Difuzijske membrane: vrste, karakteristike, primjena

Sadržaj člankaČlanak će vam reći o modernom materijalu za hidroizolaciju pare – difuzijskim membranama. Naučit ćete o tome što su hidro barijere i u kojim se slučajevima svaka od njih primjenjuje. Također u članku se nalazi i tablica s analizom tržišnih cijena difuzijskih membrana.

Difuzijske membrane: vrste, karakteristike, primjena

Materijal za hidroizolaciju valjka koji se koristi za radove na otvorenom mora imati jedno svojstvo – jednostranu vodljivost vlage. To je potrebno kako bi se uklonile pare iz izolacije kao rezultat promjena temperature i povećane vlažnosti. Jedini materijal koji ovaj posao može učiniti je membrana.

Kako membrana funkcionira

Moguće varijante naziva – vodljiva, poluvodička, difuzijska, superdifuzijska i membrana pare (ne film!) Odražavaju suštinu rada ovog sloja. Membrana provodi vlagu u jednom smjeru – od izolacije – i koncentrira je na naličje za naknadnu odvodnju ili vremenske uvjete. Stoga su stranice membranske mreže jasno označene – uzorak, logotip, drugačija boja. Polaganje ove stražnje strane (greškom) dovest će do činjenice da će se izolacija vlažiti u nekoliko tjedana.

Difuzijske membrane: vrste, karakteristike, primjena

Sama mreža je kapilarna pumpa sastavljena od dva sloja materijala:

 1. Fleecy sloj. Skuplja vlagu i prenosi je na perforaciju. Vlaga prodire kroz mikroskopske rupice na stražnju stranu mreže.
 2. Glatki perforirani sloj polietilena. Skuplja vlagu uklanjanu iz izolacije.

Gustoća perforacije (broj rupa po jedinici površine) izravno određuje “propusnost” mreže. Što ih je više, veća je sposobnost membrane da odvodi vodu..

Paropropusnost je glavno svojstvo membrane

Na temelju toga sve su membrane podijeljene u tri kategorije:

 1. Mala difuzija – trošite manje od 300 mg na 1 m2 za 24 sata. Ovo platno je pogodno za suhe prostorije i unutarnje pregrade..
 2. Prosječna difuzija – od 300 do 1000 mg / m2/ 24 h. Ova vrsta membrane pogodna je u većini slučajeva – u prosječnim i umjerenim klimama.
 3. Visoka difuzija (superdifuzija) – više od 1000 mg / m2/ 24 h. Koristi se sa značajnom debljinom izolacije, u područjima s oštrom klimom i fluktuacijama vlage.

Difuzijske membrane: vrste, karakteristike, primjena

Ovaj zanimljivi učinak uspješno se koristi i u uzgoju biljaka – za sadnju u staklenicima koji ne vole vlažan zrak. Membrana isprazni zatvorenu atmosferu takvog “staklenika”.

Membranski sklop

Vodootpornost koja se postavlja između krovnog materijala ili ventilirane fasade i zida ili krovne konstrukcije uobičajeno nazivamo hidroizolacijom ili hidroizolacijom. Ovaj je pojam uvjetan, jer odražava ne svojstva materijala, već njegovu svrhu. U ovom slučaju, membrana zaista ne dopušta vlazi da prođe, ali nemoguće ju je nazvati cjelovitom hidroizolacijom.

Kao što je gore spomenuto, proizvođač čini sve kako ne bi došlo do pogreške tijekom instalacije, a membrana je pravilno postavljena. Ali to nisu svi uvjeti za to. Polaganje lista difuzijske membrane zahtijeva poštivanje sljedećih pravila:

 1. Platno se kotrlja na postavljenu izolaciju s fleecilnom stranom prema njemu i ujedno se čvrsto prianja..
 2. Platno je pritisnuto uz špirovce ili podupirače pritisnom šipkom ili kontra rešetkom.
 3. Između hidro-barijere i završnog materijala krova ili zida mora biti 15-50 mm zraka.
 4. Kanal oblikovan tlačnim šipkama mora biti slobodan od korita do grebena (na krovu) ili početne šine ili sofita (duž zida).
 5. Ako se koristi kontra rešetka, ona predviđa praznine za međusobno komuniciranje zračnih kanala..
 6. Noževi hidro-barijere moraju se pouzdano lijepiti jedan na drugog, pri čemu se promatra preklapanje od 50–100 mm. Ekstremni upori na sanduku također su zalijepljeni.

Difuzijske membrane: vrste, karakteristike, primjena

Ispravno montirana membrana trajat će vrlo dugo – od 50 godina. Odsustvo ovog sloja u krovnom kolaču dovest će do neispravnosti izolacije.

Posebne membrane

Ova kategorija uključuje visokotehnološke materijale koji kombiniraju svojstva parne barijere i izolacije.

Metalizirana membrana. Razvili su Tyvek i DuPont. Aluminij, raspršen na svako vlakno zasebno, pruža djelomični refleks topline uz održavanje difuzionih svojstava.

Difuzijske membrane: vrste, karakteristike, primjena

Folijska membrana. Posebno je relevantno za vruća područja. Folija odbija infracrvenu toplinu u atmosferu. Kao rezultat toga, krov se zagrijava nekoliko puta manje. Zimi takva barijera održava temperaturu u ventilacijskom kanalu da isparava kondenzat.

Cijene difuzijskih membrana

ImeProizvođačTežina 1 m2, rPropusnost vodene pare, mg / m2/ 24 hPodručje kotrljanja, m2Cijena role, cu e.Cijena 1 m2, na. e.
BRANE SMRusija7510007026.50.37
Ondutis SA115Rusija115110075trideset0,4
Rufizole SDRusijajedna stotina12507035.50.5
Stroizol SD 130Rusija13015007038.50.53
CHESCO SDRusija115120060370.61
Fakro Eurotop N35SAD13519007558.50.78
DELTA VENT NNjemačka120175075700.93
Tyvek čvrsto srebro (metalizirano)Lihtenštajn821300751101.47
Izovek T (folija)Rusija15010006058.50.97

Prva misao koja mi pada na pamet pri pokušaju uštede na hidro-barijeri je zamjena difuzijske membrane običnim polietilenom. Ova opcija će obavljati funkciju za 50% (zaustavljanje atmosferske vlage) i za 150% će pokvariti cijelu stvar. Para koja se ne oslobodi izolacije akumulirat će se u njemu i natopiti pamučnu vunu. I pamučna vuna, kao što znate, ne može se obnoviti. Stoga koristite difuzne membrane da bi krov i zidovi uvijek bili suhi i topli..

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: