Samorezni vijci: vrste, vrste, primjena

Samorezni vijci: vrste, vrste, primjena

Odmah utvrdimo kako se samorezni vijak razlikuje od vijka i vijka, jer su u očima laika ti pričvršćivači vrlo slični. Međutim, vijak iza glave ima glatki dio štapa prije pokretanja navoja, dok samorezni vijak ne. Vijak ima trokutasti navoj koji u potpunosti pokriva cilindričnu površinu, dok samorezni vijak ne. Općenito, samorezni vijak naziva se vrsta vijka, koji se odlikuje tanjim šipkama i povećanom visinom navoja..

Razlika između samoreznih vijaka za metal i drvo

Treba odmah razlikovati dvije glavne vrste samoreznih vijaka: za drvo i metal. Upravo taj uvjet postavljaju domaći majstori koji dolaze na tržište ili u hipermarket građevinskih materijala za vijke za samorezne vijke. Kao što možete vidjeti na fotografiji – poanta je u samom rezanju na šipci, za metal vam treba mnogo manji.

Ako govorimo o pričvršćivanju suhozida, tada treba koristiti samorezne vijke s navojem s dva pokretanja, koji izmjenjuju visoke i niske kovrče. To vam omogućuje kombiniranje materijala različitih gustoća. Međutim, mnogi jednostavno koriste samorezne vijke za metal ako pričvršćuju suhozid na metalni profil. Ili samorezni vijci za drvo, ako je suhozid pričvršćen na drvenu podlogu.

Pričvršćivanje suhozida vijcima za samorezno

Samorezni vijci izrađeni su od nehrđajućeg ili karbonskog čelika, kao i od mesinga. Mesing je pogodan za upotrebu u vlažnim okruženjima, ali skuplji – važan!

Samorezni vijci nazivaju se s razlogom – mogu rezati niti čak i u betonu ili metalu, bilo da koristite odvijač ili električni odvijač. Metalna površina samoreznog vijka je otvrdnuta, tj. Termički obrađena, a kraj šipke izrađen je u obliku bušilice, tako da se savršeno pričvršćuje u pričvršćene konstrukcije. Štoviše, otvor ima točno željeni promjer, za samorezni vijak.

Unutarnji navoj u drvu izrađen s samoreznim vijkom

Često se postavlja pitanje zašto su neke vrste samoreznih vijaka žute. Sve ovisi o vrsti zaštite od korozije koja se koristi. Ako se koristi pocinčani žuti ili bijeli cink, samorezni vijak će dobiti odgovarajuću boju. Žuti samorezni vijci, kao najuporniji, skuplji su! Bijela je u srednjem rasponu, a crna je najpovoljnija.

Žuti univerzalni vijci

Detaljno smo pisali o izboru odvijača ovisno o vrsti utora. Dakle, samorezni vijci, koji se ponekad nazivaju i hardverima (“metalni proizvodi”, jedna od tvorničkih sorti), mogu biti sa:

  • Ravan utor na glavi.
  • križni.
  • TORX.
  • heksagonalan.

Samorezni vijak od nehrđajućeg čelika

Najčešće koristimo Phillips samorezne vijke..

Vijci za samorezanje, naravno, znatno se razlikuju po veličini. Možda ćete trebati nešto pričvrstiti na tanku površinu ili osigurati sigurniji pričvršćivanje na dvije dovoljno debele površine. Standardne veličine su:

  1. Duljina od 1 do 5 centimetara s nagibom navoja od 5 milimetara. Ovo su najmanji vijci. Ponekad ih nazivaju “sjemenkama”.
  2. Duljina od 6 do 10 centimetara s nagibom navoja do 10 milimetara.
  3. Duljina štapa je od 11 do 12 centimetara s navojem od 15 milimetara. Priznajemo da ova vrsta samoreznih vijaka nije uobičajena..
  4. Najveći samorezni vijci mogu doseći od 12,5 do 22 centimetra i imati navoj od 20 milimetara.

Samorezni vijci različitih duljina

Navedene dimenzije mogu se razlikovati ovisno o proizvođaču. Uzmite to u obzir. Glavna stvar je da duljina dijela za pričvršćivanje prolazi kroz čitav lim za oblaganje i fiksira ga na sanduk! Najpopularniji su samorezni vijci duljine 25 i 45 mm.

Samorezni vijci za GVL

Imajte na umu da postoje univerzalni vijci pogodni za drvo, metal i suhozid, ali profesionalci i dalje radije koriste specijalizirane. Osim toga, treba posebno razlikovati krovne vijke koji imaju posebne kape s gumenim ili silikonskim umecima za zaštitu krovnog materijala. Također se mogu razlikovati u vrsti povezanih površina..

Krovni vijci

Tu je i potvrda, samoreznim vijcima koji se koriste u proizvodnji namještaja. Nazivaju se i vijčanom spojnicom, Euro vijkom ili Euro vijkom. Potvrda se odlikuje tupim završetkom, glavom u utoru, povezuje dijelove od MDF-a, drva, šperploče i drugih drvnih materijala.

Potvrde namještaja

Prema vrsti glave vijci za samorezne vijke obično se dijele na tajne, polu-tajne, polukružne s prešanskom podloškom, jednostavno polukružne, s skraćenim konusom, cilindrične i šesterokutne.

Odaberite i pravilno instalirajte, jer će često snaga cijele konstrukcije ovisiti o malom samoreznom vijaku!

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: