Napravite jugu – upute za korak po korak

Napravite jugu - upute za korak po korak

Dotakli smo se povijesti yurte kada smo pisali o prapovijesnoj arhitekturi. Međutim, sada nas zanima kako izgraditi takvu prijenosnu kuću vlastitim rukama na vlastitom zemljištu kao sjenica, ljetnu kuhinju, čak i kuću za goste. Usporedimo tradicionalne tehnologije i materijale koji se stoljećima koriste sa suvremenim prilikama koje olakšavaju proces izgradnje jurta na osobnom zemljištu.

Napravite jugu - upute za korak po korak

Prednosti tradicionalne jute uključuju:

  • Jednostavnost sastavljanja i rastavljanja cijele konstrukcije – uz odgovarajuću vještinu i prisutnost pomoćnika, postupak traje ne više od sat ili dva;
  • Pouzdanost. Zbog okruglog oblika, yurt savršeno podnosi jake vjetrove, čak i uragane, štiti od padalina;
  • Za razliku od običnih sjenica, yurt možete koristiti zimi, ako ugradite peć i osigurate odgovarajuću debljinu i gustoću zidova. Ljeti podizanje filca od filca omogućuje vam da prozračite sobu i učinite je vrlo hladnom i ugodnom;
  • Jurt izgleda vrlo egzotično, goste neće ostaviti ravnodušnima, unutar se može ukrasiti tepihom i drugim zanimljivim detaljima, a na vrhu – s vezenim prekrivačima;
  • Prijenosni jurt obično teži 150-200 kg, maksimalno – 300, tako da ga je lako prevoziti;
  • Svi materijali za yurt tradicionalno su ekološki prihvatljivi, iako ih sada možete zamijeniti modernim kolegama, ali još uvijek postoje prikladne ekološke opcije.

Napravite jugu - upute za korak po korak

Dakle, prvo što trebate da izgradite vlastiti yurt su drvene letvice. Tradicionalno su rađene od crne vrbe, riječne vrbe ili breze. Sada možete kupiti gotove letvice, traku, koja košta od 12 rubalja po tekućem metru. Letvice trebaju biti jake za savijanje, jer će yurt biti okrugla. To je lako provjeriti – mahnite dugom šinom, ako ima čvorove i pukotine, puknut će.

Približne dimenzije letvice: debljina od 8 do 15 mm, širina – od 25 do 40 mm, duljina bi trebala biti oko tri metra, moguće je 2,5 m, ovisno o visini vaših zidova. Za rad s drvenim letvicama potrebna vam je ručna pila ili ubodna pila kako biste ih napravili iste duljine, kao i bušilica za bušenje rupa za učvršćivače i odvijač ili odvijač.

Povijesno gledano, letvice su međusobno pričvršćene dijagonalno, ukošenim kavezom, kako bi se napravile rupe u obliku romba, s sirokim trakama na koži ispaše stoke, svezane u čvorove. U tu svrhu napravljene su rupe na spojevima tračnica. Sada se čvorovi s pojaseva mogu zamijeniti vezom za namještaj odgovarajuće veličine, ali nitko nije otkazao prethodno izrađene rupe. Na primjer, za šinu debljine 12 mm trebat će vam pokreta profilna kravata s duljinom rukava 10 mm.

Napravite jugu - upute za korak po korak

Ako je yurt stvarno prenosiv, sklopiv, vrlo je važno da rešetke letvice budu sastavljene poput harmonike! Dakle, samorezni vijci za pričvršćivanje tračnica neće raditi – samo nabavite stacionarnu rešetku za sjenilo.

Alternativno, možete sastaviti metalni okvir, ne raspravljamo se, ali bit će teža, a ne autentična. Osim toga, pronalazak odgovarajućih metalnih letvica je već teži i za rad s metalom može biti potreban dodatni alat, na primjer, brusilica i bušilica za metal.

Napravite jugu - upute za korak po korak

Napravite jugu - upute za korak po korak

Tradicionalno su opisane veličine stanica tako da bi šaka ili dvije šake odrasle osobe prošle. Što su manji rombovi na rešetki jute, to će biti jača struktura, ali više materijala će se potrošiti. Sami odaberite veličinu, na primjer, 10-15-20 cm između letvica, glavna stvar je da su sve ćelije iste, a na jednoj šini postoji najmanje pet učvršćivača.

Obično u jednom dijelu rešetke ima 44 ili 48 letvica, 22 ili 24 u svakom smjeru, jer se međusobno preklapaju. Standardna jurta sastoji se od 5 ili 6 takvih mreža, koje su odvojene i postavljene u krug.

Napravite jugu - upute za korak po korak

Napravite jugu - upute za korak po korak

Napravite jugu - upute za korak po korak

Kad su rešetkasti zidovi spremni, vrijeme je za početak uređenja krova. Ovdje će najvažnija stvar odabrati duljinu splavi prema visini i veličini vaše jurte, kao i napraviti obruč svjetla i dima. Što se tiče splavi koji će zidove spojiti s obodom koji kruni cijeli yurt, možete uzeti zalijepljene grede koje mogu izdržati ozbiljno opterećenje. Ako je yurt dugačka šest metara, trebat će vam najmanje 36 splavi dugih tri metra i presjeka 90 x 40 mm. Za splavi od osam metara splavi duljine četiri metra i presjeka 120 do 45 mm potrebno je najmanje 48. Također možete uzeti čvrstu šipku.

Važno! Lako je izračunati optimalan broj splavi: koliko sjecišta ste dobili na rešetkasti zid – toliko je gornjih letvica koje se točno uklapaju u poprečne grede.

Udaljenost između splavi mora biti najmanje 60 cm, što je manje – pouzdaniji će biti krov. Postoje yurte u kojima broj splavi prelazi stotinu.

Što se tiče ruba, rupe od lakog dima u krovu jute, tradicionalno je izrađena od savijenih debla breze. Ovo drvo nije tako teško saviti, pogotovo ako se prethodno namoči, obruč se može napraviti od dvije polukružne polovice koje se spajaju. Stablo je dodatno savijeno parenjem i savijanjem utora.

Sada se rubni krug za krov yurta može izrađivati ​​od šperploče debljine najmanje 20 mm. Trebat će vam slagalica, ručne stezaljke, kružna pila za klatno, sama šperploča i ljepilo za drvo.

Važno! U tradicionalnoj jurti nalaze se lučne trake na vrhu prozora oboda, koje vam omogućavaju da prikladno prekrivate plitki otvor u krovu. Međutim, sada možete i bez njih..

Napravite jugu - upute za korak po korak

Napravite jugu - upute za korak po korak

Kroz rup treba prorezati rupe da bi se umetnuli splavi. Krovne grede yurta tradicionalno se pričvršćuju na rešetke zidova užadima na mjestima križa – spojevima dasaka. Odvojeni dijelovi rešetke također su povezani trakama ili užadima. Također je preporučljivo rastegnuti kabel, pojas, konop duž cijelog promjera zidova jure kako bi struktura bila još pouzdanija.

Zasebno ćemo spomenuti vrata. Priprema se od dasaka, standardni otvor je od 200 do 80 cm. Obavezno je probušiti rupe duž bočnih dovratnika vrata kako biste ih pričvrstili na rešetke zida u koji će stajati. Prolaz za vrata je pričvršćen remenima ili užadima. U gornjem dijelu kutnjaka napravljene su rupe za umetanje splavi, kupolastih stupova.

Vrata su možda i najobičnija, pronađite stara unutarnja vrata, ako je yurt zima, ugrijte je pokrivačem ili filcom. Ako se jurta koristi samo ljeti, to će biti dovoljno da pokrijete vrata nadstrešnicom, samo prekrasnom zavjesom.

Napravite jugu - upute za korak po korak

A sada prijeđimo na pokrivanje jurte. Tradicionalno je bila prekrivena filcem napravljenim od ovčje vune. Sada možete koristiti takav moderni materijal kao što je holofiber. To će biti dovoljno za oblaganje ljetne jurnje na vašem mjestu običnom tetivom, ceradom, koja štiti od kiše, i drugim pokrivnim materijalima. Također možete zagrijati i ukrasiti zidove prostirkama. Rešetka zida iznutra treba ostati na vidiku, obojena je crveno – to je tradicija i samo atraktivna opcija uređenja.

Napravite jugu - upute za korak po korak

U jurti se nalaze najmanje dva sloja obloga – vanjski i unutarnji, tako da ne možete ograničiti maštu i svoju prijenosnu kuću učiniti iznenađujuće privlačnom i iznutra i izvana uz pomoć tekstila i netkanih tkanina.

Što se tiče poda, sve ovisi o vašim planovima za upravljanje jurtom. Ako će služiti isključivo ljeti, onda neka to bude tek tekstil na tlu, lagan, lijep, udoban. Ili čak travnjak na kojem će stajati klupe i stol za okupljanja.

Za zimsku uporabu, tepisi sami po sebi neće biti dovoljni, potreban je pod od dasaka. Neki vlasnici kuća čine lagani temelj, ali to više nije prijenosna nomadska kuća, već stacionarni vidikovac.

Napravite jugu - upute za korak po korak

Napravite jugu - upute za korak po korak

Napravite jugu - upute za korak po korak

Peć u juri uvijek je postavljena u sredinu, ispod rupe za svjetlost i dim. U njemu je izložen dimnjak, a štednjak može biti obična peć ugrađena na metalni lim radi sigurnosti.

I na kraju, kako biste jasno shvatili što je pravi yurt i koliko je jednostavno sastaviti ga vlastitim rukama – tematski videozapisi:

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: