dva puta dnevno kako bi se osigurala ugodna temperatura u kući. Stručnjaci kažu da je za grijanje kuće površine 100 m2 15-17 kg trupaca dnevno bit će dovoljno.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: