Mala koliba izvan blagodati civilizacije koju je dizajnirao Aleks vindem

Vrata kolibe s kontinuiranim ostakljenjem

Dizajner objašnjava svoju sklonost kompaktnim strukturama bez temelja na sljedeći način: "kada ćete graditi kuću na parceli, prije svega očistite i izravnajte ovu parcelu.". To u konačnici dovodi do poremećaja u strukturi krajolika".

Posađene biljke na krovu kolibe

Vegetacijski pokrov postat će dio prirodnog staništa insekata oprašivača. Nakon toga, oceanski povjetarac otpuhat će sjeme s krovne površine i nositi ga po cijeloj padini.

Pogled na kolibu sa strme padine

U obližnjoj pilani planirali su jednostavno spaliti ostatke kore sekvoje, pa je materijal za oblaganje zidova dobio besplatno.

Dizajner je koru izrezao na trake širine do pola metra, a zatim ih je nanio jedan blizu drugog na sve zidove šperploče kuće, pružajući im zaštitu od kiše.

Zatim je izrezao asimetrični komad zida i objesio ga šarkama, stvarajući uvjete za ventilaciju. Kad je dio spušten, kroz okruglo oko i dalje se mogu promatrati oni koji se spuštaju niz padinu.

Okvir buduće kolibe

Vindem je izračunao okvir tako da je relativni položaj okomitih i vodoravnih elemenata optimalan.

Koliba je orijentirana na jugozapad kako bi bilo ugodnije gledati zalazak sunca.

Krovni prevjes i veliko stablo koje stoji u blizini štite strukturu od pregrijavanja u vrućim danima. Zimi se Koliba zagrijava sunčevim zrakama, što je sasvim dovoljno za blagu klimu ovih mjesta. Dvostruki prozori i sloj zemlje od 12 cm na krovu pomažu u kontroli temperature.

U kolibi nema struje, a u mraku su dečki prisiljeni koristiti svijeće. Ali vindem planira uskoro instalirati solarne panele na krov.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: