Dekoracija doma s fasadnim pločama za vanjsku dekoraciju – materijali i cijene

Sadržaj člankaFasadni paneli za vanjsku dekoraciju postavljaju se u različite svrhe: za dekorativni učinak, za poboljšanje toplinske izolacije i za zaštitu od mehaničkih oštećenja. Razgovarajmo o vrstama, načinima ugradnje, proizvođačima i cijenama – glavnim parametrima za odabir ploča za uporabu u individualnoj gradnji.

Dekoracija kuće s prednjim pločama

Zašto su fasadne ploče atraktivne i zašto se radovoljno koriste u privatnoj i civilnoj gradnji? Kako pronaći optimalan materijal za sve zadatke? Prvo zabilježimo zasluge ove arhitektonske tehnike, a zatim razmotrimo i procijenimo moguće opcije..

Prednosti završne obrade vanjskih zidova s ​​fasadnim pločama

Ako je zidni materijal dovoljno dekorativan, izvrstan toplinski izolator, ne boji se ogrebotina i čipsa, tada nije potrebna dodatna završna obrada. No kada postoji potreba za poboljšanjem dizajna ili performansi potrošača, ploče će pomoći u rješavanju mnogih problema..

Njihove zajedničke prednosti za sve vrste:

 • razna dekorativna rješenja;
 • otpornost na kišu, vjetar, vremenske promjene;
 • jednostavan način za ažuriranje starih zgrada;
 • sposobnost izolacije zidova ili izrade prozračene fasade;
 • dodatna zaštita baze;
 • sposobnost popravljanja oštećenja na zidu.

Dekoracija kuće s prednjim pločama

Međutim, svaka vrsta ploča, razlikuje se u dizajnu i materijalu, ima svoje prednosti, nedostatke, preporuke za ugradnju i raspon cijena..

Vrste fasadnih ploča na tržištu

Ploče možete razvrstati po parametrima:

 • dizajn: imitacija „poput cigle“, „poput pločice“, „poput divljeg kamena“, „poput poliranog kamena“, „poput stabla“, višebojna, „poput ukrasne žbuke“;
 • monolitni ili kombinirani;
 • vrsta glavnog materijala;
 • oblik: pravokutni, blizu kvadrata, uski;
 • prisutnost profila zaključavanja, metode pričvršćivanja.

Fasadne ploče za dom

Dizajnerska rješenja mogu uključivati ​​jednu ili više završnih obrada. Ponekad kontrast glatkih i konveksnih tekstura, tamnih i svijetlih nijansi, isticanje prozora, vijenaca, stupaca, malih boja ili teksturiranih akcenta izgleda impresivnije.

Kombinirani dizajn fasade

Metalni paneli – jednoslojni i kombinirani

Takve fasadne ploče izrađene su od aluminijskih legura i čelika. Aluminij je lakši, ali čelik, iste debljine, je izdržljiviji – ne deformira se prilikom udara. Vanjska površina metalnih ploča može imati polimerni premaz na različitoj osnovi – poliester, pural, plastisol, može se obojiti prašnom bojom, ukrašenom prirodnim kamenom čipsom.

Metalne ploče s pričvršćivačima

Sami po sebi, ovi paneli ne povećavaju karakteristike toplinske izolacije zidova, ali mogu poslužiti kao osnova za ugradnju toplinske izolacije, organizaciju prozračenih fasada. U slučaju kombiniranih ploča, vanjski se metalni sloj dodaje – na primjer, od pjene. Popularni kompozitni paneli od aluminija i čelika, koji se sastoje od dva sloja metala sa slojem plastične ili mineralne vune. Imaju veću krutost i trajnost, svojstva toplinske i zvučne izolacije, dostupni su u svim bojama.

Metalne fasadne ploče s efektom drveta

Ugradnja metalnih fasadnih ploča najčešće se provodi na sanduku ili posebnim vodičima pomoću čavala ili posebnih učvršćivača – stezaljki (nepomičnih i kliznih). Klizne stezaljke koriste se na pločama velikih dimenzija, s obzirom na relativno veliku toplinsku ekspanziju metala. Dizajn rubova za spajanje pruža dovoljno brtvljenja, ali iskusni graditelji preporučuju spajanje ploča vodoravno radi veće pouzdanosti.

Ukrašavanje zidova kuće polimernim aluminijskim pločama

Toplinske ploče s fasadnim pločicama

Moderni završni materijal, termički paneli – lijepi, izdržljivi, otporni na vlagu, lako se režu brusilicom, savršeno izoliraju, inertni su na plijesan i plijesan, mogu se montirati samostalno.

Klinker pločice, koje su spaljena crvena glina, čine vanjski sloj obložen podlogom od poliuretanske pjene, ekspandirane polistirenske pjene ili ekspandiranog polistirena. Vanjske pločice, osim klinkera, mogu biti porculanska kamena ili glazirana keramika. Proizvodi od porculanskog porculana velike veličine mogu se koristiti samostalno – bez izolacije. U ovom slučaju, oni ne pripadaju kategoriji toplinskih ploča i montiraju se na ventilirane fasade..

Toplinski paneli

Fasadni toplinski paneli u smislu geometrije i namjene su: ravni, kutni i dodatni, razlikuju se u debljini toplinsko-izolacijskog sloja (30-100 mm). Broj slojeva materijala je 2-3 (mogu na stražnjoj strani imati sloj za ojačavanje prešanih čipova ili kamenih čipova). Spajanje ploča međusobno: žljeb za žljebove. I ravni i zaobljeni zidovi mogu se završiti ovim materijalom..

Dekoracija kuće s prednjim pločama

Načini ugradnje:

 • uredno na čvrstom ili rijetkom sanduku, metalnim vodilicama – pomoću posebnih tipova ili samoreznih vijaka i ugrađenih čahura;
 • na rješenju s pričvršćivanjem hardverom (zahtijeva poravnavanje zidova).

Spojeve ploča i spojeve između pločica (ako je potrebno) preporučuje se dodatno obraditi malterima otpornim na mraz. Ako površina ploče ne treba dodatno fugiranje, spojevi se mogu izolirati brtvilom ili nježno pjenasti. Zbog besprijekornog dizajna i ugradnje, hladni mostovi se ne formiraju, atmosferska vlaga nema pristup zidovima.

Pričvršćivanje termalnih ploča

Plastične fasadne ploče

Takvi proizvodi mogu biti jednoslojni i dvoslojni, gdje je drugi sloj pjenasta izolacija. Prekrasan materijal, s bogatom paletom, s imitacijom drveta ili kamena, lagan, dovoljno jak, jeftin u usporedbi s drugim materijalima. Može se instalirati samostalno. Glavni nedostatak je zapaljivost. Bolje je mjesto za roštilj postaviti daleko od zidova kuće. Neke ploče mogu imati povećanu krhkost pri jakim mrazima. Najčešći predstavnici ove kategorije su polipropilenski i vinilni paneli..

Dekoracija kuće s prednjim pločama

Ugradnja se vrši na pripremljenoj površini (očišćeno i izravnano). Drveni zidovi trebaju biti tretirani antifungalnim sredstvima.

Dekoracija kuće s prednjim pločama

Ako su ploče jednoslojne, ako je potrebna dodatna izolacija, morate razmisliti o sanduku, koji pruža mogućnost polaganja toplinski izolacijskih materijala. Ugradite membranu za zaštitu od pare i / ili za zaštitu vjetra. Ugradnja plastičnih ploča vrši se na letve ili vodeće profile izrađene od aluminija.

Dekoracija kuće s prednjim pločama

Vlaknaste cementne ploče

Vlaknaste cementne ploče (ponekad se nazivaju japanskim) također se koriste za fasade, od kojih bi neke trebale završiti žbukom ili emajlom za vanjsku upotrebu kako bi se smanjila higroskopnost. Proizvodi uključuju drvo ili umjetna vlakna (vlakna), cement, kvarcni pijesak i sljubu.

Fasadne ploče od vlaknastih cementa

To je ekološki, otporan na smrzavanje, nezapaljiv materijal debljine 14–35 mm. Zbog uključivanja vlakana povećava se čvrstoća panela, a sadržaj mnogih mikroskopskih mjehurića zraka ili strukturna šupljina poboljšava njegova svojstva toplinske izolacije.

Fasadne ploče od vlaknastih cementa

Ugradnja ploča vrši se na metalnom sanduku i može predvidjeti ugradnju dodatnog sloja toplinske izolacije. Elementi za montažu: čavli, vijci, stezaljke, zakovice. Šavovi su pjenasti, tretirani brtvilom ili malterom. Prilikom obavljanja svih poslova potrebno je zaštititi dišne ​​organe, oči i ruke te izrezati ploče na otvorenom.

Ugradnja vlakno cementnih ploča

Ploče na bazi drva

Drvene ploče često ponavljaju geometriju obloga ili prirodnog drveta. Boja površine može varirati od ugljiko-grafita do gotovo bijele boje, oponašajući skupo i rijetko drvo.

WPC fasadne ploče

Relativno novi materijal koji se temelji na drvenom brašnu je drvo-polimerni kompozit koji objedinjuje prednosti svih komponenti koje čine njegov sastav. Nerado sagorijeva, odupire se plijesni, otporan je na insekte, slabo blijedi na suncu, ne ostavlja mrlje.

WPC sporedni kolosijek

Obrada WPC ploča slična je obradi prirodnog drva. Pričvršćivanje drvenih ploča vrši se po toplom vremenu, u skladu s tehnologijom ventilirane fasade na sanduku – drveni ili debelozidni metalni profil (pocinčani čelik ili aluminij) pomoću nehrđajućeg hardvera i stezaljki.

Ploče od drvenih vlakana, prešane pod visokim pritiskom i temperaturom, također imaju prednosti prirodnog drva i lišene su nekih njegovih nedostataka. Njihova vanjska površina prekrivena je prirodnim furnirom, što zahtijeva prilično pažljiv stav u pogledu mehaničkog naprezanja.

Fasadne ploče izrađene od drveno-polimernog kompozita

Ostale informacije o fasadnim pločama

Pored nabrojanih, postoje paneli od prirodnog kamena, staklene ploče i drugi koji su preskupi i teški za ugradnju da bi se široko koristili u privatnoj stambenoj gradnji. S druge strane, sendvič ploče sve se češće koriste u izgradnji sekundarnih zgrada, na primjer, garaža. Štoviše, takvi paneli mogu biti glavni, nosivi materijal zidova..

Dekoracija fasade sa staklenim pločama

Obloga fasade sa sendvič pločama

Dekoracija fasade sa staklenim pločama

Zasebno, morate obratiti pozornost na podrumske ploče. Na njihove mehaničke čvrstoće postavljaju se veći zahtjevi. Često se ovaj materijal koristi za obrezivanje uglova zgrade..

Fasadne ploče za kamen

Pažnja! Kada kupujete sve za fasadu, uzmite u obzir područje, broj uglova, korak rešetke, dodatne materijale – toplinsku i parnu barijeru, žbuku, malter, brtvilo. Kupite sve s 10% marže za rezanje, gubitke. Pripremite alat za montažu.

Proizvođači i cijene

Uz ocjenu performansi i sklonosti u pogledu dekora, korisnici prilikom odabira uzimaju u obzir marku i cijenu fasadnih ploča..

Tablica prikazuje marke i njihove proizvode koji redovito spadaju u ocjene i TOP po popularnosti među potrošačima..

Stol. Ocjena proizvođača i cijene (od svibnja 2017.)

Naziv marke Zemlja Vrsta ploče Cijena, rub / komad. Površina, m2
Lučki radnik Njemačka-Rusija Polimer – za pločice od opeke, kamena, klinkera 350-530 0,37-0,45 (korisno)
FineBer Rusija Polipropilen, PVC – za opeku, kamen, škriljevca 400-560 0,49 do 0,52
“Alta-profil” Rusija Polipropilen – za kamen, opeku, klinker i glazirane pločice 390-520 0,56 – 0,53
Holzplast Njemačka Polipropilen – za opeku, kamen, škriljevce, pločice 425-510 0,476 (korisno)
VOX Poljska Vinyl MAX-3 – boja, drvena zrna
KERRAFRONT – kruti PVC + pjenast – izgled drveta
Polimerna kruta – za ciglu, kamen
430
2000-2700
420-450
0.96
0,54
0.42
Nichiha Japan Vlaknasti cement – ogroman izbor dizajna
ART serija
EX serija, 14 mm
Serija W, 16 mm
1180
840-3800
1370-3100
0.1
0,828-1,378
1,342-1,378
Nailite SAD Polipropilen – kamen, opeka, drvo 830-900 0.465-0568
Termosit Rusija Toplinski paneli sa klinker pločicama (Poljska)
s klinker pločicama (Rusija)
1040-1180
980-1120
0.63
0.58
“DKM-fasade” Rusija Aluminijski kompozit 900 1.0
ALCOTEK® Rusija Aluminijski kompozit
Čelični kompozit
od 500
od 1100
1.0
1.0
Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: