WPC daska: samoinicijativno postavljanje daske

Sadržaj člankaWPC ploča jedan je od proračunskih i najpraktičnijih materijala za uređenje poda za terase. Budući da se brodski pod u privatnoj gradnji koristi relativno nedavno, mnogi zaposlenici zapošljavaju. Međutim, lako je to učiniti sami, čak i u nedostatku vještina i uz minimalni set potrebnih alata..

WPC daska: samoinicijativno postavljanje daske

WPC paluba je valovita dasaka (ploče) koja se sastoji od osnove – drvno brašno, element vezivnog polimera – polipropilen, modificirani aditivi i boje. Decking su manje estetski ugodne od daske od punog drveta i nemaju prirodnu drvenu teksturu. Ali ovaj je materijal poželjniji u proračunskom planu – njegov trošak je 1000-1500 rubalja po m2, unatoč činjenici da mu ne treba godišnja njega i ažuriranje.

WPC daska: samoinicijativno postavljanje daske

Plugovi uključuju:

 • niska hidrofobnost;
 • otpornost na pojavu gljivica, plijesni, propadanja;
 • širok raspon boja.

WPC terasa ploča

Između ostalog, instalaciju takvih ploča može izvesti neprofesionalac u nedostatku vještina i velikog broja specijaliziranih alata..

Materijali i značajke po njihovom izboru

U radu će vam trebati sljedeći materijali:

1. Terasa.Ako je odabran WPC brodski pod, tada treba obratiti pozornost na omjer komponenata u sastavu, o tome ovise operativne karakteristike budućeg premaza. Te informacije trebaju biti na pakiranju.

WPC terasa ploča

Ako je puno više punila za drvo od polimera, brodski podlog “nasljeđuje” sve nedostatke prašine od prirodnog drva. Postaje krhkiji, manje otporan na vlagu i, sukladno tome, kratkotrajan.

Prevladavanjem polipropilena, naprotiv, gube se sva drvena svojstva, a sama ploča je više poput plastične trake, skliska i nedovoljno atraktivna..

Drvo-polimerni kompozit

Stoga je za rusku klimu i s estetske strane najbolje odabrati srednju opciju – 50/50.

PAŽNJA! Imajte na umu da je bolje uzimati ploče s malim razmakom. Ako su neke daske neispravne, oštećene tijekom instalacije ili naknadne zamjene / popravka, teško će se dobiti podova točno u tonu – za to materijal mora biti iz iste serije.

2. Složeni trupci izvrsno za ugradnju u kući s malim faktorom opterećenja. Otporni su na agresivno vanjsko okruženje i dovoljno su izdržljivi za privatnu upotrebu.

Zaostaje KDP

PAŽNJA! Iako mnogi resursi kažu da se trupci mogu izrađivati ​​od bilo kojeg materijala, bolje je koristiti WPC prilikom postavljanja sličnog krovišta, jer se temperaturna proširenja drva i kompozita razlikuju!

3. Pričvršćivači.Potrebno je pripremiti stezaljke. Ako želite napraviti minimalni razmak između ploča od palube od 1 mm, kupite metalne kopče (izrađene od nehrđajućeg čelika), no najprikladnije je uzeti plastične kopče – jaz će biti uočljiv (4–7 mm), ali to poboljšava podzemnu ventilaciju otvorenih terasa. Samorezni vijci koriste se posebni, s antikorozivnim premazom.

Decking odlepi

4. Završni kut ili završne trakepotreban kao ukrasni okvir za vanjske krajeve dasaka.

Kutak WPC

Alati za postavljanje daske

Svaki vlasnik može pronaći potrebne alate za polaganje. Ovo je standardni set za kućanstvo.

Tijekom rada na instalaciji WPC-a trebat će vam:

 1. Električna pila – kraj za poprečno rezanje ili kružna za kidanje pri podešavanju materijala ili ubodne testere.
 2. Električna bušilica.
 3. Odvijač (ako vam je prikladno izbušiti i uvrtati bušilicom, možete i bez njega) ili odvijač.
 4. Normalna razina mjehurića.
 5. Rulet.
 6. Građevinska olovka.
 7. Gumeni prosti.
 8. Nosač (produžni kabel) za rad s kablovskim električnim alatima.

Alati za postavljanje daske

Korak po korak instaliranje WPC-ja

Prije početka rada potrebno je otpakirati materijal i položiti ga na čistu, ravnu i suhu površinu nekoliko dana. Ovo je potrebno za njegovu prilagodbu u okoliš..

Pripremite sve potrebne alate, ponovno izračunajte i označite duljinu materijala. Ako je sve u redu, možete početi instalirati palubu na terasi..

Faza 1. Priprema površine

Podloga palube može biti različita:

 1. Cementni estrih ili OSB (u natkrivenim terasama), prethodno obrađen hidroizolacijskim smjesama.
 2. Jastuk zbijen od kamena i pijeska.
 3. Konstrukcija s vijakom.

Temelj za brodski pod

Ako nema temelja, dopušteno je uređenje temelja od drobljenog kamena, ali samo kao krajnje sredstvo. Da biste to učinili, potrebno je ukloniti sloj tla do dubine od 30 cm i prekrivenu rupu pokriti geotekstilom. Zatim se drobi kamen i pažljivo gazuje.

Baza za WPC brodski pod

Raspored paluba može se obaviti na bilo kojoj pogodnoj, čvrstoj podlozi.

Prije ugradnje zastoja, imajte na umu da je za odvod vode u smjeru postavljanja ploča i odgovarajućih elemenata za odvodnju nužno osigurati nagib od najmanje 1-1,5 stupnjeva..

Faza 2. Ugradnja struga ispod palube

Ovo je najodgovornija i najteža faza. Postoji nekoliko osnovnih pravila za postavljanje trupaca koja se moraju uzeti u obzir prije i za vrijeme instalacije:

 1. Noge nisu glavni potporni element poda na terasi. Treba ih položiti na podnožje, ako ne duž cijele duljine, onda barem na potporne elemente (hrpe ili trupce), čija udaljenost između centra i mjesta ne prelazi 40 cm.
 2. Nemoguće je položiti prostor između trupaca toplinski izolacijskim materijalima – to će smanjiti ventilacijske karakteristike strukture.
 3. Lagovi su postavljeni na osnovicu u okomitom smjeru, u odnosu na polaganje palube.
 4. Postavite šipke s utorom prema gore, to će osigurati pravilno centriranje utora.
 5. Pri postavljanju koristite razinu ili razinu mjehurića, podešavajući ujednačenost ravnine s podlošcima ispod trupaca.
 6. Ugradnja se vrši s razmakom od 1 cm od bilo koje kapitalne konstrukcije.
 7. Pričvršćivanje je najbolje obaviti metalnim spajalicama udaljenim otprilike 1 metar, ali mogu se koristiti i vijci. Osnovni uvjet je da se oni namotaju u otvor.
 8. Udaljenost između zaostajanja – 30-40 cm.

WPC zapise na podesivim nosačima

Faza 3. Ugradnja paluba

Instalacija počinje od zida. Linearno širenje WPC-a je otprilike 1%, tako da razmak između njega i zida treba biti oko 2-3 cm. Decking se može pričvrstiti otvorenim tipom. To je slučaj kada se vijci, nakon prethodnog bušenja, odvijaju izravno u “tijelo” trake, a zatim se njihove kapice maskiraju kapicama ili toniraju. Međutim, ova metoda je najmanje poželjna zbog svoje neprivlačnosti. Stoga ćemo detaljnije razmotriti ugradnju zatvorenog tipa..

Početni red žljebova pričvršćen je za svako zaostajanje, strogo koaksijalno. Prije uvrtanja izbušite 3/4 rupe u trupcu promjera samoreznog vijka.

Instalacija brodskih podloga

Udubljenja su umetnuta u utore prvog početnog odbora. Kako bi se osiguralo da KDP ulazi u kvačice ravnomjerno i čvrsto, lagano podesite klipom.

S druge strane, umetnite drugi red žljebova u utore koji su na isti način pričvršćeni na vodilice.

Instalacija brodskih podloga

Zatim položite sljedeću ploču i pričvrstite ga čistačem. Dakle, provodi se cjelokupna instalacija.

Instalacija brodskih podloga

Faza 4. Završni radovi

Prije zatvaranja krajeva broda, važno je ponovno pregledati rezultirajuću strukturu..

Krajnji krajevi WPC ploče ukrašeni su uglovima. Da biste to učinili, izrežite kut na željenu duljinu i pričvrstite ga na trupce koristeći dugačke nehrđajuće vijke.

Ugradnja ukrasnih kutova

Za terase s povećanim opterećenjem (stepenice, pragovi) koristite aluminijske kutove.

Time se završava polaganje ploče..

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: