Fleksibilne pločice na fasadi: primjeri, značajke instalacije

Fleksibilne krovne pločice na fasadi

Priznajemo odmah da nema toliko fotografija kuća čija je fasada ukrašena fleksibilnim pločicama. Kod nas su rijetki, pa ova mogućnost dorade izaziva takav interes i kontroverzu. Neki su vlasnici kuća sigurni da je fleksibilna fasada s pločicama preskupa, kratkotrajna i stvorit će puno problema, jer materijal nije namijenjen za polaganje na vertikalne površine, a upravo je takav završni oblik ružan.

Drugi su, naprotiv, oduševljeni ovom opcijom ukrašavanja vanjštine kuće, vjerujući da je to sjajan način ne samo da se istaknete među susjedima, već i da dobijete izdržljivu i pouzdanu fasadu..

Fleksibilne krovne pločice na fasadi

Stručnjaci naglašavaju da završna obrada fasade fleksibilnim pločicama nije prikladna za svaki projekt kuće. Ako imate dvorac u klasičnom engleskom stilu, bolje je odabrati tehnologiju oblaganja opeke ili furnira od opeke..

Fleksibilne šindre odlične su za originalne kuće visoke tehnologije, gdje se čini da se krov doslovno proširio na zemlju, čitav finiš ide od grebena do podruma s glatkim prijelazom. Ili kupolaste zgrade – za njih cijelo pročelje postaje jedan zajednički krov.

Fleksibilne krovne pločice na fasadi

Međutim, fleksibilne pločice odlikuju se raznim nijansama, mogu dobro nalikovati zidovima od opeke, posebno iz daleka, pa se vlasnici kuća ponekad odluče za takav završetak nakon što odaberu tipični projekt vikendice.

Fleksibilne krovne pločice na fasadi

Važno!Pri postavljanju šindre na fasadi potreban je prozračni otvor. Općenito, “kolač” fasade izgledat će isto kao i kod postavljanja krova – na primjer, OSB, okvir s grijačem iznutra, vjetrootporna membrana, ventilacijski prorez s letvicom, opet limarski materijal za fasadu, a zatim fleksibilne šindre, kao konačni, konačni završetak.

Fleksibilne krovne pločice na fasadi

Stručnjaci podsjećaju da životni vijek šindre doseže 50 godina, a vodeći proizvođači daju 15-godišnje jamstvo. Stoga ne treba govoriti o krhkosti takve fasade. Postavljanje šindre nije teže od uređenja ventilirane fasade napravljene od drugih materijala, na primjer, metalnog profila.

Fleksibilne krovne pločice na fasadi

Za veću pouzdanost stručnjaci savjetuju da prilikom polaganja fleksibilnih pločica na vertikalnu površinu, u našem slučaju – fasadu, koristite veći broj malih čavala ili spajalica građevinskog spenjača. Možete koristiti do 10 noktiju po šindri. To će definitivno spriječiti klizanje premaza. Međutim, s vremenom, na ljetnom suncu, fleksibilne pločice postat će jedinstveni monolitni “tepih”.

Fleksibilne krovne pločice na fasadi

Što se tiče cijene, kvadratni metar šindre košta od 234 do 500 rubalja. Za usporedbu – metalni sporedni kolosijek za fasadu košta oko 260 rubalja po “kvadratu”, blok kuća – oko 320-750 rubalja po četvornom metru.

Fleksibilne krovne pločice na fasadi

Može se dugo raspravljati o estetici fasada izrađenih od fleksibilnih pločica – ovo je s terena “nema drugova po ukusu i boji. Vi birate, naravno, ali kao jedna od mogućnosti završne obrade fasade, fleksibilne pločice imaju pravo postojanja.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: