Brušenje površina – ono što je potrebno i gdje se nanosi

Abrazivna hladna obrada koristi se na raznim površinama i u širokoj uporabi. Naše stranice sa savjetima doznat će što se točno može obrađivati ​​abrazivnim materijalima, koji je alat potreban za to, koji abrazivi se, osim uobičajenog pijeska, mogu koristiti u tu svrhu.

Tradicionalno se ova metoda naziva pjeskarenje, a sam uređaj za čišćenje pjeskarenjem. Međutim, danas ovo nije sasvim točan naziv. Trenutno se pijesak najčešće ne upotrebljava kao abrazivni materijal, stoga je ispravnije govoriti o metodi pjeskarenja. Međutim, suština tehnologije se ne mijenja od ovoga..

Brusno pjeskarenje se upotrebljava u sljedećim područjima:

 • Za uklanjanje boje i hrđe s metalnih površina i dijelova.
 • Za pripremu zidova od opeke za nanošenje boje i žbuke.
 • Za uklanjanje starih premaza od kamena i drveta.
 • Za čišćenje armiranog betona od ostataka cementa.
 • Za dekorativno matiranje stakla i ogledala.
 • Za stvaranje ukrasne grube površine.

Metal za pjeskarenje

Pjeskarenje drva

Pjeskarenje od opeke

Strojevi za pjeskarenje se razlikuju – od najjednostavnijih ručnih modela u obliku pištolja do industrijskih jedinica koje velikom snagom bacaju mlaz abraziva na površinu. Suština metode je da suhe abrazivne čestice udaraju po površinama, uklanjajući sloj starog premaza, ostavljajući male ureze, uklanjajući sve prljavštine i nečistoće, doslovno uklanjajući sve nepotrebne.

Postoje sljedeće vrste pjeskarenja:

 • Klasična obrada tlaka Najjeftiniji uređaji. Suhi abrazivni materijal nalazi se u posebnoj posudi koja je hermetički zatvorena. Zatim se pod pritiskom mlaznica usmjerava mlaznicom na željenu površinu.
 • Ubrizgavanje. Brzina abrazivnog odljeva mnogo je manja, takvi se uređaji koriste za rad sa staklom i tankim listovima metala, koji se lako oštećuju pod velikim pritiskom.
 • “Mokro” pjeskarenje. U ovom slučaju, opskrba vodom je spojena na jedinicu, koja je pomiješana s abrazivom. Plus je u tome što tijekom rada neće biti štetne prašine. Međutim, takvi su uređaji skuplji, osim toga, vlaga, dobivanje na metalu, doprinijet će koroziji, pa se metoda “mokra” koristi samo na nemetalnim površinama.
 • Toplinsko ili hidrodinamičko pjeskarenje. Mlaz komprimiranog zraka zamjenjuje se mlaznim zrakom koji nastaje izgaranjem goriva, najčešće kerozina. Metoda je učinkovita, ali prilično opasna.
 • Među novim proizvodima su strojevi za brušenje abraziva koji koriste čestice umjetnog ili prirodnog leda. Nema prašine, ali led se brzo topi, pojavljuje se vlaga, pa ga ne biste trebali koristiti na metalu. Osim toga, takvi su uređaji skupi i još uvijek su prilično rijetki..

Pijesak s kompresorom

Vatreno (termalno) pjeskarenje

Domaći stroj za pjeskarenje

Za potrebe kućanstva prikladan je konvencionalni pjeskarač srednje snage. Neki obrtnici izrađuju takve jedinice vlastitim rukama, a portal na kraju članka pokazat će videozapis na ovu temu. Izbor abrazivnih materijala vrlo je važan, a to može biti sljedeće:

 • Kvarcni. Najpristupačnija opcija, ali i najštetnija. Kvarcni abrazivi tijekom upotrebe ispuštaju prašinu koja može uzrokovati silikozu. Stoga je potreban učinkovit sustav suzbijanja prašine, a u nekim su zemljama kvarcni abrazivi općenito zabranjeni za uporabu..
 • Nikalna i bakrena šljaka. Takvi abrazivi nusproizvod su taljenja bakra i nikla. Sadrže i kvarc, ali ne više od 1%, stoga takvi abrazivi ne spadaju pod zabranu i koriste se u različitim strojevima za pjeskarenje. Obje vrste šljake su tvrđe od pijeska, pa efikasnije čiste razne površine, udarajući ih jače.
 • Pucaj od lijevanog željeza i čelika. Učinkovit je abraziv, ali može ga biti teško prikupiti radi ponovne upotrebe.
 • Korund. Vrlo tvrd abraziv, drugi samo dijamant u ovom pokazatelju. Sam se ne prlja i čisti površine što je moguće efikasnije. Puno je korunda za brusne strojeve za miniranje, ali potrebno je puno manje od pijeska. Uz to se ovaj abraziv može ponovo upotrijebiti.
 • Granati pijesak. Učinkovit abraziv, ali tijekom rada bit će puno prašine. Kao i kod kvarcnog pijeska, postoji nekoliko frakcija – od najmanjeg, u stvari prašnjavog, pa sve do zrna veličine 1 milimetara, možete odabrati opciju koja odgovara vašim potrebama.

Brušenje površina

Čak i mali pištolj za pjeskarenje pomaže učinkovito čišćenje površina. Savjetujemo vam da izaberete abrazive od pouzdanih proizvođača. Materijal mora biti što bezopasniji za ljude da bi se mogao koristiti na otvorenom prostoru. Naravno da za rad trebate zaštitnu odjeću, masku, respirator, naočale i rukavice, morate se pridržavati svih sigurnosnih mjera opreza.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: